Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Best of the Week: rondje stresstesten

Er speelt van alles op de financiële markten, waarbij onderwerpen als Griekenland, het Amerikaanse schuldplafond en inkomensongelijkheid in de VS voor het nodige leesmateriaal in de internationale blogosphere zorgt. Desondanks ga ik deze week in de Best of the Week met een ander onderwerp aan de haal, namelijk het onderwerp dat volgende week weer veel stof zal doen opwaaien. De bankenstresstest gaat volgende week gepubliceerd worden, dus enige achtergrond informatie kan geen kwaad.

Stresstest
De bankenstresstest: wat was dat ook al weer? Twee jaar geleden werd het mechanisme voor het eerst in de VS in werking gesteld. Het doel was om enerzijds banken te dwingen hun balans te versterken –als ze voor de stress test zakten- en anderzijds om bij financiële markten onzekerheid weg te nemen over specifieke financiële instellingen.

Tot die tijd was het namelijk onvoldoende duidelijk welke financiële instelling de meeste risico’s liep met bijvoorbeeld de subprime crisis. Dát er financiële instellingen in de problemen wist iedereen wel, maar omdat niet zeker was welke, ontstond er een zichzelf versterkende neerwaartse vertrouwenscrisis.

In Amerika werkte het prima. Op 7 mei 2009 werd bekendgemaakt dat tien van de negentien geteste instellingen in totaal 75 miljard dollar uit de markt moesten halen om hun balans te versterken. Dat de helft van de banken de test niet haalde gaf de markt het vertrouwen dat het om een zware test ging, terwijl de totale kapitaalinjectie uiteindelijk geen onoverkomelijk probleem vormde.

Bovendien was nu duidelijk wie de zwakke broeders waren (Bank of America, Wells Fargo), en wie sterke, waarmee de stresstest een definitief punt achter de vertrouwenscrisis zette. Deze publicatie staat hier.

Onderstaande grafiek laat zien dat de stresstest niet het keerpunt in de markt was, maar dat de onrust voor zowel de S&P500, als voor de (herschaalde) bankenindex daarna wel duidelijk is afgenomen. De rust keerde weer.


Maar ondertussen in opa…
Wat ze in Amerika kunnen, moeten wij ook doen, zullen ze in Europa gedacht hebben. Alleen ging het in de regie van meet af aan mis. Ook hier werd een test afgenomen, maar maakte men in de eerste instantie de fout de resultaten slechts op hoofdlijnen bekend te maken. Geen uitsplitsing per bank dus, waarmee het Amerikaanse succes dus ook niet werd bereikt.

Sterker nog, door het uitbreken van de onrust om Griekenland nam de spanning juist weer toe. Welke financiële instelling had nou welke exposure op welk land? Bij gebrek aan duidelijkheid, kwam de hele financiële sector onder druk te staan.

Amerika voerde vervolgens de druk op om de resultaten van de tweede stresstest wel publiek bekend te maken. Vooral Duitsland lag naar verluidt dwars, maar uiteindelijk ging men ook daar akkoord om de individuele resultaten te publiceren.

Op 26 juli vorig jaar werden de resultaten uiteindelijk gepubliceerd. Voor een overzicht van de commentaren op die dag verwijs ik naar de Best of the Web, waar ik een heuse Stresstest Special over het onderwerp maakte.

Het oordeel was kort maar krachtig: een stresstest waarbij slechts zeven van de 91 banken problemen hebben en waarbij slechts 3,5 miljard euro moet worden opgehaald, is geen stresstest. Pikant detail was dat de Ierse banken –die niet lang daarna door de Ierse overheid genationaliseerd moesten worden- met vlag en wimpel door de test heen kwamen.

(bron Businessinsider)

Overigens was het niet een totaal fiasco: dankzij de informatie die per bank naar buiten werd gebracht kon iedereen zelf de stress verder opvoeren en zijn eigen berekeningen uitvoeren.

Stresstest part II
Volgende week is het weer zover en krijgen we de resultaten van de stresstest van dit jaar te zien. Er is ook deze keer weer het een en ander van te voren gelekt of bekendgemaakt. Zo heeft de European Insurance and Occupational Pension Authority (EIOPA) op 4 juli al laten weten dat 10% van de geteste verzekeraars tekort schieten in de solvency II verplichtingen. Het oordeel lijkt ook hier weer te zijn dat de stress te laag zou liggen.

Moody’s heeft ook de officiële publicatie van de resultaten niet afgewacht en heeft al laten weten te verwachten dat ongeveer een derde van de Europese banken extra kapitaal nodig heeft. Maar ook over Italië en Duitsland deden al de nodige geruchten de ronde.

De hoop en verwachting is dat de European Banking Authority van haar fouten geleerd heeft. Deze lange bijdrage uit de FT (waarschijnlijk alleen voor betalende bezoekers, sorry) geeft in elk geval een beeld dat de Italiaanse voorzitter (Andrea Enria) er zich hard voor heeft gemaakt dat de scenario’s deze keer wél de nodige stress zullen herbergen. We wachten het af…

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Lukas Daalder

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

Meer over Lukas Daalder

Recente artikelen van Lukas Daalder

  1. mrt '11 Best of the week: social media 2
  2. dec '10 Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
  3. dec '10 Obligatiemarkt versus QE2 7

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. largo33 8 juli 2011 20:40
    Mij is altijd verteld, domme vragen bestaan niet, dus ik doe een poging;
    Weet iemand wat er gebeurd met je aandelen als een bank failliet gaat. Je spaarrekening is gegarandeerd tot 100K.
    Stel je hebt voor zeg 50.000 euro aan aandelen, de bank of belegd het voor je, wat als ze failliet gaan ben je je geld dan kwijt?
    ter kennisgeving, ja ik ben blond
  2. largo33 9 juli 2011 09:51
    quote:

    K.B. schreef op 9 juli 2011 00:14:

    Aandelen zijn a.h.w. eigendomsbewijzen welke door jou bij de bank in bewaring zijn gegeven.Als de bank failliet gaat krijg jij je eigendomsbewijzen via de curator gewoon weer terug. Ze blijven dus gewoon jouw eigendom.
    Hartelijk dank voor het beantwoorden van de vraag en een fijn weekend toegewenst.
  3. largo33 9 juli 2011 10:53
    quote:

    Portisch schreef op 9 juli 2011 00:01:

    @Largo.

    Aandelen worden elders b.v. Kasbank gestald.
    Deposito's en achtergestelde leningen e.d. zijn gevaarlijk.
    Boven 1 ton pp of 2 ton voor een en/of.
    Aandelen blijven te allen tijde van jou.
    Dus geen zorgen hierover.

    Ook hartelijk dank voor het wegnemen van een zorg, je weet maar nooit wat er gaat gebeuren. Fijn weekend
  4. [verwijderd] 11 juli 2011 02:25
    quote:

    AliceC schreef op 10 juli 2011 19:54:

    Wat een flauwe kul, lijkt dat banken alles op moeten vangen, overal de schuld voor krijgen, overal verantwoordelijk voor moeten zijn. Er wordt steeds rond de kern gedraaid en alleen aan symptoombestrijding gedaan. Zuur zeer Zuur. Laat de banken eens met rust.
    Alsof banken niet verantwoordelijk zijn?? Schei toch uit...Het zijn niet ALLEEN de banken, maar het zijn wel de banken, ism politieke organen die de troep van vandaag de dag veroorzaakt hebben.

    Kijk, het werkt zo op deze wereld: Wanneer alles goed gaat, heeft de bevolking nergens wat mee te maken, en moeten we de bankjes met hun gespuis maar vrolijk hun gang laten gaan, maar zodra er stront aan de knikker is, wordt de bevolking zomaar ineens zelf als verantwoordelijke aangewezen en hebben de banken daar geen verantwoordelijkheid.

    Dat is pas schijnheilig gedrag. Die banken, ism de overheid, hebben deze complete crisis zelf mogelijk gemaakt. Al hadden ze hun regels gehouden zoals ze waren, en niet alle geldsluizen open gezet voor jan en alleman, dan had je nu niet al deze rotzooi gehad...dus JA, het ligt voor 90% bij de banken en de politiek, en voor 10% bij de wereldbevolking zelf, want wanneer je maximaal leent, is het ook aan jezelf te wijten wanneer je die maximale lening niet meer zou kunnen aflossen, die verantwoordelijkheid ligt bij jezelf. Maar ik blijf zeggen: Banken en politiek hadden dit soort praktijken nooit mogelijk moeten maken, en zij noemen zichzelf wereldwijs in finance, dat is een gemiddelde burger niet, dus vul maar in wie hier beter had moeten weten! (Tenslotte is dit waar de hele crisis begonnen is, en waarom we nu stresstesten zien, en ook nu, het is achteraf gepraat...we moeten nu zorgen dat het opgelost wordt en nooit weer gaat gebeuren).
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links