Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Negen kleine problemen

Beleggers hebben zo'n lange lijst met problemen, het is om somber van te worden. En u hoeft maar naar de beurskoersen te kijken om dat te zien. Ik noem de meest in het oog springende factoren. Wellicht weet u er nog wat meer?

  1. de nucleaire ramp in Japan
  2. de onrust in het Midden-Oosten
  3. de monetaire verkrapping door de Chinese centrale bank
  4. de stijgende olieprijs
  5. de schuldencrisis in Griekenland
  6. de bezuinigende overheden (in de Verenigde Staten door het bereiken van het kredietplafond en in Europa omdat ze niet in de Griekse situatie terecht willen komen)
  7. de dalende dollar
  8. de beëindiging van quantitative easing 2
  9. tegenvallende economische cijfers

Blijven denken
Nu lijkt er voorlopig even een oplossing voor Griekenland. We moeten nog even wachten op de toestemming van het Griekse parlement. Ach en die Griekse schuld, het roept een hoop onderbuikgevoelens op.

Dit weekend stond ik van een muziekoptreden te genieten, komt iemand me van alles vragen over de Griekse schulden. Het zit iedereen blijkbaar erg hoog. En ik merkte dat er aan beleefdheid ook nadelen zitten.

Maar ik zou zeggen: blijf nadenken en plaats het in perspectief. Van die ruwe 300 miljard euro schuld heeft de Europese Centrale Bank (ECB) als 140 miljard euro direct of indirect op de balans staan.

Cadeautje
Wij mogen daarvan 5,5% voor onze rekening nemen. Dat is een kleine 8 miljard euro. Dat is slechts eenderde van wat we aan Amerikaanse hypotheken hebben gegarandeerd. Of wat te denken van de verkoop of beter weggeven op last van Brussel van de HBU aan Deutsche Bank.

Dat is ook zomaar een cadeautje van een miljard of wat. Genoeg over Griekenland. Het probleem zal niet minder groot worden, maar het zal wel van de voorpagina naar pagina 16 opschuiven. En daarmee is het een kleiner probleem voor beleggers.

Belangrijker vind ik het bericht dat de Chinese premier Wen Jiabao de overwinning heeft verklaard op de inflatie. Dat is een belangrijk punt. Niet zo zeer of hij gelijk heeft - het zijn toch vooral politieke uitspraken - maar meer omdat dat betekent dat de Chinese centrale bank haar voet van de monetaire rem gaat halen.

Plus voor aandelen
Geen inflatiegevaar is ook geen noodzaak tot afremmen. Dus geen renteverhogingen meer. Dat is een stevige plus voor aandelen en specifiek Chinese aandelen.

Ik heb een paar grafieken van de economen van SNS Securities geleend. In de eerste is duidelijk het inflatietempo in China te zien.

Hieronder ziet u de Chinese reserveratio. Dit is de hoeveelheid kapitaal die de banken aan moeten houden. Het hoger de ratio hoe minder ze kunnen uitlenen.

Ook de daling in de olieprijs zal aan de opluchting over de inflatie bijdragen. De olieprijs heeft door de sombere economische berichten en het op de markt gooien van zestig miljoen vaten van de strategische reserves een flinke douw naar beneden gekregen.

Herstel
Nummer drie kan dus van het lijstje worden geschrapt. De Chinezen hebben dat snel opgepikt en je ziet daar dan ook een herstel in de beurskoersen. Daarbij moet wel gezegd worden dat de daling in China een stuk groter was dan we hier in Europa hebben gezien.

De pessimist zal zeggen dat er nog acht negatieve factoren over zijn. Als het Griekse parlement deze week instemt met de bezuinigingen kan er nog een van de lijst worden afgevoerd.

Op de andere punten kom ik een andere keer terug.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 juni 2011 16:03
    De ondertoon in de markt is kennelijk ongelofelijk sterk als met al deze problemen de AEX nog geen 15% zakt (vanaf de top gemeten)en de DAX nog geen 7%. De beleggers zijn er gerust op dat het herstel er spodig aan komt. Tenslotte hebben alle analisten voorspeld dat de beurs in 2011 het heel goed zal doen. wie kan dan nog pessimistisch zijn?
  2. dekale 27 juni 2011 16:14
    De Waarheid is niet te voorspellen.

    alles is met elkaar verbonden,en niet voorspelbaar voor de langere termijn.

    Met ervaring leert men meer .bv. bepaalde patronen voor de korte en langere termijn.

    Zo heb ik het altijd gezien.

    Veel mensen gaan de boot in met aandelen, en een ander gaat er met het geld vandoor,dat betekend waar men is ingestapt ,dat de koers daar of NOOIT of over een aantal jaren weer komt.

    Wie zal het zeggen.

    DeKale
  3. [verwijderd] 27 juni 2011 16:40
    Waarschijnlijk is de 'mens' geen onderdeel meer van de beurs.
    Met de meerderheid van de trades uitgevoerd door aloritmes is het nu bijna nog alleen een kwestie van wie heeft de beste , nieuwste, snelste versie.
    De particulier is er allang uit en de institionele gebruiken ook steeds meer computers om beslissingen te nemen.
    Computer programmas kunnen nog niet de belangrijkheid bepalen van gebeurtenissen. Als zoiets optreed dan zie je grote sprongen in de koersen omdat waarschijnlijk de trading computer van automatische piloot afgehaald wordt. Ik kan het 'onverschillige karakter' en 'onwetenheid' van de 'beurs' niet anders verklaren.
  4. [verwijderd] 27 juni 2011 17:02
    Hoi Corne,

    Het is leuker om een lijstje te maken met positieve zaken en die tegenover het lijstje met negatieve zaken te zetten. Dat geeft een balans aan, zodra er een aantal zaken van het negatieve lijstje afgaan slaat de balans de andere kant op, en de beurs ook. Alle negatieve zaken hoeven dus niet opgelost te worden.
    En Griekenland, is dat zo'n groot probleem. Californie is ook failliet en daar maalt verder niemand om.

    Edwin
  5. [verwijderd] 27 juni 2011 18:45
    Beste Betaallater,

    U moet maar zo denken een aantal negatieve punten minder (monetaire verkrapping in CHina, lager olieprijs en het mogelijk naar de achtergrond verdwijnen van Griekse crisis) is een plus. Want na 8 weken koersdaling zit er al wat in de koersen. Ik had graaag een grotere daling gezien ,maar helaas ik kan het niet afdwingen.

    met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl
  6. Lemar 28 juni 2011 00:29
    De engelse taal heeft van die mooie uitspraken/benamingen......
    Self fulfilling prophecy.

    Zolang 'alles' zich zelf kosten wat het kost in stand houdt.........bankiers,
    beursbengels, adviseurs en ander gajes.........heb je nucleaire rampen,
    meteoriet inslagen, stijgende zeespiegels,vogelpest, niet eten van kiemgroentjes
    Talapia file met zware metalen nodig om de o zo intelligente maar oerdomme
    mens mores te leren ;-)

    Verder kwestie van op tijd geboren worden.....en mazzel hebben dat je je ogen open hebt
    als het geld op straat ligt!!

  7. dekale 19 januari 2012 23:35
    quote:

    momentum schreef op 27 juni 2011 23:45:

    Een ding heb ik geleerd van "bankiers"
    Je moet nooit naar ze luisteren
    Als ze het wisten waren ze geen "bankiers"
    maar miljonairs
    over banken :

    Ja dit is waar. Ik heb het nu zelf met mijn woekerpolis ,ik wil het zelf doen!!! maar zij luisteren niet.

    Ja meneer misschien is een spaarhypotheek iets voor u !!! ""nee natuurlijk niet .

    Als u een beleggingspolis heeft ,betaald u beheerkosten "" welk beheer ?bewaarkosten bedoeld u zeker,de beheerkosten worden al met de koers berekend ,de beheerder van een polis koopt alleen maar aan,verder niets.

    polis zonder overlijdens verzekering "" pas op
    sommige polis aanbieders werken met een minimale verplichting (paar euro)

    en de huisfondsen waar u uit kunt kiezen .tja, dan kunt u beter sparen!!!

    enz

    Dekale

11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links