Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Short selling ban werkt averechts

De beslissing van de financiële marktautoriteiten in België, Frankrijk, Italië en Spanje om vanwege de hernieuwde volatiliteit short selling bans in te stellen of te verlengen, zal de markt negatief beïnvloeden. Volgens het EDHEC-Risk Insitute bewijst niet alleen de theorie dat, maar ook de praktijk.

Onderzoek door onder andere het instituut zelf laat zien dat short sellers positief bijdragen aan de efficiëntie van de markt, en dat het beperken van short sales de kwaliteit van de markt significant vermindert door de liquiditeit te verminderen en de volatiliteit te verhogen. Daarnaast kan het onbedoelde spillover-effecten veroorzaken.

De onderzoekers keken naar het type informatie dat short sellers bezitten, de impact tussen short selling en abnormale rendementen en de link tussen short selling en het proces van prijsontwikkeling.

Daaruit bleek dat:

  • short sellers een belangrijke bijdrage leven aan efficiënte aandelenkoersen
  • hun belang belangrijke informatie bevat voor de markt
  • informatie sneller en efficiënter wordt opgenomen in de koersen wanneer short sellers actief zijn.
  • short sellers hun handelsgedrag bij extreme gebeurtenissen zo aanpassen dat het koersherstel bevordert

Eerdere bans in de VS, het VK en continental Europa in 2008 zorgden voor een ernstige verslechtering in de kwaliteit van de markt, gemeten door spreads, koerseffecten zoals liquiditeit en intraday volatiliteit. Daarnaast leidden de bans tot een systematische stijging van de volatiliteit van marktindices, en hadden ze een nog sterkere impact op de financiële indices.

Van alle onderzoeken die tot deze uitkomsten leidden, was er geen waaruit bleek dat short selling bans de neerwaardse druk significant verminderden. Daarom noemt het EDHEC-Risk Institute de beslissingen een ‘politiek rookgordijn’, dat waarschijnlijk contraproductief zal zijn, de marktwerking zal verstoren en de marktkwaliteit vermindert.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  2. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau
  3. 22 apr Must read: Inzetten op herstel duurzame energiebedrijven

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 augustus 2011 17:30
    Short-sellers leveren een belangrijke bijdrage aan efficiënte aandelenkoersen.
    Wat is er mis met de winsten gemaakt door oa.AMG-AM-ASML-PostNL-Randstad
    Wat is er mis met de Ebidta van deze fondsen
    Wat is er mis met de winstverwachtingen
    Wat is er mis met de Outlook
    Wat is er mis met de dividendbetalingen
    Wat is er mis met de k/w verhouding
    De huidige koersen van bovengenoemde fondsen zijn dus efficiënt!
    M.i. alleen voor short-sellers
  2. hap 13 augustus 2011 11:51
    Natuurlijk zal zo'n ban de markt voor deze short sellers negatief beïnvloeden, maar voor de markt als geheel zal de invloed zeer positief zijn.
    Hefboom-instrumenten zoals short-selling bevorderen de instabiliteit en kunnen op onvoorspelbare momenten tot crashes leiden die dan misschien niet meer te beteugelen zijn.
    Ik ben wel benieuwd welke argumenten dit mij onbekende 'risk-institute' heeft voor haar ongeloofwaardige stellingen. Misschien wil dit instituut ook nog wel een boekje open doen over haar banden met de short-sellers. Is het niet gewoon een belangenbehartiger van short sellers?

    Dat vorige bans niet zo'n groot effect hadden wijt ik aan de halfslachtige invoering daarvan.
    Volgens mij is nu de tijd gekomen voor een frontale aanval op de short sellers. Tenminste vier maatregelen moeten hiervoor uitgevoerd worden:
    1. Een algeheel (dwz voor alle aandelen) verbod op ongedekte short selling dient afgekondigd te worden.
    2. Alle ongedekte short posities dienen per onmiddellijk glad gestreken te worden.
    3. Alle pensioenfondsen moet verboden worden nog langer aandelen uit te lenen aan short sellers.
    4. Alle door pensioenfondsen uitgeleende aandelen moeten zo spoedig mogelijk teruggevorderd worden.

  3. Dutch Trader 14 augustus 2011 22:36

    Short Sellers zijn speculanten en hebben geen toegevoegde waarde in het economische verkeer tussen investeerders, bedrijven en andere stakeholders. Ze leveren geen productive use van het kapitaal op. Van mij mogen ze het wereldwijd verbieden samen met flashtrading. Het probleem waar we al jaren mee te maken hebben is dat er vrijwel geen beleggers op de beurzen zijn te vinden, 90% van de trades wordt door speculanten en traders verzorgd. Iedereen schijnt uit te zijn op kortetermijn succes, wat investeren/beleggen alleen maar moeilijker maakt.

    Daaruit bleek dat:
    •short sellers een belangrijke bijdrage leven aan efficiënte aandelenkoersen
    •hun belang belangrijke informatie bevat voor de markt
    •informatie sneller en efficiënter wordt opgenomen in de koersen wanneer short sellers actief zijn.
    •short sellers hun handelsgedrag bij extreme gebeurtenissen zo aanpassen dat het koersherstel bevordert
  4. Mark Baak 15 augustus 2011 13:26
    Voor degene die EDHEC niet kennen, het is een Business School. Meer informatie op: www.edhec.edu/

    EDHEC noemt nog niet eens een ander, zeer relevant punt: wanneer partijen hun risico's niet meer mogen afdekken, durven ze dan nog wel aandelen te kopen? Het verbod zorge er in 2008 voor dat partijen hun long posities gingen afbouwen, wat bijdroeg aan de verkoopgolf van long posities.

    Het short selling verbod heeft er ook toe geleid dat banken veel minder makkelijk kapitaal konden ophalen, o.a. doordat de markt voor converteerbare obligaties opdroogde (veel grote beleggers kopen alleen converteerbare obligaties als ze de aandelencomponent kunnen hedgen met shorts op de aandelen).

    Overigens gaat de huidige discussie NIET meer over naked short selling. Dat was al verboden voor veel aandelen. Het gaat nu om gedekt short selling.

    Wanneer we shorts helemaal bannen. Hoe moeten banken, verzekeraars en pensioenfondsen hun risico's dan afdekken? Helemaal niet meer in aandelen beleggen?

    Uit de onderstaande reacties blijkt dat er nog veel onduidelijkheid is over dit onderwerp. Een zeer schadelijke zaak. Ook verwonderlijk dat ESMA niet heeft geleerd van de gebeurtenissen in 2008 (ze bestonden toen zelf nog niet, maar waren vast in de industrie actief). Goed dat de FSA en de AFM het advies niet hebben overgenomen.
  5. Mark Baak 16 augustus 2011 09:28
    @Handelsman

    Wanneer we short sellen helemaal bannen dan mogen futures en opties ook niet meer. Short futures en gekochte put opties zijn de derivaten varianten van short sellen. Het kopen van put opties op banken is in Frankrijk nu al verboden begreep ik.

    Een stop loss order is inderdaad een mogelijkheid, maar is vooral een (goede) manier om verliezen te beperken, niet om verliezen af te dekken.
  6. [verwijderd] 16 augustus 2011 17:21
    @Mark Baak Finles: "Wanneer we short sellen helemaal bannen dan mogen futures en opties ook niet meer."

    Een optiemarkt met gelijktijdig een verbod op short selling is prima mogelijk.

    Stel je de stieren en de beren voor als twee boksers in een boksring. Zij bepalen wie er wint. De optiemarkt is dan te vergelijken met de "bookies" waar je kan wedden op de uitkomst van de wedstrijd. De weddenschappen bepalen niet wie er wint, maar kunnen hooguit de psyche van de boksers beïnvloeden.

    Met je tweede zin, "Short futures en gekochte put opties zijn de derivaten varianten van short sellen.", sla je de spijker op zijn kop, maar misschien anders dan je vermoedt:

    Futures en opties zijn inderdaad derivaten, en in oorsprong beïnvloedt de handel daarin de koers van de onderliggende waarde slechts indirect. Het hoort een zogeheten "Zero sum game" te zijn, en daarom zouden derivaten varianten van short selling geen probleem mogen zijn.

    Dat er directe beïnvloeding optreedt via de achterdeur, doordat de marketmakers van de optiemarkt hun posities hedgen door het aan- dan wel verkopen van aandelen (een groot deel van de short sells!, zie het EDHEC-stuk over short selling), is onwenselijk en iets waar de autoriteiten eens goed naar zouden moeten kijken.
  7. Mark Baak 18 augustus 2011 09:28
    @ Handelsman. Allereerst dank voor de interessante discussie.

    Hoe geinteresseerd zijn de marketmakers van de optiemarkt als ze zich niet meer in de fysieke markt kunnen/mogen hedgen? Of tegen welke (hogere) spreads zijn ze nog geinteresseerd?

    En zijn de spelers op de futures en optiemarkt ook niet veel minder geinteresseerd als ze zich niet meer kunnen hedgen in de fysieke markt?

    Wat zou dat doen met de volumes op de derivatenmarkten?
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links