Login
 

Ik ben niet gek, Willem

Door Corné van Zeijl op 25 aug 2011 om 16:00 | Views: 27.986 | Categorie: Grondstoffen | Onderwerpen: Willem Middelkoop

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
138 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Gerry Woud
0
mijn complimenten voor dhr.Van Zeijl voor de wijze waarop hij de "vriendelijke" aanval van dhr.Middelkoop heeft gepareerd. Met feiten dus. Hij heeft zijn woorden op een goudschaaltje gewogen.
Marty.mcFly
0
Kortom, in 2000 moest je contrair handelen en in commodities gaan en aandelen vaarwel zeggen, maar nu de AEX op 280 staat met een aantrekkelijk dividendrendement en goud een parabolische stijging heeft laten zien is het wellicht interessant om wederom contrair te handelen?
Jaap de G.
0
Ongeacht wie er "gelijk" heeft, is in ieder geval wel duidelijk wie in staat is een artikel te schrijven (onverlet de aanleiding) zonder onnodige denigrerende opmerkingen te maken.
Mr. AEX
0
Desalnietemin stond de heer van Zeijl wel op RtlZ te zwammen dat "er geen sprake van paniek" was toen we dagen achtereen onderuit gingen tot wel 5-6% per dag. En dat terwijl hij in de afgelopen 10 jaar de helft van zijn fonds in waarde heeft zien dalen.

In mijn optiek ben je geen goede fondsbeheerder als je 50% verlies maakt in die periode...ik zou me schamen, wat moet je nu in godsnaam zeggen tegen die mensen die daar hun pensioen opbouwen.

Een echt goede handelaar/fondsbeheerder zal het nooit zover laten komen, maar dat is mijn mening (ik ken uiteraard ook de details niet van zijn fonds).
ik ben Diede
0
schitterende column!

Vooral onderstaande geeft mijn inziens perfect aan hoe groot de bubble in goud aan het worden is:
quote:

schreef:

N.B.: Ik snap dat je door je drukke bestaan met verbouwen en schrijven inhoudelijk niet op de tweet (zie @beursanalist) kan ingaan. Voor diegene die de tweet niet hebben gelezen; het ging over het feit de waarde van de uitstaande waarde van de ETF SPDR Goud nu groter is dan die van de ETF van de S&P 500 (bron Wall Street Journal), terwijl de onderliggende waarde van goud slechts een fractie is. Hetgeen de speculatie in het goud aangeeft.

Op zich een interessante constatering en dus een tweet waard, zo meende ik. Opvallend dat je een feit als een belediging opvat. Dus ga ik daar graag zelf op in. Ik heb het nagekeken. De totale waarde van alle S&P 500-bedrijven samen is nu 106.000 miljard dollar. De totale waarde van de wereldgoudvoorraad bedraagt 7.700.000 miljard dollar. Nu ben jij de goudexpert, dus ik hoor graag of je het daar mee eens bent. Ergo, mijn stelling klopt niet. Ik kom daar graag voor uit. [/quote]

hieronder nog een serie tweets die ik zelf vandaag aan Willem gericht heb:

[quote]
diedemink
@wmiddelkoop Dat is mss tevens de reden dat expl. aandelen zo achterblijven. Beleggers vinden $1000 de reeele langjarige koers voor goud.

diedemink
@wmiddelkoop Bubbles stijgen altijd veel verder dan gedacht. Maar is de top er eenmaal, dan worden die koersen vaak nooit meer weer bereikt

diedemink
@wmiddelkoop Hyperbol. stijgingen geven aan dat de koers een bubble is. Dat betekent dat de koers vooral nog gemaakt wordt door speculanten.

diedemink
@wmiddelkoop dus kan je alleen op technische gronden kijken naar de goudprijs. En technisch gezien is het een hyperbolische stijging.

diedemink
@wmiddelkoop Het probleem met goud is dat er geen waardering op los te laten is. Het is een indicator van angst voor het financiele systeem.


Ook netjes van Corne dat hij niet ingaat op de zwakke presentatie van het Gold&Discovery fund dit jaar.
Ondanks de exploderende prijzen van goud en zilver in diezelfde periode.
-18% dit jaar...

Mr. AEX
0
quote:

Jaap de G. schreef op 25 aug 2011 om 16:39:


Ongeacht wie er "gelijk" heeft, is in ieder geval wel duidelijk wie in staat is een artikel te schrijven (onverlet de aanleiding) zonder onnodige denigrerende opmerkingen te maken.


Waarom zou je geen kritiek mogen uiten/op de man spelen? Ik vind Willem iig iemand die veel meer verstand van zaken heeft en weet hoe het echte globale plaatje eruit ziet. In zou geen cent toevertrouwen aan Corné.
smith&jones
0
Jaja, dat snijdt hout, de situatie van 1980 met die anno nu vergelijken. Ook in 1980 zaten de westerse economiën totaal aan de grond door Keynesiaans potverteren, maar was er minder twijfel aan het monetaire systeem. Het eerste is nu opnieuw aan de orde, op nog grotere schaal, en het tweede : er is sprake van een monetaire crisis.

De vergelijking qua categoriën is ook al ongelukkig, maar dat ligt aan de stellingname van de beide heren.
Het is nl niet aandelen vs goud, deze vergelijking heeft nl weinig zin.
Het is fiatgeld vs goud. Een puur monetaire kwestie dus.

Willem heeft gelijk dat dividend en rente een risicovergoeding zijn, risico dat er bij goud niet is omdat het niet kan verdwijnen, in tegenstelling tot de meeste andere monetaire categoriën.

Corne heeft 'in zeker zin' gelijk dat de waarde van goud is 'wat de gek ervoor geeft'.
Tegelijk heeft hij ongelijk, omdat dit voor ieder artikel op deze planeet geldt. Dat kan dus geen serieus argument zijn. Er zijn talloze producten op deze wereld waar je 'nix' aan hebt: kunst, vuurwerk, Technische Analyse adviezen :-) etc.. toch gaan er enorme hoeveelheden geld in om.

blijft over : the proof of the pudding: er wordt momenteel 10 jaar verborgen mega-inflatie ingehaald in de goudprijs.
De productprijzen zijn nog niet gevolgd. Du moment dat dat wel gebeurt gaan de bedrijfwinsten in gelijke tred mee, theoretisch. Maar: door onzekerheid en verdwenen spaargelden raakt de economie in behoorlijke chaos mag je verwachten. Dus aandelen down the drain, vlucht in goud.

Ik denk dat het er de komende 5 jaar goed uitziet voor goud, helaas!!, en bereslecht voor aandelen.

Leuke discussie, denk dat Corne diep door het stof moet...

S&J.anynomous
1
Goud is allang zijn waardering voorbij geschoten. Je kunt goud, juist doordat er geen/amper groei in zit, namelijk wel waarderen door het langjarige inflatiegecorrigeerde gemiddelde als ´fair value´ te beschouwen. Die cijfers gaan eeuwen terug en goud staat fors boven die 'fair value', wat natuurlijk alleen iets zegt over de waardering en niets zegt over toekomstige (korte termijn) rendementen(fair is fair)! Over lange tijd keert goud echter terug rond de fair value, dus bij elke prijstijging word de kans op toekomstige verlies groter. In feite werkt deze maatstaaf hetzelfde als de koers/10-jaars gemiddelde winst verhouding. Corne heeft (door zijn baas gedwongen te beleggen in aandelen) de fout gemaakt zich in te laten met deze hoge waarderingen, vandaar dat het rendement negatief is vanaf de dot-com bubble.

Persoonlijk heb ik het gevoel dat goudaanhangers een religie hebben gevormd. Bij een religie verander je ongeacht de feiten niet van geloof en is het zo dat hoe moeilijker het word om vol te houden aan dat geloof, hoe luider je daaraan gehoor geeft. Middelkoop functioneer als een Nederlandstalige priester die steeds wilder om zich heen slaat. Hoe ver deze bubble gaat reiken weet niemand, maar het zou me niets verbazen als de aanhangers van deze priester zijn toekomstige afvallige zullen zijn. Net als de leenkneusjes, die tot het mis ging banken op handen draagden.
ffff
0
Corné,

Ik kan genieten van dit soort discussies op hoog niveau en vooral goed onderbouwd. Ook ik ben het met je eens dat je alles kunt beweren als je maar steeds de juiste periode voor je bewering pakt. In de KK plaatste ik regelmatig mijn ervaringen met fysiek goud gedurende de afgelopen...32 jaar! De eerste 13 jaar dat ik het goud had werd het ieder jaar minder waard. Verkoperen heb ik die periode altijd genoemd.

Nog een correctie , denk ik, van uw artikel; U schrijft:
Verder heeft goud natuurlijk als voordeel dat het niet kan worden bijgemaakt.

Dit laatste ben ik niet met U eens. Nog maar twee weken geleden uitgebreid artikel dat overal de goudproductie, vooral de clandestiene goudproductie met rpimitieve middelen enorm is toenomen sinds de goudprijsverhoging. Je zou voor minder als arme sloeber in Indonesië.
Zelf vind ik het belangrijker te kijken naar de mijningskost van 1 ounce goud en dan te constateren dat daar een enorme winst op gemaakt wordt. Gezond verstand zegt, dat men dan gaat proberen nog meer te mijnen, hetgeen ook inderdaad gebeurt en ook ontwikkeling verfijndere recyclagetechnieken zoals in de grootste bovengrondse goudmijn die er bestaat: de recyclage van het goud uit oude printplaten en gsm's. Maar recent, recent, , de afgelopen 8 jaar was je beter af met goud dan met aandelen. Ik kan erover meepraten. Zie RWE alweer vandaag...
Peter
humansRunderrated
0
Netjes gepareerd Corne, 't zal die omhoog gevallen Willem leren.
Goud is een grondstof en wordt weer goedkoper, klaar.
voda
0
Schitterend Corné, wat een leuke respons!

Petje af, en nog een leuke bijlage naar aanleiding van het filmpje. :-)

Groet,

Hans
Bijlage:
The Duck Master
2
Laat mij eens horen hoe je aan de goud waardering komt van $ 7.700.000.000.000.000
Ik kom namelijk een factor 1.000 lager uit.
Dus $7.700G tegenover $106.000G voor blijkbaar de S&P stocks.
Karkelkhan
0
Jullie vergeten dat de situatie zoals die nu is niet houdbaar is en dat de dollar en de euro beiden gaan vallen en je dan het beste in echt geld kan zitten.
New dawn
0
Als je naar de grafieken van goud kijkt eind van jaren 70, dan lijkt het op een bubbel. Echter centrale banken dumpten het decennia er na op de markt. Men wilde het papiergeld beschermen en deden dit met groot succes.

Nu hebben we ook een behoorlijke stijging met vele jaren van inflatie achter ons (huizen bv) en zijn er geen centrale banken meer die nog goud op de markt gooien. Sommige in Azië kopen het zelfs op. De situatie in vergelijk met toen is dus totaal anders.

Natuurlijk iedere stijging eindigt een keer. Maar de westerse landen hebben megaschulden die ze niet anders dan kunnen laten verdampen dmv van monetaire politiek.

Er zijn allerlei ingrediënten die de bullmarkt in goud kunnen laten doorgaan voor jaren. De obligatiemarkten die kunstmatig naar de nul rente tenderen zie ik veel meer als een bubbel.
Dutch Trader
0
quote:

Mr. AEX schreef op 25 aug 2011 om 16:43:


Desalnietemin stond de heer van Zeijl wel op RtlZ te zwammen dat "er geen sprake van paniek" was toen we dagen achtereen onderuit gingen tot wel 5-6% per dag. En dat terwijl hij in de afgelopen 10 jaar de helft van zijn fonds in waarde heeft zien dalen.

In mijn optiek ben je geen goede fondsbeheerder als je 50% verlies maakt in die periode...ik zou me schamen, wat moet je nu in godsnaam zeggen tegen die mensen die daar hun pensioen opbouwen.

Een echt goede handelaar/fondsbeheerder zal het nooit zover laten komen, maar dat is mijn mening (ik ken uiteraard ook de details niet van zijn fonds).


Long only beleggingsfondsen moeten altijd 100% in aandelen beleggen want zo staat het in hun mandaten, dus de constatering dat een échte goede fondsbeheerder het niet zover laat komen is BS. Geen enkele long only belegger kan een positief rendement behalen in deze markten en aangezien we al meer dan 10 jaar in een bear market zitten is het voor zowel particuliere als institutionele beleggers een moeilijke opgave om rendement te behalen.
anynomous
0
Ach, als de stimuleringsrondes zijn afgelopen en overheden/ centrale banken 'impotent' (ja ook centrale banken kunnen dat zijn) zijn gaat alles door het deflatoire putje. Goud gaat dan echt niet de ultieme hedge zijn, dat word cash en het liefst contante cash.
peter20090
0
Er wordt altijd gezegd dat je goud niet kan bijmaken, maar dat is niet waar. Met een hoop olie en een graaf machine kun je goud "maken" (delven). Dat is natuurlijk ingewikkelder dan geld maken (creëren)met een printer. Toch is het vergelijkbaar. Goud zal echter altijd een bepaald kostprijs behouden en in de vorm van sieraden een minimale prijs behouden, terwijl een aandeel of valuta naar nul kan gaan.

Ivanrybkin
0

Die vergelijking waarde wereldvoorraad goud en aandelen lijkt me niet helemaal goed gegaan.

7.700.000 miljard dollar is wat veel.

Of is er echt meer dan een miljoen aan goudwaarde per wereldburger?anynomous
0
Aanhakend op mijn bovenstaande tekst, het plaatje dat laat zien dat goud ver boven zijn waardering als fair value staat. Tevens staat de koers/10-jaars gemiddels winst, ook wel bekend als shiller p/e (nog steeds) op zeer hoge niveaus. Het lijkt er dus op dat zowel Corne als Willem de komende 10 jaar slechte rendementen gaan maken met hun visie/posities.
Bijlage:
New dawn
0
quote:

peter20090 schreef op 25 aug 2011 om 17:14:


Er wordt altijd gezegd dat je goud niet kan bijmaken, maar dat is niet waar. Met een hoop olie en een graaf machine kun je goud "maken" (delven). Dat is natuurlijk ingewikkelder dan geld maken (creëren)met een printer. Toch is het vergelijkbaar. Goud zal echter altijd een bepaald kostprijs behouden en in de vorm van sieraden een minimale prijs behouden, terwijl een aandeel of valuta naar nul kan gaan.
Dat is waar. De hoeveeheid die kan worden "bijgemaakt" is niet bijzonder veel t.o.v. de totale voorraad.

Dan is er ook een kleine hoeveelheid goud die mensen verliezen. Af en toe vinden mensen daar weer wat van terug, soms eeuwen geleden verloren. Er zitten ook af en toe grote hoeveelheden bij.
138 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Auteur Meer»

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière a...

Recente columns van Corné van Zeijl :

dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
sep '03 Bulls versus bears (8):
Het c...
sep '03 Bulls versus bears (7):
Fredd...
Gesponsorde links