Login
 

Dollar verslaat euro

Door Gökhan Erem op 22 nov 2011 om 16:25 | Views: 4.455 | Categorie: Valuta | Onderwerpen: valutavisie

De prijsvormingsprocessen in valutaland lopen een stuk geordender dan een paar weken geleden. Het is alsof er een correlatie bestaat tussen de hoogte van de politieke activiteit en de beweeglijkheid van de euro en de dollar. Een beetje een kip-en-ei-verhaal, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de politiek de onzekere factor in het proces is.

Moeten we ons nu zorgen maken in deze kalme, geordende periode of is dit normaal gedrag van de markten en is het eerder oppassen voor de politici die weer een schok kunnen teweegbrengen op een onverwacht moment?

Ik denk dat dit gedrag ok is en dat het oppassen is voor een nieuwe rimpeling in de kennisvijver waarin al het nieuws wordt geabsorbeerd. Het is, met andere woorden, rustiger omdat er geen nieuwe feiten te verdisconteren zijn, niet andersom. De politiek heeft de markt niet stilgezet. Dat is alleen de Zwitsers gelukt.

Petje af, want bij mijn weten is er niet eerder een statement geweest van een centrale bank die massaal navolging heeft gekregen door de markt. De euro en dollar doen wat ze elke dag doen: namelijk verdisconteren en op zoek gaan naar een nieuw evenwichtspunt tegen de verschillende valuta.

De Australische dollar heeft een tijd lang in de spotlight gestaan en ik gebruik die dan ook voor een driehoeksanalyse om het beeld van de euro-dollar (EUR/USD) boven tafel te krijgen en tegelijk bekijk ik dan het beeld van de Australische dollar zelf tot in detail.

Alright mates, lets have a look shalll we?

Klik op de grafiek voor een grote versie

Behoorlijke deuk
Als eerste de euro-Australische dollar (EUR/AUD). De koers beweegt in een tradingrange tussen 1,30 en 1,40, die zich aftekent aan het einde van een gebroken langetermijndowntrend.

Nu is het zo dat er een behoorlijk deuk is opgelopen deze week maar deze move is nog steeds niet significant. Daar zijn twee redenen voor:

  1. de tradingrange is niet gebroken
  2. de RSI is niet overbought geworden

Daarmee zijn er geen signalen die aangeven dat er een bullmarktfase aankomt, maar ok het is nog vroeg. Voor de eurostieren spreekt dat er een hogere bodem is gecreëerd en dat er wel een overbought-dreiging aan zit te komen met het huidige momentum.

Wat nodig is voor een positief langeretermijnbeeld is dat het kortetermijnoptimisme van de EUR/USD nog even door moet zetten. Als dat lukt dan is er sprake van een structurele verzwakking van de Australische dollar tegen de euro. Nog niet, maar dreigt wel. Voorlopig is er alleen kortetermijnpotentie te meten.

Dan de Australische dollar-Amerikaanse dollar (AUD/USD). Tja, gekke notatie van het paar maar dat is omdat de Australiërs denken dat ze Engelsen zijn. Links rijden en omgekeerd quoten alsof je in het Verenigd Koninkrijk woont.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Min of meer zijwaarts
De grafiek zegt ons het volgende: er was eens een uptrend en de Australische dollar won en won en won. Dat is voorbij, tegen alle weerbarstigheid in. De trend is verlaten en de markt is in een min of meer zijwaartse modus overgegaan.

Echter, dit proces heeft niet tot rust kunnen manen. Integendeel, er is alleen maar toename van beweeglijkheid te meten en dat is veelal een teken van top- of bodemvorming. Welke variant het hier betreft lijkt me duidelijk.

Deze dubbele pullback is nu wel klaar en er tekent zich langzamerhand een patroon van lagere toppen en lagere bodems af. Het ligt dan ook in de verwachting dat dit paar verder zuidwaarts gaat en de Australische dollar dus verder verzwakt in de nabije toekomst.Lagere koersbodems zijn het doel van deze beweging.

Toch omlaag
Samengevat komt het erop neer dat de euro nog een beetje kracht over heeft tegen de Australische dollar en dat de Amerikaanse dollar een trendomkeer heeft laten zien tegen die Australische dollar.

De conclusie uit deze driehoeksanalyse is dat de euro-Amerikaanse dollar nog even pas op de plaats blijft maken, maar dat de hoofdrichting neerwaarts is.

De dollar wordt op iets langere termijn sterker dan de euro nu is, waarmee het koersdoel van 1,30 in de eurodollar-koers en lager bijval vindt vanuit Australië.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Gerelateerd

valutavisie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
eddy
0
quote:
"Dan de Australische dollar-Amerikaanse dollar (AUD/USD). Tja, gekke notatie van het paar maar dat is omdat de Australiërs denken dat ze Engelsen zijn. Links rijden en omgekeerd quoten alsof je in het Verenigd Koninkrijk woont." (sorry kan die omgekeerde quotations marks maar niet op het scherm krijgen, ondanks dat ik in Australia woon :-)
En nogmaals sorry, dat we hier echt niet denken dat we Engelsen zijn (zelfs de Engels sprekenden die hier wonen voelen dat echt in overgrote meerderheid niet zo).
Maar dat even daargelaten, denk ik dat - met respekt voor jouw TA van de US en AU dollar plus Euro - de waarde van de AU dollar - naast andere faktoren - voornamelijk bepaald werd en wordt door de waarde van al het spul dat we hier 'opgraven' en vervolgens wereldwijd verkopen.
De zgn trendomkeer van de US dollar t.o.v. de AU dollar zal een wassen neus blijken te zijn als er es weer (nog) meer negatieve berichten vanuit de USA overwaaien naar andere wereld delen.
Hetzelfde kan gezegd worden over de EU.
Neerwaartse value van de AU dollar voor de korte termijn lijkt een redelijke verwachting.
En om eerlijk te zijn: de value is over een relatief korte termijn zo veel gestegen, dat alle exporters hier maar wat blij zouden zijn met 70 Euro centen of rond 90 US centen voor 1 AU dollar.
Voor ons als consument, is het prachtig geweest, al voor een heel tijdje: goedkope vliegreizen, overzese vakanties, electronica, tv's, camera's - kortom - alles wat overzees gemaakt wordt, konden en kunnen we hier voor een habbekrats kopen.
De rente is wat hoog als je een hypotheek hebt, maar als je spaart wordt je rijkelijk beloond met 6 of meer procent rente.
Overheids schulden zijn superlaag en werkloosheids percentage van 5.2%.

Vanuit het land van de omgekeerde comma, downunder:
Seeya mate :-)
Ed


shortie
0
Beste Gökhan,
ben vergeten je een compliment te geven voor je analyses van de afgelopen 2-3 weken. De spijker op zijn kop!!
Groet,
Shortie.
postzak
0
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Auteur Meer»

Gökhan Erem

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.
Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgele...

Recente columns van Gökhan Erem:

jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9
Gesponsorde links