Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ECB-president for dummies

Eerder vandaag werden de Chinese PMI-cijfers gepubliceerd. Ze waren somber. De afgelopen maanden waren de Chinezen juist wat positiever geworden. Er was een mooi cyclisch herstel in de verwachtingen van de Chinese inkopers terug te zien. Dit herstel lijkt in de knop te zijn gebroken.

Misschien dat de mogelijke renteverlagingen daar nog enig hout snijden. De inflatie is al wat aan het dalen, dus dat hoeft geen belemmering meer te zijn.

Later vamdaag kwamen de Europese inkopers. Naar analogie van de oude vertrouwende Amerikaanse inkopers (de ISM-index) is hier de basis ook 50. Daaronder krimpt de economie, daarboven is er groei. In de grafiek hieronder ziet u de deze inkopers en de economische groei in euroland.

Als ik er een natte vinger-analyse op los laat, kom ik uit op een negatieve economische groei (waarom economen dat niet gewoon een daling noemen) van rond de 0,6%. Dat is somber, maar niet dramatisch.

ECB-groeiactie
Opvallend is dat Morgan Stanley ook naar de economische groeireactie van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft gekeken. De kleine vierkantjes in de grafiek hieronder zijn de renteveranderingen. Eigenlijk kun je zeggen dat de eerdere renteverhogingen van Jean-Claude Trichet volledig teruggedraaid zijn.

De laatste renteverlaging was dus gewoon eentje uit het boekje ECB-president for dummies. Jammer genoeg is er door de grote druk op de banken in Europa nog steeds een sterke monetaire verkrapping, ondanks deze renteverlaging.

Die min in het vierde kwartaal, lijkt voor de meeste beleggers vrijwel zeker. Hoe het verder zal gaan, hangt af van de politieke onzekerheid en politieke acties. Komt er actie, of blijft het een praatgroepje. En daar kan je inderdaad heel onzeker van worden.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

Jean-Claude Trichet

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Morgan Stanley

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

PMI

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

rente

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Montefiori
0
Als Duitsland nu eens uit de euro gaat,kunnen we de geldpersen aanzetten en begint alles weer te draaien.Zo loopt t vast.
!@#$!@!
0
Dat heel nederland zijn hard gespaarde pensioenen kwijt is, neem je dan maar op de koop toe ?
[verwijderd]
0
Niet alleen dat. Er wordt tevens een beloning gezet op fraude en oplichting en ongelimiteerde verkwisting.

[verwijderd]
1
Neuro / Zeuro splisting is en blijft de beste oplossing.

Of laat de Zeuro gewoon Euro heten, dan noemen 'wij' onze nieuwe, maar nu wel betrouwbare munt gewoon de DM, Nordmark of Germano.

Frankrijk hoort uiteraard bij de Zeuro. Mogen ze daar lekker de baas spelen en lekker veel Zeuros gaan printen.

[verwijderd]
0
quote:

LBR schreef op 23 nov 2011 om 17:32:


Niet alleen dat. Er wordt tevens een beloning gezet op fraude en oplichting en ongelimiteerde verkwisting.
Ik vind wel dat er teveel in sjablonen wordt gesproken. Als er bijvoorbeeld wordt gesproken over geldverruiming, dan heet dat "de geldpers vol open zetten", of "hyperinflatie". Er zijn echter ook tussenwegen, zoals een tijdelijke lichte gecontroleerde inflatie en een beetje verruiming.

Voor de komst van de euro was zeg maar de Duitse mark de hardste munt en het beleid van de Duitse Bundesbank het hardste beleid.

Wat het softste was weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat ik als kind ieder jaar op vakantie in Italie minder ijsjes kon kopen van dezelfde Lires.

Wat we nu hebben gedaan is alle 17 eurolanden onderwerpen aan het harde Bundesbank beleid. Daar valt iets voor te zeggen, omdat we hoopten dat zwakkere landen dan dezelfde moderniseringen zouden doorvoeren als wij en meer hun best gingen doen om concurrerender te worden en hun begrotingen strakker te houden. Onder andere Griekenland, pas sinds 1973 een democratie is, kan het niet bijbenen. (of ze het geprobeerd hebben laat ik in het midden, wat ik maar wil zeggen is dat niet iedereen hetzelfde startpunt heeft)

Dat het idee dat 'zwakkere landen' zich zouden kunnen optrekken aan sterkere landen is dus niet helemaal gelukt. Dat zou een lans moeten breken om niet meer het allerstrengste beleid te voeren, maar iets wat het midden houdt tussen de vroegere Mark en mijn (letterlijk) smeltende Lires. Dus een beetje ruimte om te ademen voor landen die het niet kunnen bijbenen, zonder dat de Duitsers angstdromen krijgen over hyperinflatie (nationaal trauma).

Dit trauma is echter cultureel bepaald en dat maakt het zo moeilijk. Net als dat het kwistige geldverruimen en slecht begroten en slecht belasting innen een slechte eigenschap is van zuidelijke landen.

Alle kritiek om zuidelijke landen moge dan terecht zijn, ook Duitsland moet een iets kleinere broek aan trekken en gaan denken in mogelijkheden ipv onmogelijkheden en te principieel blijven.

Angela Merkel: Europe's saviour – or biggest problem?

www.guardian.co.uk/world/2011/nov/22/...

Merkel's greatest failing, says Charles Grant, of the pro-European thinktank Centre for European Reform, is that she's either unwilling or unable to question prevailing German orthodoxies.

"Truly great political leaders, real statesmen – they can change the weather," Grant says. "They're prepared to think the unthinkable, to say and do things that they know will be deeply unpopular. Merkel just isn't naturally quite brave enough to do a Thatcher, even a Sarkozy, and try to actually change the way people think."
[verwijderd]
0
Alle kritiek om zuidelijke landen moge dan terecht zijn, ook Duitsland moet een iets kleinere broek aan trekken en gaan denken in mogelijkheden ipv onmogelijkheden en te principieel blijven. en waarom zouden we dat dan moeten ? toch niet uit solidariteit ??
[verwijderd]
0
"Dat het idee dat 'zwakkere landen' zich zouden kunnen optrekken aan sterkere landen is dus niet helemaal gelukt. "

En dus moeten de 'sterkere landen' zich gaan verlagen tot de zwakste landen? Precies hetgeen jarenlang in het onderwijs gebeurde en zie de resultaten daarvan.

Paulus29
0
Lage rente?? Geldverruiming?? Waar dan??

MKB ondernemers betalen voor hun uiterst moeizaam verkregen microkredietje nog steeds een torenhoge rente aan het bankenkartel.

Dat is volgens mij 1 van de grote oorzaken van de economische malaise.
[verwijderd]
0
2.000.0000.000.000,00 USD QE heeft in USA ook geen soelaar geboden. Ik zie er niets in. Hooguit zou je kunnen kiezen voor Euro-oblies met een bonus malus systeem. Goed gedrag wordt beloond met een lager tarief & slecht gedrag met een hoger tarief.
[verwijderd]
0
"Hooguit zou je kunnen kiezen voor Euro-oblies met een bonus malus systeem. Goed gedrag wordt beloond met een lager tarief & slecht gedrag met een hoger tarief"

Forget it!

De (meen) melkquota regeling vergeten? Italie produceerde veel meer dan toegestaan. Dit werd vervolgens expliciet verboden (was het dus al) en Italie kreeg ter compensatie extra subsidies toegeschoven. Uiteraard geen boetes.

Of het nog steeds zo is weet ik niet maar vrees van wel. Aan de ene kant subsidieerde de EU de strijd tegen roken, tegelijkertijd gingen er fikse subsidies naar tabaksplantages. Tabaksplantages die overigens overkoopbare (want niet te roken) produkten opbrachten.


Bomus/Malus in EU verband? Elke malus zal gecompenseerd gaan worden met extra (en hogere) subsidies in een andere vorm.


11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière a...

Meer over Corné van Zeijl

Recente columns van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. sep '03 Bulls versus bears (8):
    Het c...
  3. sep '03 Bulls versus bears (7):
    Fredd...

Gesponsorde links