Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Schuldcrisis bedreigt pensioenen

De schuldencrisis bedreigt de duurzaamheid van pensioensystemen in de landen die door de crisis het hardst zijn getroffen. Met stip op één in de lijst prijkt Griekenland. Dit blijkt uit de Pensioen Duurzaamheidsindex (Pension Sustainability Index) van Allianz Global Investors (Allianz GI), één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. De Index meet de noodzaak om nationale pensioensystemen te hervormen. Dit  jaar blijkt dat de urgentie voor hervormingen in Griekenland het grootst is.

Maar naast de Griekse noodzaak, zijn ook India, China en Thailand hard aan hervormingen van het pensioensysteem toe. Redenen voor deze noodzakelijke verschillen per land onderling, waaronder te lage pensioensgerechtigde leeftijd (Griekland en Thailand) en een te hoog staatspensioen (Griekenland), extreem lage pensioendekking (India en China). Het best uit de PSI-bus komt het Australische pensioensysteem, gevolgd door Zweden, Denemarken, Nieuw Zeeland en Nederland.

Deze landen hebben gemeen dat zij een goed ontwikkeld systeem hebben, dat is gebaseerd op een sterke kapitaaldekking, aldus de conclusie van het rapport. Brigitte Miksa, Hoofd van International Pensions bij AllianzGI, benadrukt de relevantie van de PSI. Miksa: “Het hervormen van pensioensystemen staat al jaren hoog op de politieke agenda. De voortgang van de hervormingen verschilt sterk per land. Om te kunnen vergelijken is daarom een index nodig.”

De noodzaak om het systeem te hervormen is in veel landen toegenomen door de gestegen staatsschuld als gevolg van de financiele crisis. De index van Allianz is het resultaat van onderzoek naar de relatieve duurzaamheid van het nationale pensioensystemen in 44 landen wereldwijd.

Pensioenfondsenkoekjestrommel
Renate Finke, Senior Economist bij AllianzGI en mede-opsteller van het rapport benadrukt de negatieve impact van de schuldencrisis op de pensioenfondsen die veel Europese landen teistert. “D negatieve impact van de financiele crisis op pensioenfondsen en nationale economieen hebben de weerbaarheid van veel overheden op de proef gesteld. “Zo besloten sommige landen in Centraal- en Oost-Europa om te snoepen uit de spreekwoordelijke ‘pensioenfondsenkoekjestrommel’ in een reactie op de dramatische stijging van de staatsschuld.”

Toch zijn het vooral de Grieken die de hervormingen het hardst nodig hebben, aldus Miksa. “De Grieken staan er in deze studie slechter voor dan in voorgaande onderzoeken omdat het nationale schuldenprobleem acuut is,” licht zij toe. Verder is er een serieus probleem met de vergrijzing en is het pensioensysteem nog altijd te genereus, ondanks recentelijk afgedwongen maatregelen als onderdeel van het hulpplan van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. De grootste uitdaging voor het Griekse pensioensysteem is echter  de hoge  ratio van gepensioneerden versus werkenden; het Griekse vergrijzingsniveau ligt ver boven het gemiddelde in Europa.

Voor het hele rapport: klik hier.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

Allianz

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Griekenland

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

schuldencrisis

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: IEXProfs Redactie

De centrale redactie van IEXProfs bestaat uit: Fleur van Dalsem Laura Iseger Rob Stallinga

Meer over IEXProfs Redactie

Recente columns van IEXProfs Redactie

  1. 07 jul Must read: Niets mis met shortse...
  2. 06 jul Must read: Maffe aandelenbeleggers?
  3. 03 jul Must read: De kunst van dividend...
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare