Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pimco: wie kan zonder Iran?

Wat zou een eventuele aanval op Iran’s nucleaire faciliteiten teweegbrengen in de handel in olie en de prijs ervan? Dat is de vraag die Pimco’s portfoliomanager Greg Sharenow probeert te beantwoorden.Het meest logische antwoord luidt: aanzienlijk minder olie uit Iran. De wereldwijde afhankelijkehid van olie uit Iran is niet gering. Het land produceert 4 miljoen vaten olie per dag en exporteert dagelijks 2,3 miljoen vaten aan hydrocarbonaten.

Ter vergelijking: grofweg twee keer zoveel als Libië exporteerde totdat het afgelopen voorjaar de export een halt toeriep. En dat verlies aan totale olie-aanbod leidde de afgelopen maanden ongeveer tot een prijstoename van 20 dollar per vat, rekent Sharenow voor. Andere OPEC-landen zijn volgens de portfoliomanager niet in staat om het eventueel wegvallen van Iraanse olie te compenseren, en lopen eerder kans minder, dan meer productie te genereren. Bovendien zijn er aanzienlijk minder buffers in de markt dan eerder dit jaar, vanwege aanzienlijke onderbrekingen in de productie en door de relatief sterke vraag uit niet-OESO landen.

Daardoor is scherp op de olievoorraden ingeteerd, en van de buffercapaciteit nog weinig over, stelt Sharenow. Vooropgesteld benadrukt Sharenow dat hij op geen enkele wijze wil impliceren dat hij een aanval op Iran voorspelt, of dat deze zelfs waarschijnlijk is. Toch is het, gezien de geopolitieke spanningen in de regio en de economische druk op de wereldeconomie, niet onverstandig om alle scenario’s in ogenschouw te nemen. Pimco heeft het vizier in ieder geval scherp afgesteld op Iran, Libië, Israël en het Internationale Atoomagentschap (IEA), en gaat uit van een viertal denkbare situaties.

De vier mogelijke scenario’s die Sharenow stelt, gaan uit van minimale tot maximale beïnvloeding van de Iraanse olie-export, variërend van weinig schommeling in zowel de export als de prijs van olie, tot een ultiem doemscenario waarbij prijzen de lucht in vliegen en de olie-export voor langere tijd ontregeld raakt. Het advies voor beleggers  is om de mogelijkheid van plotselinge olieprijsschommelingen of inflatiepieken in hun achterhoofd te houden wanneer ze een inschatting maken van hun portefeuille, en hoe deze daardoor geraakt kan worden.

De uiteindelijke impact van een aanval op de markt, en in hoeverre deze daardoor ontregeld wordt, hangt volgens Sharenow immers voor een groot deel af van hoezeer het als een verrassing komt. Dat geldt uiteraard ook voor beleggers.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 19 apr Must read: Apple worstelt in China
  2. 18 apr Must read: beleggen in landbouw dan maar
  3. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links