Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het einde van Keynes

John Maynard Keynes is dood. Dat is geen nieuws. De bekende, geniale maar ook verguisde Britse econoom stierf al in 1946. Zijn theorie over het overheidsoptreden in crisistijd maakte school en wordt door velen gezien als de basis van de sterke toename van de naoorlogse welvaart. Ik ben een aanhanger van Keynes gedachte dat de overheid een rol kan spelen in tijden van economische crisis.

Dat neemt niet weg dat zijn ideeën op grote schaal worden misbruikt. Ook de claim van de hoge welvaartsgroei door Keynesiaanse politiek is sterk overdreven. Keynes’ theorie was simpel. Als een economie wordt geconfronteerd door vraaguitval van de private sector kan de overheid (tijdelijk) als substituut optreden.

De overheidsvraag houdt de economie draaiende en langzamerhand kan diezelfde overheid zich bij herstel van de groei terugtrekken. Er is niets mis met deze theorie en was het antwoord op de crisisperiode in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Wrange vruchten
De afgelopen decennia is de politiek aan de haal gegaan met Keynes. De overheidsuitgaven zijn voortdurend opgelopen, vaak onder het mom van broodnodig beleid de economie uit het slop te halen. Daarmee is de theorie van Keynes structureel ingezet voor wat bedoeld wat als oplossing voor tijdelijke conjuncturele problemen.

Met als gevolg een opeenstapeling van staatsschuld waar we nu de wrange vruchten van plukken. Nog steeds zijn er velen die menen dat de huidige oplossing van de crisis gevonden kan worden door een min of meer Keynesiaans beleid te voeren. De sterke bezuinigingen in de zuidelijke eurolidstaten, met Griekenland voorop, maar ook in de sterkere eurolanden en zelfs Amerika zouden slecht zijn voor de economie.

Zeer opmerkelijk was in dit geval de oproep van het IMF aan de financieel gezonde landen de economie te stimuleren door tekorten te laten oplopen. Een onzalige gedachte. In de eurozone hebben we te maken met een vertrouwenscrisis die zijn weerga niet kent. De financiële markten weten niet meer om te gaan met de overheidsschulden. De omvang daarvan, en vooral de wijze waarop de politiek handelt, is oorzaak van de grote problemen en heeft Europa in een grote crisis gestort.

Lagere welvaart
Een beleid waarbij bewust de schulden van de nu nog gezonde landen verder oplopen is desastreus. De ratingbureaus staan al klaar met hun verdere afwaardering, waardoor de rand van de afgrond weer een stapje dichterbij komt. Keynes moet in zijn hok en daar voorlopig niet meer uitkomen. De voortdurende overheidstekorten sinds WO II betekent dat een structureel Keynesiaans beleid is gevoerd waar we nu de gevolgen van meemaken.

Staan we bij het eind aan de langdurig Keynesiaanse periode aan de vooravond van een tijd van lagere welvaart, crisis en zelfs depressies? Mogelijk, maar dat hoeft zeker niet. De welvaart van na WOII is niet gecreëerd door Keynes en zeker niet door de overheden. De enorme groei heeft te maken met de vrije markt waar technologische ontwikkeling tot grote bloei kwam.

Technologie, een verhoging van arbeidsproductiviteit en een steeds vrijere wereldhandel vormen de echte basis van welvaart. De overheid kan daarin een belangrijke rol spelen door als vangnet te fungeren en een enkele keer stimulerend op te treden.

Spannende dagen
Dat stimulerende optreden bij conjuncturele crisis wekt vertrouwen waardoor economisch herstel optreedt. In de huidige crisis zal het vertrouwen juist toenemen als de overheid duidelijk laat zien dat het tekorten vermindert en uiteindelijk laat omslaan in (tijdelijke) overschotten. De oplossing van de huidige crisis ligt in het radicaal repareren van fouten in het eurosysteem.

De weg naar een gezamenlijke gegarandeerde staatsschuld is daarbij onvermijdelijk. Daarnaast zou de overheid de private sector sterk moeten stimuleren. Niet met geld waardoor tekorten verder oplopen, maar met een klimaat waar vooral technologische vernieuwing alle ruimte krijgt. Als een dergelijk beleid wordt ingezet behoeven we niet al te somber te zijn over de (Europese) toekomst. En zeker niet over de goede prestaties van de (aandelen)markten op lange termijn.

Komend weekend kan een grote stap worden gezet in een meer positieve richting. Of politici echt over hun schaduw heen kunnen springen, weten we op maandag 24 oktober. Het worden spannende dagen!


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. zpd 20 oktober 2011 14:16
    Je kunt geen sterke munt (euro, neuro) maken zonder dat er eerst eendrachtig een goed beleid voor de munt op tafel komt en vervolgens wordt gezorgd voor een naleving van dat beleid en dat er sancties volgen bij het gebrek aan naleving van dat beleid.
    Zoals het nu gaat in Europa, gezwalk in de ruimte, als drenkelingen onder het schip, als drogeren (lees nieuwe schuldenbergen maken) tijdens het afkicken (saneren).
    Als neuzen verschillende kanten op staan, kan er nog niet eens effectief beleid worden gemaakt, laat staan worden nagleefd en gesanctioneerd.

    Dead ending street = Europa

    zpd
  2. [verwijderd] 20 oktober 2011 17:57
    Volgens de berichten zou de oplossing rond de Europeese banken/crediet zijn om Staatsobligaties van de PIIGS landen,die onder vuur liggen,onder te brengen in Eurobonds onder garantie van de onderscheidene Europartners. De vraag is of het blijft bij de Staatsobligaties van PIIGS landen en of niet Staatsobligaties van de landen met AAA status in de Eurobonds ondergebracht gaan worden.Zo ja welke is de zekerheid dat Nederlandse Staatsobligaties in de toekomst voor de 100% zullen worden afgewikkeld.De heer Marcel Tak heeft in het verleden al enige kritische geluiden geopperd in hoeverre de Europese solidariteit moet strekken.
  3. forum rang 6 Koffiezondersuiker 20 oktober 2011 20:44

    Overheden doen niks anders dan na WO2 maar het verschil met toen is dat de inkomensongelijkheid naar mijn mening veel kleiner was.

    DE mensen willen echt wel besteden en dan hoeven overheden helemaal niet steeds geforceerd te stumuleren maar als het voor Jan Modaal onbetaalbaar is, zal er ook niet worden geconsumeerd.

    Er is VEEL GELD, ik weet het zeker, alleen slecht (en oneerlijk) verdeeld. Je krijgt dan een lettelijk vertekend beeld van de economische werkelijkheid.
  4. motorhead 21 oktober 2011 00:44
    de overheid zou de vrije markt juist eens een echt vrije markt moeten laten zijn en banken failliet laten gaan, pas dan komt de wereld van risico en rendement weer in balans. Stimuleren door overheden is alleen maar geld verschuiven ten bate van oneerlijke concurrentie.
    wordt wijzer op mises.org!
  5. [verwijderd] 21 oktober 2011 09:41
    Probleem van de euro is discipline, integriteit en mentaliteit van de deel nemende landen.
    Overheden hebben de economie altijd al aangewakkerd met door het herverdelen van geld dat met belastingopbrengsten is opgehaald. Toen dat niet meer toereikend was om de door hen gewenste groei te halen waardoor de koopkracht steeg en de belastingen jaar na jaar toenamen heeft men groei geforceerd door de rente naar onverantwoorde niveaus te brengen waardoor consumptie en belastingopbrengs
    ten navenant toenamen.

    Het kapitalischesysteem is een systeem gebaseerd op balans. Communiserendevaten waarbij tekorten door stijgende waarde worden uitgesmeerd en overschot door dalende waarden wordt ingedamd.
    Tevens zorgt het systeem ervoor dat de zoek tocht naar nieuwe ideeën en toepassingen worden gevoed door de natuurlijke onbalans tussen vraag en aanbod.

    Als de overheid ingrijpt in dit mechanisme dan accelereerd de overdrijving en heb je een crisis
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links