Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cabrio callspread

De middenklasse in opkomende markten groeit sterk en er is een flinke stijging van het aantal vermogenden wereldwijd. Volgens een onderzoek van World Wealth Report is het aantal miljonairs op de wereld in 2010 met meer dan 8% gegroeid.

De vraag naar meer luxe producten en -services zal hoogstwaarschijnlijk sneller toenemen dan de algemene economische groei. In dit kader zocht ik naar duidelijk ondergewaardeerde ondernemingen met een structurele groeicomponent. Onlangs stuitte ik op Porsche.

Deze onderneming laat een prachtige groei zien met zeer aantrekkelijke marges en een lage waardering. Deze lage waardering is het effect van allerlei onzekerheden over de toekomst. Niet zozeer de operationele gang van zaken, maar de eigendomsverhoudingen.

Porsche en Volkswagen
In het kort de situatie. Porsche heeft een overeenkomst getekend met Volkswagen met twee mogelijke uitkomsten:

  • De eerste is een volledige fusie met Volkswagen.
  • De tweede is een overname door Volkswagen van de operationele activiteiten van Porsche.

Interessant is dat Porsche een holding is die bestaat uit 149 miljoen aandelen Volkswagen (125,80 euro per aandeel) en de operationele activiteiten van Porsche (operationele marges ruim boven de 20%).

Alleen al het pakket Volkswagen-aandelen vertegenwoordigt een waarde van 18,7 miljard euro, terwijl Porsche (53,20 euro per aandeel) een marktwaarde heeft van 16,3 miljard euro.

Stijgingspotentieel
Er is redelijk gemakkelijk een discount te calculeren van ruim 30% bij een conservatieve waardering voor de operationele activiteiten en aftrek van schulden bij de huidige koersen. Daarbij doet Volkswagen het operationeel ook goed met stijgende productie en stijgende marges.

Ik verwacht dat de koers van Volkswagen ook verder stijgingspotentieel biedt. Feitelijk biedt Porsche een goedkopere manier om een positie in Volkswagen te verkrijgen.

Kortom, ondanks allerlei onzekerheden is het meest waarschijnlijke scenario dat de discount van Porsche (gedeeltelijk) kleiner zal worden. Ik hanteer een minimaal koersdoel van 70 euro (+30%).

Technische analyse van de koersontwikkeling van Porsche geeft een additioneel argument:

Koersontwikkeling van Porsche


Bron: Bloomberg

Daarnaast is Porsche ook achtergebleven bij Volkswagen, terwijl de operationele gang van zaken sterk is.

Koersontwikkeling Volkswagen (2011: +18,24%) en Porsche (+0,44%)


Bron: Bloomberg

Wat doen
Het is nu interessant om aandelen Porsche aan te schaffen, afhankelijk van uw risicoperceptie. Echter, ik ben van mening dat u de kans op rendement verder verhoogt door gebruik te maken van een relatief eenvoudige constructie als alternatief voor de aandelen: het opwaarts potentieel wordt beter benut zonder dat het neerwaarts risico wordt versterkt.

Voorbeeld
U kunt tweemaal een callspread *) kopen en deze financieren door eenmaal een put te verkopen **). Bijvoorbeeld:

  • Koop: call juni 2012 met uitoefenprijs 52
  • Verkoop: call juni 64

Deze callspread kost ongeveer 3,40 euro per combinatie. De verkoop van een put juni 2012 met uitoefenprijs 52 levert circa 6,60 euro op. Op deze manier wordt het eerste deel van een koersstijging dubbel beloond terwijl het neerwaarts risico vergelijkbaar is met het aanhouden van aandelen.

*) Een callspread is het kopen van een call in combinatie met het verkopen van een call met een hogere uitoefenprijs. De maximale winst is het verschil tussen de uitoefenprijzen. Er is geen margin eis.

**) Het verkopen van een putoptie geeft de plicht om tegen een vooraf bepaalde prijs binnen een afgesproken periode het onderliggende aandeel te kopen. Let op: een marginverplichting is vereist.


John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de AFM en is een open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: John van der Schenk

John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is een open-ended fonds voor gemene rekening. John werkte na zijn studie Econometrie aan de Erasmus Universiteit...

Meer over John van der Schenk

Recente artikelen van John van der Schenk

  1. sep '14 Belangenverwatering 1
  2. aug '14 Opties op kip, pizza's en taco's
  3. jun '14 Opties op beursfavoriet Netflix 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links