Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wereld geldmarktfondsen in beweging

Geldmarktfonds ING (L) Liquid Euro Fund kreeg in juni de hoogste ranking van kredietbeoordelaar Moody’s – de AAAmf Principal Stability Fund Rating.  Dat is niet alleen een mondvol, het is ook een erkenning van de kwaliteit en de liquiditeit van het geldmarktfonds in een markt die door strengere regelgeving snel verandert. Want sexy mag de wereld van de geldmarktfondsen dan misschien niet zijn – er gebeurt van alles.

Hoewel de geloofwaardigheid van de kredietbeoordelaars de afgelopen jaren misschien niet is toegenomen, is zo’n pluim op de hoed voor een geldmarktfonds veel waard. Zeker omdat de ranking werd toebedeeld na toepassing van de veel striktere eisen die aan geldmarktfondsen worden gesteld. Eisen die het speelveld danig veranderen. Want, denkt Wim Veraar, hoofd van de geldmarktfondsen van ING IM, er gaan veel fondsen verdwijnen.

Moody’s beoordeelt 291 geldmarktfondsen in Europa, en daarvan hebben volgens Veraar ‘enkele tientallen’ de hoogste ranking gekregen. Het kredietlabel ‘AAAmf’ staat garant voor hoge liquiditeit en vermogensbescherming.  ING (L) Liquid Euro Fund – dat 4,2 miljard onder beheer heeft - voldoet daar onder andere aan door minimaal 20% aan contanten aan te houden in girale deposito’s en door een dagelijkse NAV te bieden, plus dagelijkse in- en uitstapmogelijkheid.

Liquiditeit wordt steeds meer bepalend. Veraar: "Bij alle grote klanten is na Lehman het risk management veel belangrijker geworden. Kredietratings van banken zijn een stuk lager, spreiding is belangrijker geworden. Geldmarktfondsen, althans die met een AAAmf ranking, zijn een aantrekkelijk alternatief geworden, vooral dankzij de mogelijkheid om dagelijks in/ of uit te stappen."

De striktere regelgeving voor de Europese geldmarktfondsen komt uit de koker van ESMA en EFAMA en is een reactie op de nieuwe regels die in de VS werden ingevoerd nadat veel money market funds in de problemen kwamen na de val van Lehman Brothers. “Er is een herdefinitie van de term geldmarktfonds geweest”, stelt Veraar. Vroeger was de definitie: een kortlopend fonds dat niet in aandelen belegt. Met de nieuwe regelgeving zijn er straks nog maar twee soorten geldmarktfonds over:

  • kortetermijn geldmarktfondsen met een gemiddelde looptijd van minder dan 60 dagen, dagelijkse NAV en in- en uitstap en een weighted average life (WAL) van maximaal 20 dagen.
  • Geldmarktfondsen met een gemiddelde looptijd van 6 maanden en een WAL van minder dan 1 jaar.

Kwaliteit komt bovendrijven
Elk ander fonds dat niet aan deze criteria voldoet, mag zich vanaf 1 juli geen geldmarktfonds meer noemen. Momenteel zijn er rond de 2.000 geldmarktfondsen in Europa die samen 600 tot 650 miljard euro beheren. Het grootste deel daarvan komt uit Frankrijk waar geldmarktfondsen veel meer dan in andere landen deel uitmaken van een doorsnee portefeuille.

Veraar is blij met de strengere regelgeving. “Het kaf wordt van het koren gescheiden. Er zit veel troep tussen de fondsen die zich nu nog geldmarktfonds mogen noemen. Portefeuilles vol met ABS’en of banknamen die zomaar 10-20% van een portefeuille uitmaken.” Geldmarktfondsen moeten zelf 1x per week aan S&P rapporteren en 1x per maand hun hele portefeuille met alle holdings aan zowel Moody’s als S&P opgeven. Naast liquiditeit is transparantie daarmee gegarandeerd.

ING (L) Liquid Euro Fund hanteert  hoge cashflow en heeft circa driekwart van de portefeuille in titels met een A1+-kwaliteit (de hoogste kortetermijnkredietwaardigheid) en A1. Daarnaast heeft het fonds een redelijke weging voor T-Bills uit Nederland, Duitsland en kortlopende uit Spanje en Italië, Scandinavische banken en bedrijven met een staatsgarantie. Qua rendement bevindt het fonds zich zowel dit jaar als over de afgelopen drie jaar in het eerste kwartiel van zijn categorie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 19 apr Must read: Apple worstelt in China
  2. 18 apr Must read: beleggen in landbouw dan maar
  3. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Peter van Kleef 22 juni 2011 20:02
    @contra

    Nee, dat is een ander geldmarktfonds - wel van dezelfde beheerder. Het juiste fonds is op M'star niet terug te vinden, omdat het niet geregistreerd zou zijn voor de NL'se markt. Of dat klopt weet ik eerlijk gezegd niet, het gaat in dit verhaal ook meer over de ontwikkelingen rond geldmarktfondsen en de regelgeving dan over dit specifieke fonds.

    PvK

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links