Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Derivatengebruik fondsen onder vuur

De Amerikaanse toezichthouder SEC lijkt een eerste stap te zetten in de inperking van het gebruik van derivaten door beleggingsfondsen en ETF’s. Vandaag komt de beurswaakhond, volgens Bloomberg, met een concept naar buiten, nadat het een rondgang heeft gemaakt onder aanbieders. Eerder waarschuwde de SEC beleggers al voor de hoge risico’s van fondsen die derivaten gebruiken om een hoger rendement te behalen.

De SEC moet zoeken naar handvatten om deze beleggingsvorm aan te pakken, omdat de wetgeving ontwikkeld is lang voordat derivaten het levenslicht zagen. Het concept is bedoeld als discussiestuk voordat de beurswaakhond met definitieve regulering op de proppen komt. Volgens ingewijden richt de kritiek van de beurswaakhond zich op de hefboomwerking en de spreiding van de fondsen. In maart waarschuwde de SEC nieuwe fondsen die significant beleggen in derivaten, geen goedkeuring te verlenen lopende dit proces. Ook noemde de SEC enkele ETF's (met leverage) 'niet geschikt voor langetermijnbeleggers'.

De beleggingsfondsen krijgen waarschijnlijk restricties opgelegd met betrekking tot de leverage, bedoeld om de verliezen van de aandeelhouders te beperken. Verder klaagt de SEC ook over de algemene verslaggeving door de fondsen, waaruit investeerders niet of nauwelijks kunnen opmaken in hoeverre derivaten een rol spelen in de beleggingsstrategie, of hoe groot de exposure is.

Amerikaanse beleggingsfondsen beheren 12,2 biljoen dollar, terwijl ETF’s 1,1 biljoen dollar in beheer hebben. ETF’s liggen al onder het vergrootglas van de toezichthouders. Een betrokkene denkt niet dat de SEC de werkwijze van de fondsen aan banden zal leggen, maar probeert om het veiliger en transparanter te maken. Een pleitbezorger voor de ETF’s, Mercer Bullard, stelt echter dat er geen enkel empirisch bewijs is dat derivaten van beleggingsfondsen enig systeemrisico vormen of zelfs verantwoordelijk zouden zijn voor de significante verliezen van de onderliggende effecten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 19 apr Must read: Apple worstelt in China
  2. 18 apr Must read: beleggen in landbouw dan maar
  3. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 haas 1 september 2011 12:10


    DEN HAAG (AFN) - Toezichthouder NMa heeft groen licht gegeven voor dagelijkse handel in stroom met Noorwegen. De NMa zei donderdag te verwachten dat die handel op de stroombeurs APX medio volgend jaar van start gaat.

    Nederland kan dan beter profiteren van de stroom die met waterkracht wordt opgewekt. Omgekeerd kunnen de Noren Nederlandse stroom kopen als hun waterreservoirs leeg raken.

    De NMa heeft een besluit genomen over het gebruik van de NorNed, een kabel tussen Nederland en Noorwegen.
  2. Met Effekt 2 september 2011 13:42
    "Amerikaanse beleggingsfondsen beheren 12,2 miljard dollar, terwijl ETF’s 1,1 miljard dollar in beheer hebben"

    Triest dat de redactie van een financiele site niet kan tellen. Hier de 25 grootste ETFs, etfdb.com/compare/market-cap/ Zelfs nummer25 is groter dan 8 miljard dollar. Begin 2011 doorbrak de ETF markt de 1 Triljoen dollar grens. Nu is het weer daaronder.
  3. [verwijderd] 2 september 2011 14:06
    quote:

    Met Effekt schreef:

    "Amerikaanse beleggingsfondsen beheren 12,2 miljard dollar, terwijl ETF’s 1,1 miljard dollar in beheer hebben"

    Triest dat de redactie van een financiele site niet kan tellen. Hier de 25 grootste ETFs, etfdb.com/compare/market-cap/ Zelfs nummer25 is groter dan 8 miljard dollar. Begin 2011 doorbrak de ETF markt de 1 Triljoen dollar grens. Nu is het weer daaronder.
    Miljard = biljoen uiteraard. Stom.

    Redactie IEX
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links