Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Wie heeft de Griekse leningen?

Er wordt heel veel over Griekenland gezegd. Het zijn vooral meningen. Het heeft weinig toegevoegde waarde om die van mij daar aan toe te voegen. Het doet me een beetje denken aan het EK voetbal. Iedereen heeft een mening. Maar de trainer en de voetballers moeten het doen.

Dus ik praat er liever niet over of Griekenland nu wel of geen geld moeten krijgen. Of Griekenland failliet gaat, weten we vanmiddag na de stemmig van het Griekse parlement. Dat doet eigenlijk niet zoveel ter zake.

Het is natuurlijk moeilijk te verkroppen dat een land er een puinhoop van maakt en dat andere landen ervoor op kunnen draaien. Maar emotie is nooit een goede basis voor een beslissing. Er is een groot gat en iemand draait daar voor op. De Grieken zijn zelf niet in staat om dat te betalen.

Brady bond
Ik praat liever over de mogelijk oplossingen. Interessant is de Franse oplossing. Daarin moeten de banken een flink gedeelte van de leningen omzetten in dertigjarige leningen. Oh excuus, mogen, want het moet natuurlijk wel op basis van vrijwilligheid anders is Griekenland volgens de ratings agencies al failliet.

Een soort Brady bond-constructie. De constructie van 22 jaar geleden om de Zuid-Amerikaanse schulden te herstructureren.

Overigens wie nu nog luistert naar de rating agencies, geeft zichzelf wel een brevet van onvermogen om zelf te kunnen nadenken. Wie nu een tweejarige Griekse staatslening (rente nu 27,25% koers 69,50%) omzet in een dertigjarige lening (rente 11,35% koers 43,05%), krijgt een flink koersverlies voor zijn kiezen.

Top-40
Een van de weinige brokers die onderzoek heeft gedaan naar wie deze lenigen eigenlijk heeft is Barclays. Mijn complimenten daarvoor, ere wie ere toekomt. Zij hebben een top-40 gemaakt met banken die het meeste van deze leningen hebben.

Natuurlijk staan de usual suspects bovenaan. Het Eurosysteem SMP, de Europese Centrale Bank, de Griekse pensioenfondsen, gevolgd door diverse instituten in de rest van de wereld.

 • Het Internationaal Monetair Fonds komt op plaats 5 (15 miljard euro).
 • Daarna komen veel Griekse banken.
 • De eerste buitenlandse bank is BNP (plaats 12) met een exposure van 5,0 miljard euro.
 • Verder staan er in de lijst een Franse en Duitse banken.
 • ING staat op plaats 27 met een exposure van 1,4 miljard euro en Rabobank op plaats 38 met 0,6 miljard euro.

Totaal is deze top-40 goed voor 76% van de totale uitstaande schuld.

Lehman-scenario
Ik denk dat nationale centrale banken een duidelijke rol hebben. Zij moeten uitrekenen of de banken na afschrijven van deze leningen tot bijvoorbeeld de laatste beurskoers ook nog genoeg kapitaal hebben. Zo niet, dan moeten ze verplicht worden om binnen een paar maanden dat geld bij beleggers op te halen.

Zodat een Lehman-scenario zoveel mogelijk uitgesloten wordt.

Want een goede pokeraar (voor de goede orde ik speel geen poker) moet wel kunnen bluffen. En als de tegenstander weet dat je het je niet kunt veroorloven om te verliezen heb je een waardeloze onderhandelingspositie. En dan ben je altijd het haasje, ritueel geslacht of niet.

Klik op de tabel voor een grote versie

Klik op de tabel voor een grote versie


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

Griekenland

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
22 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
allessalregtkom
0
Geldt zon verplichte omwisseling alleen voor de banken dan? Dan lijkt het mij de tijd rijp om als particulier een gokje te wagen met de Griekse obligaties. Heb net de koersen eens bekeken een obligatie met looptijd tot 2019 coupon 5,5% doet ongeveer 45/50%. Lijkt me aardige bodem en als de particulieren niet meehoeven te doen ben ik spekkoper. Of zie ik iets over het hoofd?
Mister-V
0
Corne,

Slim bedacht echter houd er rekening mee dat banken het verlies niet in hun boeken hebben. Het meerendeel van de banken hebben de aandelen @kostprijs in de boeken staan. Dit mag ook als men gebruik maakt van de IFRS regelgeving. Banken voelen deze pijn dus ook niet; het wordt pas echt een probleem als de omwisseling niet 1 op 1 gaat.

De banken maken zich dus geen zorgen over deze omwisseling; zij maken zich alleen zorgen over het krijgen zij op korte termijn wel de rente uitgekeerd? Zij moeten gaan voldoen aan Basel II of Solvency II. Misschien worden de banken die grote risico's hebben genomen in de staatsobligaties op lange termijn wel de grote winnaars...
22 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Griekenland

Column door: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière a...

Meer over Corné van Zeijl

Recente columns van Corné van Zeijl

 1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
 2. sep '03 Bulls versus bears (8):
  Het c...
 3. sep '03 Bulls versus bears (7):
  Fredd...