Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuw euroland: Zwitserland

Never a dull moment: een crisis hier, een crisis daar. En het geld moet toch ergens heen, dus een crisis aan de ene kant levert weer een bubbel aan de andere kant op. De euro-schuldencrisis ging het zoveelste hoofdstuk in:

  • eerst schroefde Berlusconi zijn belastingplannen terug
  • een paar dagen later ging de euro-Troika naar huis toen bleek dat Griekenland bij lange na niet de beloofde bezuinigingsplannen haalde

De euro-schuldencrisis lijkt een never ending story. Iedereen snakt naar het einde. De oplossing is simpel. De politiek komt er niet uit, dus moeten ze het toezicht a-politiek maken.

Anti-Keynesiaans
Een soort Europese Centrale Bank voor overheidsbudgetten. En met straffen natuurlijk als ze niet aan de regels voldoen. Dat klinkt op afstand alleen maar prettig, maar besef wel dat het een anti-Keynesiaanse maco-economisch beleid met zich mee brengt.

Maar het alternatief is doormodderen zoals we nu doen. Dat lijkt mij ook geen optie. Een Keynesiaans beleid betekent niet alleen extra lenen en uitgeven in laagconjunctuur, maar ook extra belasting en bezuinigen in hoogconjunctuur. En dat laatste lukt de politiek niet.

Men denkt alleen aan de volgende verkiezingen en niet aan de lange termijn. Of om Keynes zelf maar eens aan te halen "In the long run we’re all dead".

Nieuwe vlucht
Enfin deze nieuwe fase van de euro-schuldencrisis zorgde voor een nieuwe vlucht richting goud en de Zwitserse Frank. Dat bracht Zwitserland in een moeilijk parket. Omdat de Franse frank zo gewild is steeg de munt flink en dat ondermijnde de concurrentiepositie.

Zelfs een extreem lage rente hielp niet meer. Op obligaties tot en met de looptijd van twee jaar kreeg u zelfs een negatieve rente. Dus je belegt en kreeg zeker en maximaal minder geld terug. M

Zorgen voor later
Bedrijven begonnen plannen te maken om hun productie naar het buitenland over te brengen. En zelfs Zwitsers gingen in Oostenrijk skiën. Veel gekker moet het niet worden. En dus besloot de Zwitserse centrale bank tot een rigoureuze stap: de frank koppelen aan de euro.

Voortaan passen er 1,20 Zwitserse franken in een euro. Vóór de opmerkelijke stap was dat nog 1,10 per euro. In principe kunnen ze dit ongelimiteerd doen. Ze printen net zoveel franken bij totdat het doel is bereikt. Even niet naar de bij-effecten kijken, zoals inflatie en overstimulering van de economie. Dat zijn zorgen voor later.

Nog even een leuke herinnering. Een artikel uit de Volkskrant van april 1997. Zelfde probleem, maar toen werd er niet voor deze oplossing gekozen.

Wat zijn de gevolgen?
Als eerste dat we er een euroland bij hebben. Eentje die geen verantwoordelijkheid voor de schulden van anderen heeft. Als tweede dat veel mensen met een hypotheek in Zwitserse frank opgelucht adem zullen halen. Hun hypotheekchuld werd op slag 9% kleiner.

Bijzonder is dat diezelfde ochtend voor de aankondiging in het Financieele Dagblad op de voorpagina een artikel stond over miljonairs die moesten bloeden voor hun hypotheken in Zwitserse Franken. Het geluk is met de dommen (en met de rijken in dit geval).

En gaat George Soros nu fors tegen deze geforceerde valutabeweging in, net als in 1992 tegen de koppeling met het Britse pond? Nee, tuurlijk niet.

Goede zaken
Immers in het geval van de koppeling van het Britse Pond, moest de Bank of England buitenlandse valuta kopen om te de koersen te beschermen. In het geval van de Zwitsere centrale bank (SNB) kunnen ze ongelimiteerd Zwitserse franken verkopen.

Of zoals ze zelf zeggen "will enforce this minimum with the utmost determination and is prepared to buy foreign currency in unlimited quantities". Die drukker van Zwitserse Franken gaat goede zaken doen.

Nee, in de economie en beursenland hoeft u zich nooit te vervelen. Altijd verassingen genoeg. In 2011 hebben we genoeg negatieve verassingen gehad. Mogen we nu ook eens wat positieve verassingen?


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. BdeHaas 7 september 2011 14:41
    Ik vind het zo moeilijk te accepteren dat de politiek zo slecht in staat is om te bezuinigen tijdens de hoogconjunctuur. Het is niet alleen de verkiezingen die ze boven het hoofd hangen, ik denk dat een waar geloof dat het vanaf nu alleen nog maar zo gaat ook meespeelt tijdens een hoogconjunctuur, zoals ook bij beleggers.
  2. Henk30 8 september 2011 11:02
    Even een kleine korrektie:
    De SNB heeft in 1978 inderdaad de Frank toen die uit de bocht vloog aan de DMark gekoppeld met net zoals nu ongelimiteerd franken drukken. De fout was toen dat ze de 'winst' niet te vroeg hebben genomen en het overvloedig geld pas terug namen toen de economie al fors aan het aantrekken was waardoor een inflatiebubble ontstond.
    Maar zo'n 7% gedurende nauwelijks twee jaar maar 12% hypotheek is 5 keer meer als ze hier gewend zijn en was dus fataal voor de huizenmarkt.
    Dat proberen ze nu natuurlijk te vermijden.
    Het is grappig dit met de chinezen te vergelijken - die dus precies hetzelfde doen, en dus ook met een konstant gevecht tegen de binnenlandse inflatie zitten. En dus gevaar van huizencrashes.
  3. sebpb 8 september 2011 13:29
    Eer dat Zwitsers in Oostenrijk gaan skiën moet er wel verdomd veel water door de Rijn heen.
    Frank stond begin augustus 1,03 en 3-4 weken later op 'eigen' kracht op 1,18 (kortom mijn broer heeft een ca 15% goedkopere vakantie gehad dan ik).
    Pak de 5 jaarsgrafiek van de NOK erbij en kijk en huiver.
  4. [verwijderd] 8 september 2011 14:12
    "Bijzonder is dat diezelfde ochtend voor de aankondiging in het Financieele Dagblad op de voorpagina een artikel stond over miljonairs die moesten bloeden voor hun hypotheken in Zwitserse Franken. Het geluk is met de dommen (en met de rijken in dit geval)."

    Mss een klacht indienen bij de AFM wegens slecht advies???
  5. forum rang 4 s.lin 25 november 2012 11:37
    "Zwitsers hebben EU-lidmaatschap opgegeven"
    25/11/12, 08u39
    De Zwitsers lijken het te hebben opgegeven met de EU. Volgens opiniepeilers is nog maar 11,5 procent van de Zwitsers voorstander van lidmaatschap van de EU. Het is een ongekend lage score, melden Zwitserse media. Twaalf jaar geleden was nog meer dan een derde van de bevolking voor lidmaatschap van de EU.

    De Zwitsers zijn ook argwanender geworden tegenover Europese Economische Ruimte (EER). Dat is een vrijhandelszone die in 1992 de toenmalige Europese Economische Gemeenschap en de Europese Vrijhandelsassociatie hebben opgezet. Zwitserland hield er toen een referendum over en 50,3 procent stemde tegen toetreding. Nu is nog maar 32 procent voor toetreding tot die vrijhandelszone.

    Toch wordt het land ingekapseld door de EU. Sinds 1999 hebben Bern en Brussel veel afspraken gemaakt waarmee de regelgeving van de EU eigenlijk door de Zwitsers wordt overgenomen. In 2004 stemde bijna 55 procent van de Zwitsers voor toetreding tot de Schengenzone, waarmee het land 4 jaar later personencontroles langs de grenzen afschafte.

    Bron: anp
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links