Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eindejaarsrally!

U kent me als een beer (iemand die negatief is) en het is wellicht nog wat vroeg voor Sinterklaas maar ik wil graag de eerste zijn en daarom loop ik voor de muziek uit en voorspel een eindejaarsrally.

U denkt: dat kan toch niet met al de problemen met de min-euro? Maar eigenlijk is het gek dat wij ons zo gek laten maken. Want in Amerika zijn er Staten met veel grotere problemen dan Griekenland en Italië samen. En ondanks die problemen is er geen probleem met de dollar.

Dus als wij in Europa net als de Federal Reserve een loket heeft dat al de schulden aangaat voor heel Amerika, ook een loket hebben dat alle schulden van Europa regelt is alles opgelost. Oké we moeten nog wel stappen zetten met de eenwording in fiscaliteiten, maar alle arbitrage in de losse schulden is weg.

Bankproblemen
Snel door naar andere problemen. De banken blijven de talk of the town omdat ze uiteindelijk aan zwaardere eisen moeten voldoen. Maar alle bankenaandelen moeten ondanks alle problemen toch gaan stijgen, omdat ze belangrijk zijn voor het sentiment.

ING kwam met goede berichten en een grote reorganisatie. Dit is een drama voor de werknemers, maar goed voor de beleggers.

Société Générale had ook goede cijfers, maar sloeg wel haar dividend over. Niet leuk voor de beleggers, maar wel beter voor het bedrijf. Ik zie een bodempatroon en dus ben ik positief over dit aandeel.

Ook de koersen van andere Franse banken hebben een soortgelijk patroon. Ik loop ze niet allemaal langs; deze keer Crédit Agricole. Ook hier een bodempatroon.

Dus ondanks al het slechte nieuws ben ik toch positief over de banken. Natuurlijk niet over álle banken neem bijvoorbeeld Dexia. Dit is een fonds waar ik helaas vanaf zou blijven. Hoewel het aandeel jaren geleden op 23 handelde zou ik ze op 0,38 niet durven te kopen.

Dividendrendement
Dus bedankt Aegon met Legio lease en de Amerikaanse huizenmarkt, met als druppel die de emmer deed overlopen: de Grieken. Een verlies dat welliswaar nog niet bij Freddie mac en Funnie Fannie in de buurt komt maar toch.

Banken zou ik echter niet kopen uit dividendrendementsidee. Ik zou dan liever een fonds als CSM kopen dit aandeel heeft nu 9% dividendrendement. Wij hebben ze ook voor speculatieve klanten gekocht.

Nog even iets wat me vorige week opviel. Natuurlijk het verhaal van Olympus, dit is een soort Philips. Dit Japanse bedrijf kwam met een fraudegevalletje met beleggingen. Ze hadden verliezen gemaskeerd. Het bedrijf is iets van 6 miljard minder waard geworden terwijl de fraude slechts een fractie hiervan is.

De koers is nu 460 is yen terwijl er kort geleden nog 2500 op de borden stond. De enige vraag is of ze beursgenoteerd mogen blijven. Omdat ze snel een goede boekhouding moeten inleveren. Ik ben benieuwd wie hun accountant was.

De Twindicator gaf overigens wel een goed signaal tot verkopen. Los van het feit dat ik het aandeel niet zo close volg, durfde ik sowieso niet short te gaan aan de onderkant van een tradingrange.

Wél short Apple
Een aandeel wat ik wel weer durf short te gaan is Apple. Ook hier heeft de Twindicator een verkoopsignaal gegeven. Ik zie het sentiment rond dit fonds ook verslechteren.

Een laatste verkoop waar ik op wil wijzen is Activision. Zij zijn weer uitgekomen met een nieuw spel en de koers was reeds opgelopen zoals het nu lijkt. Na een piek neergezet te hebben, zien we nu een verkoopsignaal. De piek (zonder kerstboom) maakt dit alleen maar erger.

Als u dan toch in deze sector wil zitten, dan moet u volgens mijn zoon Ubisoft kopen. Ze zijn met een paar nieuwe spellen uit zelfs eerder dan aangegeven. Mijn zoon reed er special op de fiets voor naar het dorp en verdween een weekend achter de playstation, dus dit is hot.

Armoede
Een laatste ding waar ik op wil wijzen is dat de koersen dus zeer waarschijnlijk hard omhoog gaan maar ondertussen de echte economie het niet goed doet. In dit licht is het goed te wijzen op het record-aantal Amerikanen dat in armoede leeft.

In Amerika leven ruim 49 miljoen mensen in armoede. Boven de 65 is dit 1 op de 6. Wat een drama en wat een potentieel probleem!


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. raulgol 14 november 2011 09:58
    Moeten de banken niet met de pet rond?
    Ik verw8 na Unicredit toch een lawine aan emissies.
    De voortdurende waardedaling van stenen gaat ook niet helpen voor de banken.
    Koopkr8 holt ook hard 8eruit.
    En die Griekse en Italiaanse ECB/ECers gaan stelen van de armen om de banken te helpen?
    Sorry, dat ligt er zo dik bovenop, dat pikt Jan met de pet niet.
    Kan er niet vast van worden.
  2. [verwijderd] 14 november 2011 11:31
    Hoi Frank,

    Helemaal met je eens: er zijn problemen in Europa maar het is niet zo dramatisch als iedereen nu doet voorkomen. Californie (toch in de top 10 van wereldeconomien) is stukken slechter af dan Griekenland (over Italie hebben we niet) en daar doet niemand moeilijk over. En wie trekt nu eindelijk het doek van de Japanse problemen. Als we het over onhoudbare schulden hebben, dan is dit zeker een kandidaat.
    Selektief wat banken kopen lijkt me een goed idee.

    Edwin
  3. [verwijderd] 14 november 2011 12:23
    Ha Frank,

    Laat ik je wat suggesties van de hand doen voor jouw feestelijke kerstmaal om de eindejaarsrally te vieren; stel voor Spaanse tapas vooraf met een Ierse whisky als aperitief; daarna een heerlijke Griekse hoofdmaaltijd met souflaki, bifteki en moussaka. Baklava na! Als begeleider bij het feestelijke hoofdgerecht een Italiaanse Barolo of Brunello. Port als Portugeze begeleider bij het desert. Lang leve de Europese schuldencrisis!!!!

    Eugene

  4. [verwijderd] 14 november 2011 14:04
    Stel dat je nu alle afgestrafte aandelen zou kopen, o.a.
    AEX: Arcelor Mital, Aegon, ING, SBM, PHI, TNT en de Midkap: Aalberts, CSM, Delta Lloyd, Ordina, SNS en USG en je wacht tot de zomer 2012 vrijdag 17-08-2012.

    Dan lijkt het mij niet meer dan logisch, dat je een rendement van minimaal 100% maakt met aandelen.

    Of long Calls Opties, dan heb je nog meer liquiditeiten over.
    Theoretisch zou je met 5.000 euri al aardig de Koenie Weekend Miljonair kunnen verslaan, met 50% garantie tot de achterlinkeruitgang.

    Misbruik maken van die Politieke Euro Crisis derhalve, waarvan Akte!

    Groeten en Sterkte.
  5. TimothyF 14 november 2011 16:19
    quote:

    masterguus schreef op 14 november 2011 15:15:

    "Je moet Ubisoft kopen want mijn zoon vindt een spelletje leuk."

    Uhm, okee?!?
    Dat lijkt wellicht vreemd. Maar uiteindelijk zie je trends op de straat, en niet in beleggingsblaadjes, mooie grafieken en dit soort websites.

    Ik had wel voor de zekerheid aan je zoon gevraagd of zijn vriendjes het spelen en ook hun zakgeld aan het spel besteden, of dat ze de weg naar piratebay hebben gevonden.
  6. [verwijderd] 14 november 2011 16:38
    quote:

    TimothyF schreef op 14 november 2011 16:19:

    [...]

    Dat lijkt wellicht vreemd. Maar uiteindelijk zie je trends op de straat, en niet in beleggingsblaadjes, mooie grafieken en dit soort websites.

    Ik had wel voor de zekerheid aan je zoon gevraagd of zijn vriendjes het spelen en ook hun zakgeld aan het spel besteden, of dat ze de weg naar piratebay hebben gevonden.
    Zie hier de toegevoegde waarde van analisten en adviseurs... lololol
  7. [verwijderd] 14 november 2011 20:17
    Dat er een eindejaars rally kan komen heeft niets te maken met beleggen of investeren.

    Het heeft alleen te maken met manipulatie door overheden en hun instanties.... en dat een aantal mensen hun fantasie verhalen blijft geloven, ondanks dat misleiding het belangrijkste werktuig is gebleken.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links