Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obligatiebeleggers feesten niet

Na het Europese akkoord van gisternacht waren de aandelenbeurzen in euforie, maar op de obligatiemarkten gebeurde er niets. Als prachtig voorbeeld even de rente op Griekse 10-jarige staatsobligaties. Om de rentedalingen te zien, moet je er toch echt een vergrootglas bij pakken.

Achteraf is het verschil tussen de koersreacties op de aandelenmarkt enerzijds en de aandelenmarkten anderzijds makkelijk te verklaren. Achteraf is dat altijd iets makkelijker dan vooraf, maar dan heet het ook voorspellen. Toch denk ik dat deze achterafverklaring enigszins verhelderend kan werken.

Allereerst de banken. De rally van gisteren kwam bovenop de eerdere koersstijging. Mocht u zo gelukkig zijn geweest om op het dieptepunt in september te kopen, dan had u nu al een dikke 50% gemaakt. Echter, ten opzichte van een jaar geleden blijft er dan een verlies van 40% over.

Niets te kort
Het is maar waar je mee vergelijkt. De verklaring voor deze laatste rally is dat de banken een stuk minder hoeven af te schrijven (50%) dan eerder gevreesd (60%). Een tweede factor is dat kapitaalsversterking lager is dan gevreesd, waardoor de verwatering een stuk lager uitkomt.

Oftewel de huidige aandeelhouders mogen een groter gedeelte van de taart houden. Even een voorbeeld. De beurswaarde van SocGen is nu 18 miljard euro. Ze komen 3,3 miljard euro tekort. Dat is “maar” een zesde. Opvallend genoeg komt Credit Agricole niets te kort. Ook opvallend trouwens dat de Nederlandse banken helemaal niets te kort komen.

Maar bij staatsobligaties heb je met staten te maken. En als er vijftien pagina’s nodig zijn om te omschrijven dat Italië zijn best gaat doen, dan weet je dat daar niets van gaat komen. Deze beloftes zijn ook nog eens gedaan door een premier waarvan de geloofwaardigheid sowieso onder het vriespunt ligt en bovendien nog een maar paar maanden te gaan heeft.

Trojka
In tegenstelling tot de plannen voor de banken bleef dit stuk vaag. In december worden de plannen bekend gemaakt hoe de diverse eurolanden aan de budgetleiband zullen worden gehouden, zodat er geen Griekse drama II komt. In maart zal worden gestemd.

Misschien is het het beste als Italië in de tussentijd net als Portugal, Ierland en Griekenland onder curatele van de Trojka komt te staan. Maar ja, voorwaarde is dat zij dan eerst zelf om hulp moeten vragen. En zo wil Berlusconi natuurlijk niet de politiek verlaten. Dat laat hij aan zijn opvolger over.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. raulgol 28 oktober 2011 17:08
    Tja, als een 50% haircut niet als credit event wordt gezien heb je helemaal niks aan een verzekering (CDS). Als je je niet kunt verzekeren blijft er niks anders over dan dumpen.
    Toch een foutje van de banken dat ze hier niet over nagedacht hebben.
    Die rally was toch echt shortcovering. Tussentijds de spelregels veranderen zijn banken goed in (ook shortverbod), maar zichzelf aan de regels houden...
    ...Als je dan leest dat het totale balanstotaal van de NL banken in 4 jaar tijd met 18% is gegroeid terwijl beloofd was de balans te verkleinen...
    ...Er zit niks anders op dan je euro's bij deze onbetrouwbare bankdieten weg te halen.
    Helpt meer dan met een tentje op Beursplein 5 te gaan zitten.
  2. forum rang 5 theo1 28 oktober 2011 22:58
    Ik denk dat het wel meevalt met die feestende aandelenbeleggers. Wat je ziet is een combinatie van een extreem laag verwachtingspatroon, waardoor ieder resultaat van die top behalve een totale mislukking een meevaller is, een short squeeze en een lage waardering van aandelen. Je ziet het vandaag dan ook niet doorzetten hoewel de beurzen nog vrij goed standhouden op het hogere niveau.

    Kredietwaardige obligaties zijn al zo akelig duur dat ze niet veel duurder meer kunnen worden. En is er nu echt een reden gekomen om Griekse obligaties te kopen? Ik zie die niet. Berlusconi kan natuurlijk heel gemakkelijk van alles beloven nu hij al met één been buiten staat.
  3. [verwijderd] 29 oktober 2011 08:04
    Allemaal dure taal, ik denk er heel simpel over, WINSTNEMINGEN!!!
    De amerikaanse futures stonden de gehele dag zo rond de -0,50%.
    Ook toen de AEX eerst nog bijna 1% plus stond, daarna gingen we naar beneden. Volg AEGON en ING maar, die stegen aanvankelijk, maar al snel zakten ze in het rood, eerst AEGON, daarna ING. Wat wil je ook , de dag ervoor een gigantische winst, vooral ING, meer dan 14%. Logisch, dat er beleggers zijn ,die hun winst eerst maar lekker incasseren, zou ik ook doen in deze volatieve beurzen....
    Dus.....maandag 31 oktober nieuwe kansen, nieuwe rondes!
  4. kolenboer 30 oktober 2011 19:36
    Corne:

    Lees dit eens. staat in de voormalige nieuwsbrief van Willem:

    Gerald Celente vindt het vermakelijk dat analisten die de bull market van goud niet zagen aankomen nu opeens doen alsof ze weten waar de prijs heen gaat. ''Ze hebben de bull market eerst een lange tijd niet waargenomen of genegeerd, maar weten nu wel opeens te melden dat de goudprijs de top nadert en dat instappen risicovol is.''

    Jij hoorde ook bij die analisten.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links