Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Onrealistische analisten

De tweedekwartaalresultaten kunnen weleens flink gaan tegenvallen. Als ik naar de winstverwachtingen kijk, begin ik me een beetje zorgen te maken.

Voor de MSCI Europe staat er nu een winstgroei van een dikke 30% ingepend, voor de AEX is dat een kleine 20%. Dat begint steeds onrealistischer te worden. Gaan we een teleurstellend winstseizoen in?

Lagere dollar
Een makkelijk te verzinnen oorzaak voor de tegenvallende winstgroei is dat er een sterke valutategenwind is opgestoken. Hadden de Europese bedrijven in het eerste kwartaal nog een klein beetje wind mee, in het tweede kwartaal is dat gedraaid in een straffe tegenwind.

Ik heb wel wat rapporten van analisten voorbij zien komen, die hun taxaties op basis van de lagere dollar naar beneden schroefden, maar veel waren dat er niet. In Datastream is er een mooie functie die het kwartaalgemiddelde laat zien.

In het tweede kwartaal van 2010 stond de euro-dollar nog op 1,27, nu 1,46. Een flink verschil.

Economische afkoeling
Een andere oorzaak is de economische afkoeling. De diverse inkoopmanagersindices laten een somber beeld van de economie zien. Zelfs de Chinese indicator staat op 50,1 en dat is maar net boven het niveau waarop we een lagere economische groei gaan registreren.

En als we de Amerikaanse regionale indices mogen geloven, komt de belangrijke ISM Index aanstaande vrijdag dik onder de 50 uit. Dat zal schrikken zijn. Maar oplettende beleggers hebben deze regionale indicaties natuurlijk ook al lang gezien.

De rode lijn is de ISM Index en de zwarte lijn is de voorspelling op basis van de Philly FED en NY FED.

In de koersen
Oké, de winsten gaan dus lager uitkomen dan de analisten nu verwachten, is dat zorgwekkend?

Enerzijds wel, het betekent dat analisten nog een stuk met hun winstverwachtingen naar beneden moeten. Dat is slecht. Maar aan de andere kant zijn de koersen al ver gedaald.

Voor de aandelen in de MSCI Europe betaalt u nu 10 maal de verwachte winst, voor de AEX nog geen 9 keer. Dus hoewel de analisten straks wel wat teleurgesteld gaan zijn, hebben beleggers deze teleurstelling al voor een groot stuk verwerkt.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Tradingmate 29 juni 2011 11:44
    Nu er een paar winstwaarschuwingen binnen zijn (en het dus al eigenlijk te laat is), krijgen we dit soort meningen van analisten. Waarom kon je je dit niet bedenken 4 weken geleden? Dan hadden we og wat kunnen doen met die informatie.
    Wat je in feite al in je artikel schrijft is dat het inderdaad l te laat is om nog te verkopen, de winst tegenvaller zit al in de koers verwerkt.

    Ik had het graag gezien dat je nog iets van toegevoegde waarde had gegeven, en wel als volgt.

    De AEX is over een breed front gedaald, de meeste fondsen zijn gedaald, en de daling was met namen afhankelijk van de kwaliteit van het bedrijf. Maar minder afhankelijk van de sector waarin ze zitten.
    Ik had het fijn gevonden als je had geschreven welke sectoren meer geraakt worden door de tegenvallers (waar Philips, TomTom ook mee te maken hebben gehad), en in welke mate. En per sector kunnen aangeven of de aandelen in de sector nog meer of al voldoende afgewaardeerd zijn op de beurs.
  2. Wij Rosario 29 juni 2011 12:17
    Beste meneer Corné, analysten zijn net als politici en bankdirecteuren; ze liegen voor hun broodwinning. De inflatie is overal veel hoger dan in de officiële cijfers wordt aangegeven. De huizenprijzen dalen en daarom gaat de inflatie naar omlaag en sommige "deskundige" economen spreken zelfs van deflatie. De realiteit is dat de gewone man minder overhoudt als hij boodschappen gedaan heeft hetgeen directe gevolgen heeft voor de cyclische aandelen. Binnenkort gaat de rente omhoog en vooral in Nederland is verschrikkelijk veel geleend dus tel uit je winst.
    Dit heet fundamentele analyse iets waar men niet meer van houdt. Het komt namelijk met beroerde uitkomsten en daar houden we niet van. Praat maar eens met realist van Sassen.
  3. [verwijderd] 29 juni 2011 18:33
    Als analisten echt (zouden) kunnen inschatten wat er gaat gebeuren, dan gaan ze dat echt niet delen met anderen. Dan zijn ze zoveel geld waard voor een (beleggers)organisatie, dan worden de monden dichtgetaped en de vingers ingeseald als om 5 uur de gong gaat.
    Geweldig eigenlijk, dat beleggers nog steeds achter deze mensen aanhollen... De opmerking in deze threat dat analisten alleen maar geloven in het eigen belang is n.m.m. echt terecht. 'Als dit gebeurt,dan zal er dat gebeuren...'. Men leeft echt in een sprookjes wereld. In deze 'wereld' valt niets meer te voorspellen, en al helemaal niet het gedrag van beleggers. Zo zie je maar vandaag: we zijn opgelucht met z'n allen dat de bezuinigingsmaatregelen in Griekenland goedgekeurd zijn... AEX 1,6% er bij. Wat een feest, de Grieken zijn gered!! En tegelijkertijd veroordeeld tot de komende 50 jaar diepe armoe!! Wel fijn voor de vakantieganger, die kan straks misschien weer heel erg profiteren van het verschil tussen arm en rijk....

9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links