Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Inflatiehedgen

Voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank maakt zich op dit moment schijnbaar minder zorgen om de inflatiedruk dan eerder dit jaar. De terugval in economische groei kan voor wat verlichting zorgen rond deze problematiek.

Buurman Ben Bernanke zou zich echter meer zorgen moeten maken over de komst van stevige inflatie. Of hoopt hij hier juist op? De figuur hieronder toont de éénjaars inflatieverwachting in de Verenigde Staten. En die ligt nog altijd dik boven de 3%.

Geldgroei
Wat nog veel meer op toenemende inflatie wijst is de M1- en M2-geldgroei in de Verenigde Staten. De maatschappelijke geldhoeveelheid groeit als kool. Indirect betekent dit een ontwaarding van de totale geldhoeveelheid doordat er in een rap tempo nieuw geld bijkomt.

Het nieuwe geld zorgt ervoor dat oud geld minder waard wordt wat leidt tot inflatie. Beiden lopen al maanden snel op door onder andere toediening van de geldverruimingsprogramma’s (quantitative easing 1 en 2).

Toename van inflatie maakt de schulden van de Verenigde Staten relatief minder waard. Op deze manier groeit het land sneller uit de schulden.

Inflatiehedgen
Maar hoe vkunt u zich nu het beste verzekeren tegen de opkomende inflatie? Dat kan op meerdere manieren. U kunt bijvoorbeeld aan onroerend goed denken. Maar wat meer liquide is, is een belegging in goud.

Als ik naar de koersontwikkeling van goud kijk, wordt dit al wat langer als verzekering tegen inflatie gebruikt. Nu nog een goud-hedge aangaan tegen inflatie lijkt mij rijkelijk laat.

Ook zijn geïndexeerde obligaties geschikt als hedge. Landen als Frankrijk en de Verenigde Staten bieden die in voldoende mate aan. Aangezien de inflatiepercentages wereldwijd nog laag zijn is de huidige coupon op dergelijke obligaties ook laag.

In aandelen
Dé hedge tegen inflatie die dan nog overblijft, is een belegging in aandelen. Historisch gezien zijn aandelen de meest geschikte verzekering tegen inflatie. De figuur hieronder toont u de ontwikkeling van aandelen, obligaties, goud en de inflatie-graadmeter (CPI).

Duidelijk is te zien dat een belegging in een aandelenindex dé belegging is geweest om uzelf te beschermen tegen inflatie. Juist in deze onzekere tijden is een belegging in aandelen nog aantrekkelijker vanwege het hoge dividendrendement dat wordt uitgekeerd.

Vergeet u daarbij niet het uitgekeerde dividend te herbeleggen!


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 augustus 2011 17:36
    met dat ´dividenden herbeleggen´ kan ik nooit zoveel.

    sommige bedrijven bieden alleen cashdividend of heel weinig dividend. dan zou je amper een paar stukken kunnen bijkopen, en je moet ook nog een keer transactiekosten betalen.

    @madxhs: je gebruikt r. abma als contra-indicator? :D
  2. forum rang 4 Willempie3 31 augustus 2011 07:37
    Op termijn krijgen we hyperinflatie. De USA stuurt hier zelfs bewust op aan om van haar schulden af te komen. Op die manier betaalt het buitenland namelijk 1/3 van de pijn. Bij hoge inflatie krimpt de economie. Bij hyperinflatie stort de economie zelfs compleet in. In Dollars gemeten zullen aandelen best stijgen in dat scenario. In goud gemeten raken ze de helft of meer van hun waarde kwijt. Maar toch veel succes gewenst met de aandelen !

    W3.
  3. forum rang 4 Willempie3 31 augustus 2011 07:47
    Op de lange termijn zijn aandelen natuurlijk de beste belegging. In een grote crisis, zoals vanaf 2000 tot nu, niet. De inflatiecijfers van de overheid zijn bedrog, veel te laag berekend. Dividend is gebaseerd op winst. En die gaat natuurlijk omlaag als de economie instort. Aan het einde van een crisis als deze is de koers-winst verhouding 5 op de beurs, is de rente boven de 10 procent en heefdt niemand nog belangstelling voor aandelen. Dan moet je ze pas kopen.

    W3.
  4. Marty.mcFly 31 augustus 2011 09:46
    quote:

    sgt d schreef op 30 augustus 2011 17:36:

    met dat ´dividenden herbeleggen´ kan ik nooit zoveel.

    sommige bedrijven bieden alleen cashdividend of heel weinig dividend. dan zou je amper een paar stukken kunnen bijkopen, en je moet ook nog een keer transactiekosten betalen.

    @madxhs: je gebruikt r. abma als contra-indicator? :D
    kijk eens naar ishares eurostoxx div etf
    zit je in een mandje van aandelen met nu een dividendrendement van 6,5%
    is toch niet weinig. Bij het dieptepunt in 2008 was het dividend rendement zelfs 11%! Ik wacht weer op zo'n moment.
  5. [verwijderd] 31 augustus 2011 16:07
    quote:

    Marty.mcFly schreef op 31 augustus 2011 09:46:

    [...]

    kijk eens naar ishares eurostoxx div etf
    zit je in een mandje van aandelen met nu een dividendrendement van 6,5%
    is toch niet weinig. Bij het dieptepunt in 2008 was het dividend rendement zelfs 11%! Ik wacht weer op zo'n moment.
    ja tuurlijk maar ik bedoel als jij als particulier een paar stuks van 1 aandeel hebt ipv een etf/indexvolger, dan kan dat niet.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links