Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ETF van Tak: ETFX AEX Fund

ETF van Tak: ETFX AEX Fund
Structuur: Fonds
Beheerder:  ETFS Fund Management Company
Onderliggend: AEX
Indexeigenaar: Euronext
ISIN Code: IE00B6062D65

Doelstelling
Het zo getrouw mogelijk volgen van de AEX index (total return).

Onderliggende waarde
De onderliggende waarde is de Amsterdamse AEX-index (total return). De AEX-index is de belangrijkste aandelenindex van Nederland waarin 25 aandelen zijn opgenomen. De aandelen worden geselecteerd op basis van de beursomzet. Jaarlijks wordt de index aangepast en herwogen op basis van dit omzetcriterium. De indexprestatie wordt voor circa 80% bepaald door de 10 grootste fondsen, waaronder Royal Dutch Shell, Unilever, ING, KPN en Philips.

Structuur en tegenpartijrisico
Deze ETF heeft een synthetische structuur. De index wordt gevolgd door het aangaan van derivatentransacties. Vanwege de synthetische structuur is er een tegenpartijrisico op de instellingen waarmee derivatenconstructies worden aangegaan. Om dat risico te beperken eist het fonds een volledig onderpand. Er is geen nadere specificatie van de onderpandeisen, behalve dat deze voldoen aan de officiële regels (UCITS-regelgeving).

Securities Lending
Vanwege het synthetische karakter van deze ETF speelt securities lending een ondergeschikte rol.

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds keert geen dividend uit, maar herbelegt het ontvangen dividend (of andere inkomsten) in het fonds zelf. Voordeel is dat er op deze manier geen belasting op dividend wordt geheven.

Rendementen en schatting totale kosten
Hieronder staan de rendementen van het fonds en dat van de benchmark over het laatste jaar (een volledig kalenderjaar is, vanwege de oprichting op 26 maart 2010, niet beschikbaar.).

De benchmark is de AEX-index Total Return. Dat wil zeggen dat het dividend daarin is opgenomen. Het rendement van het fonds is berekend aan de hand van de netto waarde ontwikkeling, waarin het dividend is opgenomen.

  • ETFX AEX Fund (beurskoers): -14,96% sinds introductie (20 maanden)
  • AEX TR index: -13,63% sinds introductie (20 maanden)
  • Geschatte werkelijke kosten: -1,32% (=0,79% op jaarbasis), sinds introductie (20 maanden)

Het fonds heeft een TER-ratio van 0,3% per jaar. Daarnaast worden de replicatiekosten op circa 0,35% geschat. De feitelijke kosten kunnen afwijken, bijvoorbeeld door opbrengsten van securities lending (positief) en transactiekosten (negatief).

Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht schat ik de werkelijke kosten van de ETF op gemiddeld 0,79% per jaar. Dat percentage ligt 0,14% boven de TER-ratio van 0,3% en de geschatte replicatiekosten van 0,35%.

Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Van het fonds staan momenteel circa 550.000 aandelen uit. Dat betekent dat de fondsomvang gelijk is aan circa 23 miljoen euro. Op het moment van deze recensie was het verschil tussen de bied en laatprijs gelijk aan 6 cent (0,139%).

Informatie
ETFS, de fondsbeheerder, geeft informatie in het Engels over deze ETF. De informatie is niet erg uitgebreid. Er zijn geen historische overzichten van de intrinsieke waarden of het koersverloop. Positief is dat er een inschatting wordt gegeven van de totale jaarlijkse kosten (TER-ratio en replicatiekosten).

Rabobank is aanbieder van deze ETF. De bank geeft extra informatie, waaronder koersverloop over de afgelopen twaalf maanden (ook van de onderliggende waarde). In de factsheet, die in het Nederlands is, staat een nette performance vergelijking. Jammer dat de factsheet dateert van 11 juli. Niet up-to-date dus!

Opmerkingen
Het ETFX AEX Fund onderscheidt zich omdat het een synthetische tracker is. Dat betekent in principe een tegenpartijrisico. Dat risico wordt door onderpand afgedekt. Daarmee is het tegenpartijrisico, zeker onder extreme omstandigheden, overigens niet geheel verdwenen.

Door het herinvesteren van inkomsten van het fonds wordt (bron)belasting ontweken, een tweede onderscheidend punt. Dat uit zich nog niet in een beperkte achterstand op de AEX. Daar voeg ik aan toe dat nog geen schatting van de kosten kon worden gemaakt aan de hand van een volledig kalenderjaar.

Ik heb de indruk dat over de laatste twaalf maanden de berekende werkelijke kosten lager liggen dan die over de eerste periode na introductie van deze ETF.

In de Productselector kunt u via de zoekfunctie de voorwaarden van andere AEX ETFs bekijken.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links