Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Niet alles was glittert is ... cash

Pyriet, een mineraal dat bestaat uit zwavel en ijzer, ziet er uit als goud, maar is feitelijk een waardeloos mineraal. ‘Het goud der dwazen’ is de bijnaam van pyriet, omdat het in vervlogen tijden vaak als goud aan goedgelovige kopers werd verkocht. Veel beleggers trappen in deze turbulente tijden in dezelfde valkuil, stelt Jerome Schneider van Pimco. Zij laten zich in cashalternatieven praten, die uiteindelijk een heel ander risicoprofiel dan cash blijken te hebben. Ook hier geldt: niet alles wat glittert is… cash.

 Beleggers zoeken een veilige plek door de enorme volatiliteit van de markten. Veel geldmarktstrategieën zien er volgens Schneider wel kosjer uit, maar de schijn kan bedriegen. Ze zouden zelfs, net als pyriet, in een verkeerde omgeving kunnen exploderen. Belegegrs moeten niet in het eerste de beste geldmarktfonds stappen, maar grondig checken of de liquiditeit en de obligatieposities van het fonds wel gezond zijn.

 Onder normale omstandigheden zijn geldmarktfondsen liquide, maar als de markten veranderen kán ook dat veranderen, betoogt Schneider – bijvoorbeeld als de angst toeneemt dat Europa met grotere problemen te maken krijgt. In tijden van stress zijn alleen Treasuries en covered bonds die voor meer dan 100% door een onderpand gedekt worden echt veilig in een variëteit van stressscenario’s, stelt Schneider.

 Maar er zijn meer alternatieven voor cash dan alleen geldmarktfondsen. Schneider noemt kortlopende obligaties van non-financials met een BBB-rating als tip. Die rating ziet er voor veel beleggers misschien als ontmoedigend uit, maar Pimco denkt met dank aan grondige fundamentele analyse die bedrijven te vinden met stabiele cashflows en winstgevendheid. Zulke posities kunnen geldmarktfondsen vanwege de restricties in hun mandaat niet innemen.

Verder ziet Pimco kansen in het kopen van staatsobligaties van landen met solide balansen ‘zoals  Australië, Mexico en Japan (…)’  en te hedgen met de dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 18 apr Must read: beleggen in landbouw dan maar
  2. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?
  3. 16 apr Must read: Koopkrachtherstel helpt Nederlandse economie vooruit

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links