Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cash aan de zijlijn

Met het thema “onder de loep” brengen Ben Steinebach (hoofd Belegginsstrategie, foto) en Sybren Brouwer (hoofd aandelenresearch) van ABN Amro-MeesPierson de beleggingsstrategie voor het derde kwartaal van dit jaar naar buiten. Centraal in de strategie van de bank staat het begrip pricing power.

Door onzekerheden in de internationale omgeving hebben we net zoals in 2010 te maken met een groeivertraging van de wereldeconomie. Volgens Steinebach is deze groeivertraging moeilijker op te vangen dan vorig jaar. “De olieprijs is nu hoger en veel overheden zijn nu aan het bezuinigen”. ABN Amro verwacht echter dat de economie in het vierde kwartaal weer zal aantrekken.

Schuldenproblemen
Onder andere de enorme schuldenproblemen van bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Japan zorgen voor reuring op de economische markten. Volgens ABN Amro is er wel een groot verschil tussen de schulden van bovenstaande landen. Steinebach: “Waar de VS zijn schulden vooral buitenlands heeft gefinancierd, heeft Japan zijn schulden hoofdzakelijk binnenlands gefinancierd”.

Volgens Steinebach zal Japan daarom niet zulke grote problemen kennen als waar de VS momenteel mee kampt. Toch is Brouwer van mening dat Japan structurele problemen heeft en dat daarom moet worden opgepast.

Visie ABN Amro
Steinebach geeft de visie van ABN Amro op de aandelenmarkten als volgt weer: “Er is een licht positieve trend maar er is sprake van veel risico, verder zijn wij van mening dat veel bedrijven een sterke balans tonen en er dus goed op staan”.

ABN Amro hanteert een neutrale positie ten opzichte van aandelen. Daarom adviseert de bank om cash aan de zijlijn aan te houden, zodat er ingestapt kan worden zodra de markt een duidelijke richting inslaat. In obligaties is ABN Amro onderwogen, dit geldt echter alleen voor de staatsobligaties. In bedrijfsobligaties is de bank overwogen.

Strategie
ABN Amro hanteert een strategie voor de langere termijn. “Wij trekken ons weinig aan van de huidige economische strubbelingen en proberen daaroverheen te kijken, belangrijk hierbij is de term pricing power. Bedrijven waarbij sprake is van pricing power hebben een uniek product/propositie, een sterke prominente marktpositie, richt zich op koopkrachtige consumenten en bouwt het merk sterk op” aldus Brouwer. 

Aandelen die onder deze categorie vallen zijn bijvoorbeeld Apple, Nestlé, Caterpillar, Coca-Cola, Procter and Gamble en Starbucks.

Basismaterialen en IT
Volgens Brouwer zijn de sectoren basismaterialen en IT erg interessant. Brouwer merkt op: “Basismaterialen zijn interessant omdat er veel vraag komt vanuit de opkomende markten. Hierbij kan gedacht worden aan huizenbouw in China, Japan en het Midden-Oosten. Voor concrete aandelenkeuzes kan gedacht worden aan Arcelor Mittal en Akzo Nobel.”

De IT-sector is interessant omdat er sprake is van een vervangingscyclus, product push en er steeds nieuwe producten populair worden zoals tablets. De favoriete aandelen van ABN Amro zijn hier Apple en Broadcom.

Aandelen waar ABN Amro de vingers liever niet aan brandt zijn aandelen van nutsbedrijven. In deze categorie is sprake van weinig groei en veel politieke druk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  2. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau
  3. 22 apr Must read: Inzetten op herstel duurzame energiebedrijven

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links