Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat zette de goudprijs onder druk?

Afgelopen week daalde de goudprijs dramatisch, het edelmetaal leek wat van zijn positie als vluchthaven te hebben ingeleverd. Citywire gaat in op de combinatie van factoren die tot de uitverkoop leidden.

De daling werd vooral veroorzaakt door speculanten, die hun posities liquideerden. Neil Gregson van JPMorgan Asset Management constateerde ETF liquidatie en de terugtrekking uit speculatieve posities. Een herkenbare beweging in de panic mode. De daling had hier trekken van, met 14% verlies in drie dagen. Ook na de val van Lehman werd goud verkocht, om de marge op te krikken bij dalende aandelen. Het is ook makkelijker om iets te verkopen dat een stijging heeft gerealiseerd als je cash wilt hebben.

De prijsdaling van goud komt ook als gevolg van ‘Operation Twist’. Eerdere ingrepen van de Fed dreven juist de goudprijs op, omdat ze gepaard gingen met inflatievrees of devaluatie van de munt. De laatste maatregelen kent die risico’s niet. De daling van de goudprijs is gevolg van het tevergeefs hopen op een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming.

Ook de Chinese macrocijfers geven aanleiding voor druk op het edelmetaal. De zwakkere economische data zorgden voor het aanjagen van de dollar. Volgens strategen bij HSBC profiteert de dollar omdat er geen alternatieve veilige havens zijn. Zouden de Chinese data positiever zijn geweest had goud waarschijnlijk zijn opmars voortgezet. Nu afgelopen week over de volle breedte koersen omlaag gingen, had het meer weg van een uitverkoop zonder onderscheid.

De verwachtingen voor goud blijven positief. Yuen Low, analist bij Shore Capital, verwacht dat goud op korte termijn de weg omhoog terugvindt. Of het de grens van 2000 dollar doorbreekt hangt af van de ontwikkelingen rond de Europese schuldencrisis, en van de Amerikaanse en Chinese economie. Ook Gregson verwacht een verdere rally van het edelmetaal. Met de ontwikkelde economieën in zwakke vorm, biedt hun valuta geen alternatief. Hij denkt dat goud gesteund blijft worden en als hedge voor risico en angst aantrekkelijk blijft.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  2. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  3. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. trebliw 5 oktober 2011 15:21
    Kun je een reden of meerdere redenen aangeven waarom goud en vooral ook zilver op 22 en 23 september zo'n enorme koersval hebben doorgemaakt?

    Een Panel waartoe oa.Maarten Verheyen, Nico Pantelis, Marc Haagen, Tom Lassing, Robert Broncel, Elmer Hogervorst, Tuur Demeester, Francis Schutte, Diederik Schmull, Jack Hoogland, Kevin Van Campenhout beantwoordde ongeveer een soortgelijke bovenstaande vraag: zie hier op Edelmetaal-info:
    www.edelmetaal-info.nl/2011/09/waarom...
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links