Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stoute banken

Ik sta paf van alle reacties op de dood van Steve Jobs. Ik zag een heel reportage bij het nieuws waarin Jobs de uitvinder van de muis werd genoemd. Ik heb vroeger bij Computerkunde echter iets heel anders geleerd. Het ging in ieder geval om een andere Steve.

Ook werden allerlei andere zaken aan hem toegekend. Hij was eigenlijk groter dan Nelson Mandela en Barack Obama samen. Toen Steve Jobs aftrad als topman ging de koers van Apple omhoog omdat, volgens analisten de onzekerheid weg was.

Nu is het ongepast om dat te zeggen, maar nu is alle onzekerheid pas echt weg. Moeten we nu weer kopen? Ik zou het zeer ongepast vinden als beleggers nu Jobs ver voor zijn pensioendatum is overleden de koers laten stijgen.

Stijgende verkopen
Er is een trendbreuk, maar die was er al voor zijn dood. De presentatie van de Iphone 4S viel namelijk tegen, omdat er een Iphone 5 verwacht werd. Maar door de dood van Jobs is er zoveel aandacht voor Apple dat de verkopen ineens omhoog gegaan zijn…

Ik ga het zo over bankaandelen hebben. Die vaak op niveaus uit 2008/2009 staan en door lezers van mijn columns duur genoemd worden. Als Apple terug zou gaan naar die jaartallen, dan staan ze onder de 100 dollar… Dit geeft goed aan hoe hard dit aandeel gestegen is.

Hoewel de concurrenten nog geen dode topmannen hebben die ze in de strijd kunnen gooien, zitten de ze zeker niet stil. Ik blijf heel positief op het aandeel Nokia en blijf van het aandeel Apple af.

Stoute banken
Maar nu snel naar het echte belangrijke nieuws: stoute banken. Oftewel bad banks, oftewel Dexia. Dit weekend werd bekend dat deze bank genationaliseerd is. Vorige week noemde ik al dat er dat weekend in Spanje drie banken genationaliseerd waren maar dat was minder groot nieuws dan Dexia.

Helemaal omdat Dexia in de stresstest nog een van de elf beste banken was. Nu zegt dit wel iets over de test en mogelijk ook over de rest van de banken. Het is niet voor niets dat de Fransen tussen de 5 en de 10 miljard euro (leuke bandbreedte) aan de vijf grootste banken willen geven.

Terug naar Dexia, hoe kon de bank nou slagen voor de test? Volgens sommigen was het eenvoudig, ik quote Spitsnieuws:

De reden dat Dexia slaagde is vrij simpel: die stresstest testte niet op wat er gebeurt in geval van een Grieks faillissement, volgens econoom Mathijs Bouman. "Het lag politiek gevoelig om uit te gaan van een Grieks faillissement en bovendien zou een dergelijk scenario voor veel banken een slechte score betekenen. Testen op een faillissementsscenario was niet beleefd en veel te eng." Maar ik ben gelukkig geen econoom en begrijp het niet vanuit het Griekse verhaal. Is Griekenland dan al in default/failliet? Dat verhaal heb ik nog even gemist. Ook is het Griekse Staatspapier maar 3,4 miljard op hun ballans vorig jaar schreven ze alleen al aan 3,5 miljard af op Amerikaanse leningen. Dus daar zit het echte probleem.  

En natuurlijk wordt een bedrijf gedowngrade op het moment dat de koers rond de 1 euro staat. Ze moeten dan wel heel veel aandelen plaatsen om een beetje bedragen binnen te halen.

Triest, maar ook boosmakend dat een mooi bedrijf door een paar verkeerde beslissingen met rommelhypotheken uit de Verenigde Staten totaal omver getrokken wordt terwijl de verkopers van deze producten nog vrolijk rondlopen en al hun geld nog hebben.

Een trieste dag voor de Belgen want na Fortis was dit een zeer populair aandeel in België en dus is dit een aanslag op de pensioenen en spaargelden (beleggingen) van veel Belgen.

Het zou van medeleven en spijt tonen als Aegon Dexia zou steunen na eerder Legio Lease aan hen te hebben verkocht. Wat ook zeker niet geholpen heeft om Dexia sterk te maken…

De Belgen hebben het dus zwaar en daarom blijf ik niet te lang stilstaan bij de Ageas-grafiek.

Wel positief
Maar al dit nieuws over Dexia neemt niet weg dat ik heel positief ben en blijf over de andere bankaandelen. Zo heb ik al bijna een week een koopsignaal in BNP Paribas.

Ook in het aandeel Société Générale (SocGen) krijg ik al een paar dagen een koopsignaal in de Twindicator. Pas een koersval onder de 16,20 euro zal weer een verkoopsignaal trickeren.

Van Lanschot staat er nog minder mooi bij in de grafiek, maar een kleine stijging kan ook hier een koopsignaal trickeren.

Ook de Eurostoxx bankenindex heeft een koop gegeneerd. Mijn column van vorige week was dus nog niet zo gek getimed.

Als auto-liefhebber, Top Gear-fan en TomTom-aandeelhouder (zakelijk) wil ik nog even wijzen op de nieuwste TomTom met de stig en extra aandacht voor de flitspalen. ik blijf zakelijk long.

Reclame
Nog meer reclame: voor een DVD en een hedgefund (u kunt dus stoppen met lezen als u het te commercieel vindt).

Ik noemde de film Inside Job al eerder. Hierin wordt uitgelegd hoe het verkeerd kon gaan met rommelhypotheken en welke discutabele rol Paulson speelde en waarom hij verdiende aan de teloorgang van de rommelhypotheken. Grappig te noemen is dat Paulson met zijn hedgefund nu weer -50 staat.

Als u een hedgefund wil, kunt u maar beter in de Hollandse hedgefundindex zitten en nog beter in het Care Fund, dat wordt namelijk gemanaged door een man die een paar dagen per week mijn collega is en een paar dagen voor dit fonds werkt.

ik heb overigens geen belang in dit fonds, ik ben een van de brokers waar het fonds mee werkt. OK, genoeg reclame!


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 oktober 2011 11:37
    denk dat steve Jobs onbewust dan toch, het beste moment gekoZen heeft (hoogtepunt)apple vaarwel te zeggen......het beter bruikbaar naken..door middel van bediening en bredere toepassingen in handzamer formaat zal inmidels behoorlijk toegepast zijn...wat zal er nog kunnen komen..ik fantaseer maar kom niet heeel veel verder dan eem midi appl epadphone,..music player/loader

    over design valt te twisten maar ik vond het vrij saai..en degelijk is anders,...

    kleur is pas kleur als er wit is zegt de heer Jan des Bouvrie..

    maar in de techniek design, is bekend dat..met een witte blijf je zitte...

    apple was de bekende uitzondering,..die duren dus niet zo lang als het lijkt...

    Aple short kan zeer lucratief worden..

    murc

  2. [verwijderd] 10 oktober 2011 16:45
    -----"Triest, maar ook boosmakend dat een mooi bedrijf door een paar verkeerde beslissingen met rommelhypotheken uit de Verenigde Staten totaal omver getrokken wordt terwijl de verkopers van deze producten nog vrolijk rondlopen en al hun geld nog hebben.

    Een trieste dag voor de Belgen want na Fortis was dit een zeer populair aandeel in België en dus is dit een aanslag op de pensioenen en spaargelden (beleggingen) van veel Belgen.

    Het zou van medeleven en spijt tonen als Aegon Dexia zou steunen na eerder Legio Lease aan hen te hebben verkocht. Wat ook zeker niet geholpen heeft om Dexia sterk te maken…"-----

    Frank was je dronken van je weekend? Wat een flauwekul... Deze mensen zouden expert moeten zijn wat betreft het onderscheiden van bankproductenshit en goede beleggingen. Blijkbaar weten deze heren net zoveel als de meeste bedrogen particulieren, met dien verschil dat zij goed werden / worden betaald en de particulieren niet. Ik heb geen meelij, met mensen die zich professioneel voordoen..... maar er eigenlijk geen klote van snappen.
  3. [verwijderd] 11 oktober 2011 00:16
    quote:

    schreef:

    Triest, maar ook boosmakend dat een mooi bedrijf door een paar verkeerde beslissingen met rommelhypotheken uit de Verenigde Staten totaal omver getrokken wordt terwijl de verkopers van deze producten nog vrolijk rondlopen en al hun geld nog hebben
    Ik heb de volgende wraakactie bedacht: de EU koopt al die leningen op tegen nominale waarde met bijgedrukt geld. Vervolgens gaan ze in de USA alle wanbetalers uit hun huis zetten en dan dat huis SLOPEN. Zo kunnen we gigantische schade aanrichten in de USA, die ze dan kunnen afkopen in .... euro's.
    Zou dat niet een leuke manier zijn om die criminelen op de knieën te krijgen? Wordt natuurlijk oorlog, maar als fantasietje geniet ik er wel van.
  4. [verwijderd] 11 oktober 2011 07:39
    Frank en Murc,
    Jullie shorten Apple maar lekker. Ik ben blij met mijn vrijdag aangeschafte turbo's long. Met 1 miljoen nieuwe Iphones (hoezo tegenvaller??) op 1 dag is Apple populairder dan ooit. De marktaandelen van Apple zijn in diverse branches nog steeds relatief niet hoog. Daarnaast hebben álle analisten Apple op kopen staan. Niet dat analisten altijd gevolgd moeten worden (soms zelfs in tegendeel). Maar zullen álle analisten die Apple volgen het dan mis hebben?

    succes
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links