Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Achter Japan aan

Was u bij mijn presentatie op de Dag van de Belegger in 2008? Dan weet u misschien nog dat ik toen Japan als voorbeeld liet zien. Ik schetste twee mogelijkheden:

  1. hyperinflatie
  2. Japan achterna

Dat laatste lijkt steeds meer het geval. Nu komen de Japanscenario's zo langzamerhand bij bosjes de kast uitvallen. Cees (Smit) vroeg al regelmatig om de vergelijking tussen de AEX nu en Japan toen.

Obligatiemarkt
Maar ook als ik naar bijvoorbeeld de obligatiemarkt kijk, zie ik duidelijke overeenkomsten. Meestal worden de Japanse data en dikke tien jaar vooruitgeschoven.

De Duitse rente staat nu op 1,95%. Mocht de rente het Japan-scenario volgen, dan komt u uit op 1,50%. Ergo de Duitse (en ook de Amerikaanse rente) volgt het Japan-spoor al. U kunt makkelijk uitrekenen wat u rendement op Duitse obligaties in de komende twaalf maanden is.

Met een duration van 9 en nog 0,45% rentedaling, zult u een koerswinst van 4% plus nog eens 1,5% rente. (Voor de rentepuristen onder u, ja ik weet dat het een benadering is.).

Verschillen
Voor de banken geldt hetzelfde. Na een kredietbubbel lijken zij ook het Japan-spoor te volgen. Of u nu in de Verenigde Staten of in Europa kijkt. Ik zal eerlijk bekennen dat ik de kredietbubbel in de economie en dus in de banken niet had gezien.

Als we iets van het horror-scenario van de Japanse banken kunnen leren, is dat het laten voortsudderen van slechte leningen op bankenbalansen een slecht idee is. Afschrijven en herkapitaliseren, zo snel mogelijk. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de debiteuren hun schulden niet hoeven terug te betalen.

Er is een groot verschil: de probleemleningen bij de Japanse banken zaten 'm vooral bij de Japanse bedrijfsleningen. In de Verenigde Staten zijn dat de consumentenleningen. En in Europa zijn het overheidsleningen. Dat laatste maakt het ook een politieke issue.

Geen snel herstel
Mocht het Japan-scenario een voorbode in bankenland zijn, dan hebben we het grootste gedeelte van de dramaperformance al achter de rug. Maar zoals u ook kunt zien is er geen snel herstel te verwachten.

Dan weet u meteen een van de redenen waarom de Europese indices het zoveel slechter hebben gedaan dan die in de Verenigde Staten. De banken maken hier een flink groter stuk van de beurs uit dan in de Verenigde Staten:

  • In Europa zijn banken 10% van de index (20% ten tijde van de piek in 2007)
  • In de Verenigde Staten is dat maar 4% (10% in 2007)
  • Voor alle financials komt die verhouding op 20% respectievelijk 15%.

Al met al volgen we tot nu het Japan-spoor. Er is wel licht in de duistere toekomst: deze Japanse lessen geven aan dat er geen snel herstel zal komen, maar wel dat het ergste achter de rug is.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 New dawn 27 september 2011 19:55
    Corné dat japanse scenario is goed denkbaar. De rentelasten drukken zwaar op de landen hun begroting. De belastingen worden dus niet verlaagd, maar eerder is men geneigd ze te verhogen en ook bezuinigingen in te voeren. De burgers krijgen daardoor minder bestedingsruimte. Bedrijven krijgen het daardoor moeilijk. De ECB kan niet anders dan de rente laag houden, wat niet veel moeite zal kosten omdat de inflatie laag blijft. De hoge schulden remmen dus iedere groei.

    Mogelijk dat als gevolg van grote wanhoop de statuten van de ECB zo veranderd worden dat men er voor kiest dat de ECB de schulden geleidelijk over een periode van 10 tot 15 jaar monetariseert. De schulden kunnen afgelost worden, geleidelijk, met nieuw geld. De inflatie die zal onstaan moet men een balans in vinden. Vakbonden dienen bij wijze van spreke aangespoord worden om loonsverhogingen af te dwingen. Slachtoffers zijn spaarders en pensioenfondaen, maar wanneer je moet kiezen tussen twee kwaden......
  2. [verwijderd] 28 september 2011 08:49
    quote:

    Paulus29 schreef op 28 september 2011 07:55:

    De westerse consument is kapot. De knip is leeg en gaat de komende jaren zelfs nog leger dan leeg worden.

    Het is maar te hopen dat we een Japan-scenario gaan krijgen. Dan mogen we een zucht van verlichting gaan slaken.
    Als we dan maar niet elke dag Sushi moeten gaan eten ....
  3. forum rang 5 theo1 28 september 2011 10:24
    quote:

    Paulus29 schreef op 28 september 2011 07:55:

    De westerse consument is kapot. De knip is leeg en gaat de komende jaren zelfs nog leger dan leeg worden.

    Het is maar te hopen dat we een Japan-scenario gaan krijgen. Dan mogen we een zucht van verlichting gaan slaken.
    Wat een onzin zeg. Die kapotte consumenten met lege knippen kopen wel verdomd veel peperdure iphones, ipads, dure auto's, dure biertjes op terrasjes, drie vakanties per jaar en ga zo maar door. Misschien valt de stijging van de welvaart even wat tegen, misschien is het even een stapje terug (en dat komt aan als je tot over je oogbollen beleend bent, maar daar was iedereen ook zelf bij), maar er is nog altijd ontzettend veel geld onder de mensen. Maar ja, klagen is altijd populair.
  4. [verwijderd] 28 september 2011 12:34
    quote:

    theo1 schreef op 28 september 2011 10:24:

    [...]
    Wat een onzin zeg. Die kapotte consumenten met lege knippen kopen wel verdomd veel peperdure iphones, ipads, dure auto's, dure biertjes op terrasjes, drie vakanties per jaar en ga zo maar door. Misschien valt de stijging van de welvaart even wat tegen, misschien is het even een stapje terug (en dat komt aan als je tot over je oogbollen beleend bent, maar daar was iedereen ook zelf bij), maar er is nog altijd ontzettend veel geld onder de mensen. Maar ja, klagen is altijd populair.
    Bij te veel mensen is wegkijken immens populair.

    Maar slaap gerust verder zou ik tegen hen willen zeggen.
  5. Geen Gezeik, iedereen rijk 28 september 2011 13:05
    Vergeet de allerbelangrijkste verklaring voor de jarenlange underperformance voor Europese aandelen in het algemeen en Nederlandse aandelen in het bijzonder niet: geld vloeit per saldo uit Europa weg. Hiervoor zijn naar mijn inschatting een paar oorzaken:

    1 De eenzijdige berichtgeving in de financiele pers, altijd anti-europees en ongefundeerd positief over de VS en UK

    2 De volledig subjectieve manier waarop ratingburo's opereren.

    3 Interventies op grote schaal door de Amerikaanse FED

    4 Gerichte speculatie door actieve beleggers zoals hedgefunds.

    De manier om dit om te keren is het Europese geld uit de VS en UK terug te halen. Dit zal onze economie goed doen en voorkomt ook nog eens dat we zwaar gaan verliezen op een Amerikaans bankroet.

    Er is geen enkele reden om positiever op de Amerikaanse situatie te zijn dan op de Europese. Waarom rendementen van rond de 2% op langlopende obligaties van de Amerikaanse staat accepteren terwijl diezelfde Amerikaanse staat er gezien de schuldnivo's en de nog steeds heel hoge jaarlijkse tekorten slechts uit kan komen door ofwel een hoge inflatie te creeeren ofwel op termijn af te stempelen op hun schuld. In beide gevallen verlies je als Europese investeerder een groot percentage van je investering.

    Voor aandelen van Amerikaanse multinationals geld dat ze doorgaans een stuk duurder zijn dan aandelen van concurrerende Europese multinationals. Dus waarom dan Amerikaanse aandelen kopen?

10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links