Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Indexcrash

Indexfondsen zijn populair. Veel beleggers worden aangetrokken door de relatief lage kosten en doordat de fondsen beloven om de prestaties van een gekozen index te evenaren.

Bovendien kunnen veel indexfondsen op elke moment gekocht en verkocht worden. Daardoor is de verhandelbaarheid vergelijkbaar met die van gewone aandelen. Zowel het groeitempo als het absolute volume van indexfondsen baart toezichthouders op de beurs zorgen.

Vooral in de laatste twee jaar is de groei toegenomen en naar het niveau van 40% per jaar getild. Inmiddels is er meer dan 1500 miljard dollar in index fondsen belegd.

Systeemrisico
De toezichthouders hebben het fiasco rond de kredietderivaten (credit default swaps) nog vers in het geheugen. De explosieve groei van deze ongereguleerde markt heeft aanzienlijk bijgedragen aan de onhoudbare groei van allerlei exotische obligaties.

Toen de handel in deze obligaties door wantrouwen tot stilstand kwam heeft dit geleid tot een ernstige recessie. De toezichthouders zijn nu bijzonder alert op een explosieve groei van nieuwe speeltjes op de beurzen.

De baas van de Bank of International Settlements, de koepel van centrale banken, Caruana merkt op: “The lesson of the crisis is that authorities need to pay attention when we see complexity and liquidity and maturity transformation. In the case of some complex ETF's we have seen these things, and it is important that investors know what they are getting.”

Crash
De toezichthouders merken op dat tijdens de zogeheten flashcrash van mei vorig jaar, toen bepaalde Amerikaanse aandelen in korte tijd meer dan 80% van hun waarde verloren, meer dan 70% van de handel terug te herleiden was naar orders van indexfondsen.

Dat is opmerkelijk veel omdat indexfondsen gemiddeld 11% van het volume in Amerikaanse aandelen voor hun rekening nemen.

Een belangrijk verschil tussen gewone beleggingsfondsen en indexfondsen is dat bij gewone fondsen beleggers maximaal eenmaal per dag kunnen handelen. De fondsmanager krijgt de tijd om orders te verwerken. Dat is niet het geval bij indexfondsen.

Aan- en verkooporders van beleggers moeten meteen omgezet worden in de verkoop van de onderliggende stukken. Mochten beleggers in indexfondsen grote verkooporders inleggen, dan leidt dat onmiddellijk tot dalende koersen van de onderliggende stukken.

Omdat er steeds meer indexfondsen komen die proberen in een matig liquide markten zoals opkomende markten of junk bonds te beleggen, kunnen de verkooporders de katalysator zijn van beurscrashes.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

  1. jun '11 Indexcrash 6
  2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
  3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Jan de gokker 14 juni 2011 17:46
    Wat probeer je nou te zeggen?

    Ik zie ook niet in hoe een crash op de aandelenmarkt door een systeemfout zou leiden tot een crash in de economie?

    Enige wat je toch verhandelt is eigendomsbewijzen van een bedrijf?

    Met default swaps is dat natuurlijk anders want dat is een verzekering
  2. [verwijderd] 15 juni 2011 13:53
    Ik begrijp het ook wel. Hek Value fund pocht met een mooi rendement, maar echt slimme beleggers doorzien de marketing poeha en zien dat een tracker met dezelfde focus (european value stocks) een hoger rendement genereert. (+31.8% vs +25.0% sinds juni'09).

    Niet zo vreemd natuurlijk als je als beheerder 2,25% vaste kosten en ook nog eens 20% van het rendement jezelf toeeigent.
  3. [verwijderd] 16 juni 2011 07:37
    quote:

    BJL schreef op 15 juni 2011 13:53:

    Ik begrijp het ook wel. Hek Value fund pocht met een mooi rendement, maar echt slimme beleggers doorzien de marketing poeha en zien dat een tracker met dezelfde focus (european value stocks) een hoger rendement genereert. (+31.8% vs +25.0% sinds juni'09).

    Niet zo vreemd natuurlijk als je als beheerder 2,25% vaste kosten en ook nog eens 20% van het rendement jezelf toeeigent.
    "2,25% vaste kosten en ook nog eens 20% van het rendement"

    echt waar? tjeetje...
    lijkt mij ook een gevaarlijke portefeuille! de helft in spanje, italie en de vk? een derde in financials? veel smallcaps? "kinnevik -b-" , russische microfinanciereng en boerderijen??? nou zeg.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links