Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rondje kapitaal ophalen

Het zal u niet verbazen dat het de afgelopen weken een stuk drukker is geworden op mijn werk, dus ik moet het kort houden. Slechts één thema deze week ‘Europese banken, hoeveel hebben ze nou echt nodig?’. Plus wat mooie grafieken die ik deze week tegenkwam in mijn Best of the Web.

Europese banken?
Hoeveel kapitaal moeten de Europese banken nou eigenlijk ophalen? Er doen een aantal verhalen de ronde. In oplopende volgorde is de laagste schatting die van de stresstest van afgelopen juli. Van de 90 grote banken die aan de stresstest meededen waren er slechts 8 die de test niet haalden: met een luttele 2,5 miljard euro aan extra kapitaal zou dat zijn opgelost. Nog eens zestien banken zaten bovendien in de gevarenzone, wat met een additionele buffer van iets minder dan 30 miljard euro zou kunnen worden ondervangen.

Met deze getallen in het achterhoofd kwam het als een onaangename verrassing dat IMF managing director Lagarde aan het einde van augustus in het nieuws kwam, met de mededeling dat de Europese banken –volgens een nog niet gepubliceerd rapport- ongeveer 200 miljard euro aan nieuw kapitaal nodig zouden hebben. Dat nieuws viel erg slecht bij de Europese politici, wat er uiteindelijk toe leidde dat Lagarde haar uitspraken vervolgens weer afzwakte.

Deze week werd uiteindelijk het bewuste rapport gepubliceerd, waar het IMF meldde dat de eurocrisis tot nu toe al een verlies van 200 miljard euro had opgeleverd (op basis van marktwaarde), maar dat er nog een potentieel verlies van 300 miljard euro voor Europese banken in het vat zat (zie grafiek). Hierbij werd overigens nadrukkelijk benadrukt dat het hier níet om het politiek gevoelige kapitaaltekort ging.

Wie denkt dat we daarmee klaar zijn vergist zich, want ook het Duitse DIW – een doorgaans respectabel onderzoeksinstituut van ‘onbesproken gedrag’- kwam opeens met een rapport op de proppen. De Duitse banken zouden volgens dat rapport –dat ik overigens nergens heb kunnen vinden- 127 miljard euro aan kapitaal nodig hebben.

Als Duitse banken al 127 miljard euro nodig hebben, wat moeten we dan wel niet denken van Franse banken? Goed nieuws! Ook al stonden BNP, Credit Agricole en SocGen de afgelopen weken zwaar onder druk, wist de Franse markttoezichthouder Jean-Pierre Jouyet vrijdag te melden dat de Franse banken geen probleem hadden. Om het artikel van de WallStreet Journal te quoten: “French banks are fine for now, he said”. Wat een geruststelling. Laat ik het daar dan ook maar bij laten…

Overige links
Zonder al te veel tekst en uitleg ook nog wat andere links. Los van het eventuele tekort aan kapitaal, hebben de Europese banken ook aardig wat schuld te herfinancieren de komende jaren, zoals uit deze grafiek van Morgan Stanley blijkt.

(bron: Businessinsider)

Europa heeft inmiddels meer problemen dan slechts een eurocrisis…

(bron: FT Alphaville)
Mooie manier om de crisis weer eens op een andere wijze weer te geven: de oplopende exposure van de ECB op de ‘probleemlanden’…

Mooie grafieken als opvolger van “This Time is different” van Reinhart en Rogoff. Of de Amerikaanse werklozen nou zo blij moeten worden bij de gedachte dat het allemaal nog veel erger had kunnen zijn, vraag ik me af… Lezenswaardig, dat wel.

(bron: Oregoneconomicanalysis)

En de uitsmijter is voor het IMF: voorspellen is ook niet altijd even makkelijk. Tien punten dat ze dat zelf zo netjes hebben weergegeven.

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Lukas Daalder

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

Meer over Lukas Daalder

Recente artikelen van Lukas Daalder

  1. mrt '11 Best of the week: social media 2
  2. dec '10 Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
  3. dec '10 Obligatiemarkt versus QE2 7

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links