Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Valuta met bouwvak

Het is al een aantal weken komkommertijd in valutaland, het lijkt wel een soort eurodollar-bouwvak. In deze periode, waarin de blikvanger euro-dollar (EUR/USD) niets meer doet en in een steeds nauwere bandbreedte beweegt, is de aandacht helemaal weggeëbd.

De politici hebben hun zegje gedaan en er is van alles gebeurd met als uiteindelijke uitkomst dat er sowieso geld bij moet, kan en mag. Dit geldt voor de euro en voor de dollar. Het resultaat is dat de kaarten opnieuw zijn geschud waar het gaat om de safe havens. Meer niet, en nu? Tja en nu?

Bob de Bouwer
Voor het moment is de aandacht helemaal verschoven naar andere zaken waardoor het bouwen aan de uptrend even is uitgesteld. De Bob de Bouwers van de trend in de euro-dollar hebben bouwvak en dus ligt het werk stil. De daardoor ontstane koersontwikkeling leidt er in ieder geval wel toe dat de volatiliteit van dit paar rond het nulpunt komt te liggen.

Dat is op zich interessant om wat premie te kopen. Calls of puts is uw keuze voor de richting. Wat in beide gevallen interessant is, is dat er tegen lage kosten, tweezijdig, exposure of bescherming gekocht kan worden.

Dat lijkt een strak plan. Tot er een nieuwe focus komt en dus de bewegingen weer volgeladen worden met verwachtingen en uiteindelijke afwijkingen daarvan.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Quantitative easing 3
Feitelijk bevindt de euro-dollar zich nog steeds in een zijwaartse, middenlange correctie binnen de langeretermijnuptrend. De 1,40 lijkt voldoende aangestampt en de bovenzijde van de trend verschuift met de tijd naar steeds hogere niveaus.

Op korte termijn is er echter niet veel te beleven in dit valutapaar, dus van dag tot dag lagere volatiliteit. Maar pas op, voor je het weet is er een nieuwe focus gevonden. En wel quantitative easing 3 (QE3) ! Jawel, het is genoemd in de markt en naar goed koopmansgebruik gaat het direct een eigen leven leiden en wat een eigen leven leidt...

Juist ja, dat gebeurt vroeg of laat. Dit houdt een beetje het midden tussen een financieel chantagespel en een self-fulfilling prophecy maar goed, de afgelopen jaren zijn dingen gebeurd die we daarvoor niet voor mogelijk hielden en eenmaal genoemd kwamen zij allemaal uit.

Zwakkere dollar
Dus heeft de zijwaartse beweging misschien wel zijn langste tijd gehad. Dit weekend begon de fantasie over QE3 een eigen leven te leiden. Jackson Hole kwam in focus, met als resultaat dat vandaag de 1,45 werd aangevallen onder inschatting van een verdere verzwakking van de dollar.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Echter de aanval is maar een aanval. Het heeft wel geresulteerd in een overbought-stand van de RSI. Dat pleit voor kracht van de stijging. Daarnaast zijn de bodems steeds hoger komen te liggen. De steeds nauwere bandbreedte zal verlaten worden, vroeg of laat maar eruit gaan we. Het enige wat ontbreekt is de feitelijke uitbraak zelf.

Toch opwaarts
De richting is naar mijn idee opwaartse met als doelstelling de 1,55 op termijn, in 2012, te bereiken. Daar is nog veel voor nodig maar de eerste bouwstenen in de vorm van een fundering zijn geplaatst en de blik ligt in eerste instantie op 1,4550, dan 1,50 en bij succesvol passeren daarvan 1,55.

Voor nu denk ik dat het de rest van de week bouwen wordt met wellicht aan het einde van de week een squeeze die stoplosses rond de 1,4550 doet kraken. Wanneer 1,46 gepasseerd wordt liggen die stops aan puin en kan er naar mijn mening heel snel 1,50 in de plannen komen te staan.

Dan zijn we wel wakker, lijkt mij. En is de bouwvak definitief afgelopen. Helmen op en aan de bak dus.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Gerelateerd

valutavisie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: valutavisie

Column door: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgele...

Meer over Gökhan Erem

Recente columns van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerde instrumenten

  1. EUR/USD 1,1097 29 mei
    +0,0018
    +0,16%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare