Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Renteverandering is angstgegner

Veranderingen in de rente worden door Europese institutionele beleggers gezien als het belangrijkste risico voor de financiële markten in de komende twaalf maanden. Dit blijkt uit een onderzoek van vermogensbeheerder Allianz Global Investors. De Nederlandse institutionele spelers wijken iets af van de internationale trend. Zij vrezen vooral dat de onrust die de financiële wereld nog altijd beheerst een risico vormt voor de markten in de komende periode.

De grootste angst van de deelnemers aan het onderzoek, die samen 900 miljard euro beheren, is de rente. Bijna 70 procent van de ondervraagden zei dat een verandering van de rente wordt gezien als het grootste gevaar en ertoe zou kunnen leiden dat de financiële doelstellingen in de komende twaalf maanden wellicht niet zullen worden gehaald. Andere bronnen van onzekerheid onder 156 ondervraagde Europese institutionele beleggers zijn: lage economische groei, marktvolatiliteit en de vrees dat sommige eurolanden niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Tail risks
Wat verder opvalt volgens de onderzoekers is dat de zogenaamde ‘tail risks’ serieuzer worden genomen en door investeerders nu als reëel gevaar worden gezien. Tail risks zijn risico’s waarop de kans zeer klein wordt geacht maar die wel een grote invloed hebben als ze plaatsvinden. Recente voorbeelden van dit soort risico’s zijn de nucleaire ramp in Japan en de opstanden in de Arabische wereld. Dat beleggers zich meer bezighouden met tail risks is een recente ontwikkeling. Voorheen werden deze kleine, maar in potentie gevaarlijke risico’s vaak gebagatelliseerd.

In Nederland maken de institutionele beleggers zich behalve over de algemene volatiliteit eveneens zorgen over de tail risks, zo blijkt uit het onderzoek. Maar ook de meer ‘traditionele’ risico’s houden hen bezig. “De Nederlandse belegger blijkt zich vooral zorgen te maken over de onrust op de financiële markten. Maar hij ziet ook de rentestanden en het risico dat landen niet meer aan hun schuldenlast kunnen voldoen als een gevaar", zegt Richard Mouw, directeur van de Nederlandse asset-managementbranche van Allianz.

 


De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  2. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau
  3. 22 apr Must read: Inzetten op herstel duurzame energiebedrijven

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links