Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Werk aan de winkel

Na de snelle toename van de leegstand op de kantorenmarkt luidt nu ook de winkelsector de noodklok. Betekent dit dat de winkels de kantoren achterna gaan? Of het zo ver komt valt nog te bezien, maar feit is dat buiten de grote binnensteden veel winkelgebieden al jaren met teruglopende bezoekersaantallen en stagnerende omzetten kampen en de leegstand in de sector toeneemt.

Limburgs leed
Volgens onderzoeksbureau Locatus is de landelijke leegstand vergeleken met een jaar geleden gestegen van 5,5% naar 6%. Als er niet wordt ingegrepen zal in 2020 één op de tien winkels leegstaan, waarschuwt Locatus. De provincie Limburg spant de kroon met een leegstand van 9%, maar ook in Zeeland en Noord-Brabant scoren hoog.

Weliswaar is het probleem niet zo nijpend als op de kantorenmarkt, waar zonder ingrijpende hervormingen de leegstand de komende jaren naar verwachting zal verdubbelen tot 25 à 30%, maar de situatie is toch alarmerend genoeg om aan de bel te trekken. Wat de kantorenmarkt en de winkelmarkt gemeen hebben, is dat er teveel en vaak lukraak is gebouwd.

Ofschoon het aantal winkels in Nederland al decennia slechts beperkt groeit, zijn de winkels die erbij komen gemiddeld groot. Kleine winkels worden verdrongen.

Ruimtelijke ordening
Het is in de eerste plaats vooral het strenge ruimtelijke ordeningsbeleid dat aan de basis ligt van de huidige fijnmazige winkelstructuur. Dit beleid was met name gericht op het beschermen en versterken van bestaande stadscentra met het doel om de binnensteden levendig te houden en de schaarse grond in ons land niet vol te bouwen.

Bovendien wilde de overheid dat burgers op korte afstand van hun woning hun dagelijkse boodschappen kunnen doen, hetgeen tot de hiërarchische opbouw van buurt-, wijk-, stadsdeel- en stadscentra heeft geleid. Daardoor heeft vrijwel elke woonwijk zijn eigen winkelcentrum.

Als ook nog eens bedacht wordt dat tegenwoordig vrijwel elke grote en middelgrote stad meerdere woonboulevards, bouwmarkten en tuincentra heeft, dan mag het duidelijk zijn dat er weinig ruimte is voor nieuw winkelaanbod.

Gebrek aan regie
Toch wordt er nog volop gebouwd en gepland. In het eerste kwartaal is het winkeloppervlak met nog eens 11% op jaarbasis toegenomen, blijkt uit research van CB Richard Ellis. Hoewel de pijplijn aan nieuwe projecten door de verslechterde economische omstandigheden de afgelopen jaren gehalveerd is, is deze met ruim 2,2 miljoen vierkante meter nog altijd goed gevuld.

Voor winkels en winkelcentra op goed gelegen locaties voorzie ik geen problemen, maar verouderd of minder gunstig gelegen winkelareaal krijgt het moeilijk.

Den Haag laat sinds de invoering van de Nota Ruimte de planning van nieuwe winkels over aan gemeenten en provincies. Alleen vindt er geen of weinig overleg plaats tussen gemeenten, terwijl een gemeenschappelijk visie nu juist nodig is. Het heeft immers geen zin om in naburige gemeenten twee grote meubelboulevards te bouwen.

Vergrijzing en internet 
De overheid zou de regie dan ook weer moeten overnemen, zo geven de HBD en de Nederlandse Raad van Winkelcentra aan, ook vanwege het feit dat beleggers huiverig zijn om te investeren vanwege de huidige onzekerheid. Doordat er voorlopig nog volop en zonder coördinatie wordt gebouwd, lijken marktpartijen ook voorbij te gaan aan het feit dat er in de toekomst aanzienlijk minder fysieke winkelruimte nodig is.

Allereerst moet de impact van internet op termijn denk ik niet onderschat worden, al is het effect op de omzet volgens de HBD nu nog beperkt. In non-food is het aandeel van onlineverkopen echter al circa 7% en in sommige segmenten zoals elektronica zal dat nog een stuk hoger liggen.

De verwachte demografische ontwikkelingen in Nederland zijn bekend en zullen het winkellandschap ook niet ongemoeid laten. De bevolking groeit de komende 30 jaar slechts licht van 16,7 miljoen naar 17,5 miljoen en zal vanaf 2040 zelfs krimpen. Daarbij zal het aandeel 65-plussers sterk toenemen tot meer dan een kwart rond 2040.

Gewijzigd speelveld
Aangezien ouderen minder besteden dan jongeren zal het effect op de detailhandelsomzet groot zijn.

Vastgoedbeleggers in Nederland hebben te maken met een drastisch gewijzigd speelveld. Groeimarkten van weleer zoals kantoren en retail zijn verzadigd en veranderen in een verdringingsmarkt. In de winkelmarkt is de situatie weliswaar nog niet zo zorgwekkend als in de kantorenmarkt, maar de sector zal wel de bakens moeten verzetten om grote problemen te voorkomen.

Winkels en winkelgebieden met een groeiend verzorgingsgebied op goed gelegen locaties hebben mijn voorkeur. Vooral de A1- winkelstraten in de grootste steden blijven bij beleggers in trek, maar door het beperkte aanbod zijn de netto aanvangsrendementen inmiddels gedaald naar circa 4%. De vraag van (internationale) huurders is echter sterk, waardoor de leegstand minimaal is.

Funshoppen
Verder blijven ook stadsdeelcentra aantrekkelijk in de ogen van beleggers. Beleving ('funshoppen') wordt belangrijker en winkeliers zullen zich daarop moeten instellen, anders doet de consument wel zijn aankopen online.

Voor de dagelijkse (verse) boodschappen vormt internet nog geen concurrentie, wat toekomstperspectief biedt voor supermarkten en de grotere dorps- en wijkcentra. De opkomst van internet en overaanbod geven themacentra, zoals woonboulevards en factory outletcentra, volgens HBD daarentegen een slechte uitgangspositie.


Gerdo de Jager is initiatiefnemer en oprichter van Beurswaage Fondsanalisten. Beurswaage verschaft onafhankelijke informatie aan zowel particuliere als professionele beleggers over niet-beursgenoteerde beleggingsinstellingen met de nadruk op beleggingen in vastgoed. De observaties van De Jager zijn op persoonlijke titel geschreven en mogen niet worden gelezen als advies.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gerdo de Jager

Gerdo de Jager is initiatiefnemer en oprichter van Beurswaage Fondsanalisten. Beurswaage levert bijdrage aan het succes van beleggers door relevante informatie te verschaffen aan zowel particuliere als professionele beleggers over niet-beursgenoteerde beleggingsinstellingen met de nadruk op beleggingen in vastgoed. Na zij...

Meer over Gerdo de Jager

Recente artikelen van Gerdo de Jager

  1. apr '10 Analyse: Woningfonds Apeldoorn
  2. jun '10 Analyse: Renpart Vastgoed Holding IX 2
  3. jun '10 Analyse: Winkelvastgoedfonds Duitsland 2 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Jan de gokker 23 juni 2011 16:26
    Internet is ook niet alles natuurlijk. Voor een dvdtje of boek of tv is het ideaal, maar voor producten waar je iets meer maatwerk nodig hebt zoals kleding kom je al gauw tegen dat je het toch even moet passen.

    Die huren moeten alleen gewoon omlaag inderdaad, maar weet niet wat de regels zijn in de zakelijke huurmaarkt, maar particuliere verhuurders zullen wel niet zo snel hun huren willen verlagen want ze mogen ze ook niet zomaar verhogen als de markt weer aantrekt
  2. Orca 23 juni 2011 22:20
    "De overheid zou de regie dan ook weer moeten overnemen"
    Hè ja, de overheid gaat zich d'r weer tegenaan bemoeien, want dat kunnen ze zo goed. Gewoon overlaten aan de vrije markt, met eventueel wat zachte dwang van de gemeente, in de vorm van een belasting op leegstand. Niet dat ik voor belastingen ben, maar door leegstand verloedert een straat/winkelcentrum in hoog tempo, wat 't gevoel van onveiligheid doet toenemen. Komt uiteindelijk ook de verhuurder ten goede als dat pand is verhuurd. En bij langdurige leegstand proberen af te breken want dat is al helemaal een ramp voor de leefbaarheid.
    Voor de rest de markt haar werk laten doen, want dat is het goedkoopst en efficiëntst.
  3. forum rang 7 handyman6 24 juni 2011 10:19
    He ,Paulus29..long time no see?
    En ja ..de huren zijn enorm...als ik alleen al kijk naar bv de Poort winkelcentrum A'dam ZO,het verloop daar...bovendien wordt er nog steeds enorm gestolen uit winkels ,en doet een grote facelift die dat winkelcentrum heeft ondergaan ,niets af aan een kleiner besteedbaar inkomen van de meeste gewone burgers.
    Ook staan er hier ,per straat,5 a6 exhuurwoningen,veel te duur ,veel te lang te koop,omdat de eigenaars zich nog steeds rijk willen rekenen met te hoge vraagprijzen.
    Gister kregen BAM,Ballast en Heymans weer es een dreun van -5%...nee,hoor,vastgoed..niet goed!H6
    ps..eindelijk weer es een goed artikel,hr de Jager,hierro...thks!
  4. [verwijderd] 24 juni 2011 12:03
    Tja, dan zit je met kantoren uiteindelijk qua alternatieven dus beter dan met winkels.

    Kantoorpanden zijn vaak grote hokken die op goed bereikbare locaties gebouwd worden en ook zeker niet allemaal op een onaardige locatie staan. Die zou je dus kunnen veranderen naar woningen in het uiterste geval (kostbaar, maar niet zo kostbaar als slopen).

    Winkels in winkelcentra zijn daar vaak totaal niet geschikt voor, dus, zoals bovenstaande reacties aangeven, de huur moet omlaag want anders heb je gewoon een probleem met die panden.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links