Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Agrarische aandelen veilige haven

Aandelen van bedrijven in de landbouwsector deden het de afgelopen veertien maanden goed, in vergelijking met andere aandelen. Dat blijkt uit de nieuwste Global Agricultural Trends van fondsbeheerder RCM, onderdeel van Allianz Global Investors. Dankzij de krappe markt zijn boeren en handelaren succesvol, en is er bereidheid te investeren.

RCM verwacht dat er zeker twee tot drie recordoogsten nodig zijn om de maisvoorraden weer terug te brengen naar de historische niveaus. Waar voorheen nog voor gemiddeld negentig dagen op voorraad was, is dat wereldwijd nu nog maar vijftig dagen. In de VS is de voorraad momenteel nog maar voor 19 dagen, terwijl het gemiddelde sinds 1970 75 dagen was. Theoretisch gezien is 18 dagen het minimumvereiste.

Mais is een goede indicatie voor de rest van de graanmarkt; consumenten vervangen de te dure mais door andere producten, die hierdoor ook onder druk komen te staan, en akkerbouwers passen hun landgebruik aan om ook van de hoge marges te profiteren. Het is waarschijnlijk dat de productie de komende twee jaar zal stijgen. Daarvoor zal echter in andere technieken moeten worden geïnvesteerd, zoals irrigatie, meststoffen en zaad met hoge opbrengsten.

Het gebruik van meststoffen stijgt in de VS naar verwachting met 4% gedurende 2011/2012. Historisch gezien waren meststoffen altijd een riskante investering. Toch vallen de verliezen momenteel mee. Een herhaling van 2008/2009, toen de producenten hard werden geraakt door de financiële crisis, is volgens  RCM onwaarschijnlijk, gezien de huidige marktomstandigheden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 22 apr Must read: Inzetten op herstel duurzame energiebedrijven
  2. 19 apr Must read: Apple worstelt in China
  3. 18 apr Must read: beleggen in landbouw dan maar

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links