Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hoge Pernood

Vandaag gingen er 1,3 miljoen aandelen Pernod Ricard om, tegen 190 000 normaal, 740% meer dan gisteren. Het aandeel zakte hard in een stijgende markt. Het dieptepunt was rond de 86, om half twee, aan het eind van de dag sloten we op 90,60 tegen 93,90 gisteren.

Pernod, dat onlangs Seagram's drankbusiness opslokte, kwam met goede resultaten, maar beleggers waren bang dat de integratie van Seagram moeilijk zal verlopen. De omzet in Seagrammerken (Chivas, Martell, Seagram's Gin) in het eerste kwartaal was zwak. Vandaar die angst.

Het is interessant op zo'n moment wat Pernod op te pikken, denken we. Want wat is nou het risico? Bij slechte executie is dat een procent of tien van de prijs, als we naar eerdere fiasco's bij Pepsi's integratie van Quaker kijken, bijvoorbeeld, maar vandaag hebben we al 3% verteerd en we wisten dat de jongens van Seagram de hele zomer en herfst zo druk bezig waren geweest met channel stuffing dat iedere grossier (in de VS wordt drank, sinds de tijd van Al Capone, door wholesalers gedistribueerd naar de winkels toe, die wholesalers kun je kopen met promoties en dan verkoop je niets meer tot het kanaal leeg is).

Cultuurverschil
De cultuur van Seagram is heel anders dan die van Pernod Ricard. Hetzelfde geldt voor de verkoopapparaten. Dat kan nog leuk worden, maar we durven best te gokken op succes van Pernod.

Er zijn nog vier grote drankbedrijven over, na de verkoop van Seagram. Pernod was klein en is nu opeens een grote speler. Allied (Ballantine's, Long John, Courvoisier, Kahlua) was groot en kan nu wedijveren met Pernod. Allied is een beetje de HBG van de dranksector. Dan hebben we nog Bacardi. Een familiebedrijf, die net een alliantie in de VS zijn aangegaan met Brown Forman, ook een familiebedrijf, die Jack Daniels en Southern Comfort maken.

Ster van de sector
De ster van de sector is Diageo, die verreweg de mooiste portefeuille en het beste management hebben. Pernod is echter het bedrijf met de beste verhouding tussen winstperspectief en prijs. Ten eerste gaat het bedrijf de winstverdubbeling per aandeel versus '99, die voor 2003 in het vooruitzicht was gesteld nu al halen, dit jaar.Pernod kost nu ongeveer 13,5 keer de winst. De gearing is hard omhoog, omdat er voor Seagram € 3,65 mrd betaald is.

Brengt dat grote risico's met zich mee? Waarschijnlijk valt dat wel mee, de merken van Seagram zijn goed, hun verkopers werden, als we een persoonlijke herinnering mogen gebruiken, al tijden overbetaald voor wat ze deden en Seagram was een Mexicaans leger vergeleken bij Pernod. Belangrijk is dat de cash flow van Pernod dit jaar uit gaat komen op € 388 miljoen tegen € 139 miljoen in 2000.

Een leuk bedrijf voor liefhebbers van drank, maar tegelijkertijd een conservatieve belegging in de voedingssector, met uitstekende perspectieven en, sinds vandaag, een wat lagere waardering dan gisteren.


Michael Kraland is vermogensbeheerder, beheert een beleggingsfonds en is directeur van een Amerikaans hedge fund. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Kraland handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft, en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder v...

Meer over Michael Kraland

Recente columns van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. apr '05 Verrek, een vertrek
  3. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan

Gesponsorde links