Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Euro-D-day: 9 december 2011

Ik lees al een aantal dagen dat het aftellen is begonnen. We hebben nog zeven dagen – tot een nieuwe eurotop - om de euro te redden. Doen wij dat niet dan implodeert de boel, daalt onze welvaart overnight met minimaal 25% en kan het moddergooien tussen de verschillende landen beginnen.

Weg alles wat we de afgelopen twintig jaar gezamenlijk bereikt hebben, welkom economische krimp en deflatie. Deze bangmakerij zorgt ervoor dat wij zo meteen om 1 minuut voor 12 met z’n allen akkoord zullen gaan met een pakket aan maatregelen die dit horrorscenario moet voorkomen.

Geen parlementariër of politieke partij zal willen dwarsliggen voor wat er op 9 december uit de Brusselse stoofpankoker komt. En mits dit door de politici goed kan worden uitgelegd aan de kiezers, dan gaan die akkoord. Klinkt te simpel voor woorden, maar het is dit jaar al minimaal vijf keer mislukt.

Deflatie of inflatie
Toch ben ik voor het eerst wat optimistischer over de komende eurotop, met name omdat het nu 1 voor 12 is. Sarkozy roeptoetert deze week dat de ECB zonder problemen en zonder aanpassing van het mandaat de liquiditeit kan verruimen, in het kader van het officieel bestrijden van mogelijke deflatie.

In plaats van het bestrijden van een te hoog oplopende inflatie, moeten we dit gewoon vertalen als noodzakelijk in het tegengaan van ongewenste deflatie. Zet die geldpers maar aan, want alle centrale banken doen het en het is nodig. Bernanke heeft er een aantal jaar geleden zelfs een stuk over geschreven om het beleid van de Bank of Japan te bekritiseren.

Moraal van zijn verhaal, als de Japanners minder restrictief waren geweest en gedurfd hadden om de geldpers aan te zetten dan had Japan niet zo lang vastgezeten in een periode van deflatoire nulgroei. Ik hoop dat Merkel dat epistel van Bernanke ook gaat lezen, want tot nu toe zwaait zij met de theorie uit het boek van Fergusson (When Money Dies).

Verder afbranden
De Duitsers hebben een groot litteken door de hyperinflatie uit de Weimarperiode (1923), maar het aanzetten van de ECB geldpers hoeft toch niet gelijk tot een nieuwe Weimarervaring te leiden? Maar Duitsland heft meer redenen om de ECB te bewegen niet de geldpers aan te zetten.

Dat is het niet te vroeg 'brandmeester' te willen geven aan de Zuid-Europese landen, waardoor de technocratische initiatieven om de noodzakelijke fiscale en economische hervormingen door te voeren mogelijk vroegtijdig beeindigd worden.

De brandweer laat het huis eerst nog een beetje verder afbranden om er zeker van te zijn dat de met lucifers spelende familie haar lesje heeft geleerd. Zoals de Vlaamse econoom Paul de Grauwe recent schreef; de ECB voert momenteel een kansloze oorlog tegen de markt.

De ECB moet namelijk de strijd aan gaan, terwijl diverse generaals (Stark en Weber) deserteren, terwijl het belangrijkste wapen (de geldpers) wordt thuisgelaten en waarbij de laatste overgebleven generaal (Draghi) aangeeft dat de strijd tijdelijk en beperkt zal zijn.

Duidelijke taal
Elke lezer van het bekende boek van Sun Tzu’s, the Art of War, zal zich op de knieën slaan van het lachen, want zo win je natuurlijk geen oorlog. Wat de ECB zou moeten zeggen is dat het met onbeperkte middelen de financiële stabiliteit van Europa zal waarborgen en dat het niet zal toestaan dat de rentes in deelnemende landen boven de 5% zullen noteren.

Duidelijke taal en het signaal aan de potentiële verkopers van deze landenobligaties dat het geen zin heeft om deze lager te verkopen. Met andere woorden de verkoopdruk droogt op en de ECB hoeft maar een fractie met onze belastingcenten in te kopen.

U als lezer begrijpt, met de juiste retoriek en de juiste actie is de oorlog gewonnen voordat deze begonnen is. Wat zullen we waarschijnlijk volgende week te horen krijgen?

  • Probleemlanden moeten doorgaan met hervormingen.
  • Het EFSF-noodfonds wordt geformaliseerd en ingezet middels de verzekeringsvariant, te weten 20-30% verzekering op nieuwe leningen.
  • Het IMF gaat meehelpen om alles in Europa te controleren en wordt deels gefund door de ECB en het EFSF en de BRIC-landen. Europese politici hebben het niet voor elkaar gekregen om de probleemlanden te controleren en te sanctioneren, dus dan moet het IMF het maar gaan doen.
  • Er wordt steeds luider gesproken over een Eurocommissaris die de budgettaire discipline in de Eurozone gaat toetsen, controleren en sanctioneren. Er zal dus soevereine macht op het gebied van fiscale en budgetdiscipline worden overgeheveld naar Brussel en dat is ook noodzakelijk.
  • De EBA zal over de brug moeten komen met een definitief voorstel om banken gedwongen te herkapitaliseren, niet via het reduceren van activa, maar gewoon keihard via de route van kapitaalversterking.
  • En de ECB zal zodra de probleemlanden de fiscale en budgethervormingen in de grondwet hebben vastgelegd, ook wat verder mogen gaan dan operaties die ze tot nu toe uitvoeren. Dit is als voorzichtig de geldpers aanzetten om deflatie tegen te gaan en middels inflatie een nominale schuldreductie te realiseren.

Het is 1 voor 12 en het alternatief is, zoals Matthijs Bouman deze week schreef in zijn FD column, terugkeer naar de soeppan op het kerkplein. Dus politici, maakt u zich geen zorgen meer over uw herverkiezing, maar zet deze maatregelen door voor het voortbestaan van de eurozone en de euro.


Marc Langeveld is mede-oprichter van Antaurus Capital Management, fondsbeheerder van het succesvolle Antaurus Europe Fund. Binnen Antaurus is Langeveld verantwoordelijk voor Macro & Strategie en selecteert hij als Portfolio Manager de aandelenbeleggingen van het Antaurus Europe Fund. Langeveld schrijft zijn columns op IEX op persoonlijke titel.

Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux aandelen. Elk Benelux aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Langeveld schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marc Langeveld

Langeveld is sinds 1989 actief in de financiële wereld. In de periode van 1992 tot 2002 was hij beleggingsanalist bij effectenhuizen zoals Kempen, Barclays de Zoete Wedd, Credit Suisse First Boston en Metzler. Van 2002 tot 2006 adviseerde hij als Directeur Institutional Sales bij Petercam de grotere Londense hedgefunds over ...

Meer over Marc Langeveld

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 december 2011 16:02
    zeer goed stukje. Marc is duidelijk een slimme vent die het goed doorheeft.
    Hopelijk komt zijn voorspelling uit, en zijn er meer verstandige mensen die hetzelfde denken en doorpakken. Het alternatief is inderdaad dat we meegaan met pvv-populisme, en dat nationalistisch-egoisme zou ons allen inderdaad zeer duur komen te staan.
  2. [verwijderd] 2 december 2011 16:12
    Iedere historicus zou weten dat D-Day helemaal geen rol heeft gespeeld in de grote oorlog. Wat natuurlijk afbreuk doet aan de mensen die zijn gestorven op die dag. Maar goed de oorlog werd beslist ver voor die tijd. Beetje ridicule titel dus. Lees eens een boek over de moderne geschiedenis.
  3. forum rang 5 theo1 2 december 2011 16:28
    Nee, geen goed stukje. Dhr Langeveld negeert de interne dynamiek van de diverse landen en de verschillende belangen van de landen.

    In Frankrijk zijn in april volgend jaar presidentsverkiezingen. Sarkozy staat er slecht voor, in de laatste peilingen ging Marine Le Pen aan kop! Denk je dat die Griekenland gaat redden? Als hij zich niks gaat aantrekken van het sentiment in het land, kan hij zich net zo goed de moeite van meedoen besparen.

    Niet alle EU landen doen mee aan de euro. Denk je dat een land als Engeland zonder slag of stoot zijn soevereiniteit gaat lopen opgeven alleen maar om de euro te redden? De Conservatieven zijn daar aan de macht, een groot deel van de partij wil eigenlijk de EU uit, laat staan macht richting Brussel smijten. Als Cameron daarmee accoord gaat, is het oorlog in zijn eigen partij. Gaat hij niet accoord, dan scoort hij een applausje bij zijn achterban en ligt de zwarte piet bij de LibDems want die kunnen dan worden afgeserveerd als blinde eurofielen die het nationale belang en de democratie te grabbel gooien omwille van andermans munt.

    In landen als Denemarken en Finland is de publieke opinie niet bepaald pro-Brussel. Denemarken zal een prijs willen voor zijn stem, de Finse regering heeft de Ware Finnen als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangen. En die willen geen cent naar Griekenland. Of Spanje. Of Portugal. Of Ierland.

    En wat dacht je van de Oost-Europese landen? Met veel moeite hebben ze zich ontworsteld aan het juk van Moskou. Om daarna hun onafhankelijkheid vrijwillig in te leveren bij Brussel?

    En de Zuid-Europeanen zelf? Denk je echt dat die zelf in Brussel de beul de duimschroeven gaan aanreiken?

    Duitsland doet het nog altijd goed, maar Merkel is absoluut niet populair. De FDP vecht voor overleven. Hoezo even niet druk maken over herverkiezing? Er staat wel wat meer op het spel. Hele partijen kunnen zomaar weggevaagd worden.
  4. Mork from Ork 2 december 2011 16:30
    Gelukkig ben ik geen historicus, maar ben ik wel oud genoeg om te weten wat het historische belang is geweest van D-Day. Mijn titel bij deze column was overigens "Avondje van Merkozyklaas lijkt gekomen",maar u zult waarschijnlijk wel begrijpen dat niet alle teksten door de censuur en eindredactie van IEX heenkomen. Soms vervelend, soms goed. Enfin, ik ga verder met moderne boeken zoeken!
  5. Mork from Ork 2 december 2011 16:35
    Aan Theo1:

    Landelijke nationale herverkiezingbelangen overschaduwen nou juist het vinden van een echte oplossing. Denk niet dat met het voortmodderen wat de politici tot nu toe bezigen dat er ook maar enig kans is op herverkiezing in Duitsland en Frankrijk. Dus handel nu, stap uit die schaduw, wees eerlijk naar de kiezers toe en leg uit waarom je het doet, in het belang van onze kinderen en kleinkinderen die wij niet mogen opzadelen met torenhoge ellende uit onze tijd. Wat u voorstelt is de kop in het zand, gaan voor de herverkiezing en het nationale belang en de volgende generatie met een bak ellende opzadelen
  6. [verwijderd] 2 december 2011 16:53
    D-day is onzin. Het is wat Merkel vandaag en Sarkozy gister hebben aangegeven. Er moeten hervormingen gaan plaatsvinden en dat heeft niks te maken met een d-day.

    Dat er macht moet naar Europa, daar is iedereen het wel over eens. Kijk naar het alternatief, die is niet zaligmakend. De hamvraag is HOEVEEL macht en welke macht. Daarom duurt het nu al zo lang en gaat het m.i. nog veel langer duren.

    Maar, we zitten op de goede weg. De toespraak van Sarkozy was er een die in de geschiedenisboeken zal gaan.
  7. [verwijderd] 2 december 2011 17:05
    quote:

    A_naar B(eter) schreef op 2 december 2011 16:40:

    Zucht het belang van D-Day is klein en verwaarloosbaar. Koop en nog beter lees een boek oen.
    Een gebeurtenis die de oorlog heeft doen inkorten kun je niet afdoen als klein en verwaarloosbaar. Dat het geen echt omkeerpunt was heb je idd gelijk in.
  8. forum rang 5 theo1 2 december 2011 17:05
    aan Langeveld:

    Allereerst bedankt voor Uw reactie. Dat stel ik op prijs.

    Nee, ik stel helemaal niks voor in mijn bericht. Ik constateer gewoon wat er aan de hand is. Ik constateer dat er in heel veel landen een publieke opinie is die niet bepaald vriendelijk staat tov reddingsacties. Het is vrij natuurlijk dat als de tent in de fik staat, dat mensen dan eerst hun eigen familie redden en daarna pas vreemden. Het is heel natuurlijk dat politici zichzelf liever iets van een kans geven bij verkiezingen. En er wordt toch iemand tot president gekozen in Frankrijk. Heeft U liever Le Pen? Want die wordt het als je je daar niet druk om maakt.

    Wat we nodig hebben is meer groei en minder schuld. Wat Zuid-Europa nodig heeft is de mogelijkheid om te devalueren. Er moet een mogelijkheid zijn de rente te differentiëren tussen de verschillende landen. Precies al die dingen die de euro onmogelijk maakt. Een echte oplossing moet juist zitten in het hervormen van economieën zodat ze meer groei kunnen realiseren (maar dat proces is te traag om de euro te redden) en het verminderen van schulden (doet pijn en is ook te traag). Devalueren en rentedifferentiatie zijn onmogelijk in de euro zoals die nu is. De euro moet weg, of een totaal redesign krijgen.
  9. Mork from Ork 2 december 2011 17:16
    quote:

    A_naar B(eter) schreef op 2 december 2011 17:01:

    Was er niet bij maar u ziet er uit dat de volgende oorlog zonder u wordt beleeft. Doe eens wat aan sport. Of neem een betere fotograaf. Of nog nog beter er bestaan programma's waarmee je foto's een beetje kan liften. Al zal dit een heel groot probleem worden.
    Als de ezel balkt dan zwijgt de mens....
  10. [verwijderd] 2 december 2011 17:24
    [quote alias=theo1 id=5979239 date=201112021705

    Wat we nodig hebben is meer groei en minder schuld. Wat Zuid-Europa nodig heeft is de mogelijkheid om te devalueren. Er moet een mogelijkheid zijn de rente te differentiëren tussen de verschillende landen. Precies al die dingen die de euro onmogelijk maakt. Een echte oplossing moet juist zitten in het hervormen van economieën zodat ze meer groei kunnen realiseren (maar dat proces is te traag om de euro te redden) en het verminderen van schulden (doet pijn en is ook te traag). Devalueren en rentedifferentiatie zijn onmogelijk in de euro zoals die nu is. De euro moet weg, of een totaal redesign krijgen.
    [/quote]

    Een alternatief voor de Euro is er niet in mijn optiek. Jij geeft aan dat landen moeten kunnen devalueren, dus naar hun eigen (nieuwe of oude) munt. Wat dacht je dat er met de schuldposities van de desbetreffende landen gaat gebeuren? Die worden onbetaalbaar. Daarnaast gaan onze schuldpapier in rook op. Een gevolg hiervan is weer dat banken gaan omvallen. Mooi verhaal maar onrealistisch.
  11. Mork from Ork 2 december 2011 20:16
    quote:

    A_naar B(eter) schreef op 2 december 2011 16:12:

    Iedere historicus zou weten dat D-Day helemaal geen rol heeft gespeeld in de grote oorlog. Wat natuurlijk afbreuk doet aan de mensen die zijn gestorven op die dag. Maar goed de oorlog werd beslist ver voor die tijd. Beetje ridicule titel dus. Lees eens een boek over de moderne geschiedenis.
    Deze titel is door de IEX redactie verzonnen en heeft die van mij vervangen. Als je er problemen mee hebt dan kun je de iex redactie zelf bereiken.
  12. forum rang 4 Willempie3 2 december 2011 20:27
    quote:

    shutterspeed schreef op 2 december 2011 17:05:

    [...]

    Een gebeurtenis die de oorlog heeft doen inkorten kun je niet afdoen als klein en verwaarloosbaar. Dat het geen echt omkeerpunt was heb je idd gelijk in.
    Keerpunt in Wereldoorlog 2 is het Russische tegenoffensief in de winter van 1941 bij Moskou geweest. Inplaats van verslagen te zijn bleek Rusland over 100 extra divisies te beschikken om in de tegenaanval te gaan. De Duitsers, die zich halfbevroren zonder voorraden vlak voor de poorten van Moskou bevonden, werden verrast en leden enorme verliezen aan goedgeoefende militairen. Vooral het sterkste Duitse wapen, de kwaliteit van het personeel van hun tankdivisies, is hier onherstelbaar door verzwakt. Eigelijk is de week van 5 tot 11 december 1941 het grote keerpunt van de 2e wereldoorlog: Op 5 december gingen de Russen bij Moskou in de tegenaanval. Op 7 december viel Japan Amerika aan bij Pearl Harbor. Op 11 december verklaarde Hitler de oorlog aan Amerika.

    D-day was geen beslissende operatie. Wel is de oorlog er waarschijnlijk een jaar door verkort. Maar eigelijk is geen enkele operatie op zichzelf beslissend geweest in WO II. Zelfs niet de slagen om Stalingrad, Kursk of operatie Bagration aan het Oostfront in 1944.

    Over het algemeen kun je wel zeggen dat het Oostfront 1941-1945 het meest beslissende strijdtoneel van de oorlog was.

    Maar zonder de Brits-Amerikaanse inspanning van de bombardementen, de Lend-lease aan de USSR, de fronten in Afrika, Italie en Frankrijk, zou Rusland de oorlog tegen Nazi-Duitsland echt niet gewonnen hebben.
    Bovendien werd Japan eigelijk zonder hulp van Rusland verslagen, dus de Brits-Amerikaanse oorlogsinspanning is hoe dan ook beslissend geweest.

    W3.
  13. Timeo Danaos 2 december 2011 21:00
    Ik denk dat veel economen, inclusief Marc Langeveld, de rol van de ECB in het naderende akkoord overschatten. De ECB is onafhankelijk; alleen al om die reden zal de ECB geen grotere rol door de politiek opgelegd krijgen, want dan doorkruis je die onafhankelijkheid.

    In plaats daarvan verwacht ik dat het IMF een grotere rol gaat spelen dan we nu denken. Nederland lijkt daar als lid van het "Noordelijke Kamp" achter de schermen intensief voor te lobbyen, want kijk maar naar waar Rutte de laatste weken op bezoek is geweest. Overdracht van soevereiniteit aan Europa ligt juridisch moeilijk, iets waar economen door hun gebrek aan juridische kennis stevast overheen kijken. Bovendien vertrouwen Nederland en Duitsland die Europese instituties niet als het gaat om het handhaven van afspraken in de toekomst. Europa is veel te veel een speelbal van de politiek.

    Meer IMF in plaats van meer Europa lijkt het ultieme compromis: niet de geldpers van de ECB, maar het IMF moet Zuid-Europa gaan redden. Wellicht met geld dat met dat doel door donorlanden (NL, DLD, VK, VS, etc) in een speciaal subfonds wordt gestort. Acceptabel voor Sarkozy, want de euro wordt gered. En acceptabel voor Merkel, want IMF biedt goede garanties dat afspraken worden nagekomen. Daarnaast zal er in de toekomst meer toezicht op begrotingen in Europees verband moeten plaatsvinden, wellicht ook daar met een koppeling naar het IMF. Geen goede begroting = geen geld van IMF als het mis gaat.
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links