Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AXA: akkoord VS voldoet niet

Nu Amerikaanse politici een akkoord hebben bereikt over de verhoging van het schuldenplafond, is het land in ieder geval tot aan de volgende presidentsverkiezingen in 2012 uit de directe financiële problemen. In een speciale editie van de Research & Investment Strategy gaan Mark Allan en Eric Chaney van AXA Investment Managers in op de gevolgen van het akkoord.

Het grootste deel van de bezuinigingen wordt overgelaten aan een speciale commissie, waarin beide partijen zijn vertegenwoordigd. De twee strategen geven de commissie echter weinig kans om tot overeenstemming te komen. De laatste poging om op deze manier een oplossing te vinden, faalde. In het geval dat dat ook deze keer niet lukt, worden programma’s die beide partijen ondersteunen zwaar geraakt.

Het akkoord komt voor een groot deel aan de wensen van de Republikeinen tegemoet, aangezien er geen belastingverhogingen maar slechts bezuinigingen worden gerealiseerd. AXA denkt dat de impact op de economische groei beperkt zal zijn, aangezien de bezuinigingen waarschijnlijk gefaseerd zullen worden ingevoerd. 

Uiteindelijk doet het akkoord weinig om de uitdagingen op de lange termijn aan te gaan, stellen de beide strategen. Demografische veranderingen zijn er niet in meegenomen, en Amerikanen hoeven hun rechten voor wat betreft sociale zekerheid niet op te geven. De vergrijzing zal er daarom voor zorgen dat de kosten van gezondheidszorg verder zullen stijgen.

AXA ziet de schuldratio in de komende jaren alleen maar toenemen. Voor de algemene overheid (inclusief de lokale overheden) voorspelt de vermogensbeheerder aan het begin van het volgende decennium een schuld/BBP ratio van boven de 100%. Ratingbureaus blijven mogelijk spelen met het idee de kredietwaardigheid van de VS te verlagen. Allan en Chaney denken echter dat dat uiteindelijk zal resulteren in een algemene verlaging van de bestaande ratings, en daarmee dus weinig relevantie heeft.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 18 apr Must read: beleggen in landbouw dan maar
  2. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?
  3. 16 apr Must read: Koopkrachtherstel helpt Nederlandse economie vooruit

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links