Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Buffett als hedgefundmanager

Afgelopen week stond er in het Financieele Dagblad dat de Nederlandse hedgefondswereld het moeilijk heeft. Enerzijds omdat de meeste startende fondsen te klein zijn en anderzijds omdat veel klanten liever hun hedgefondsen in het buitenland zoeken.

Er lopen best een aantal knappe koppen rond in de hedgefundwereld, maar de hoge kosten blijven toch een probleem. Een klant weet niet van te voren of de briljante beleggingsideeën ook tot rendement leiden.

Wat de klant wel zeker weet is dat de hoge kosten het rendement flink omlaag trekken, het maakt niet uit of het rendement goed is of niet. Ik heb natuurlijk makkelijke praten. Het SNS Nederland Aandelen Fonds heeft een van de laagste kosten in de industrie.

2+20
Bij het RBS-IEX Hollandse Aandelen-seminar sprak ik iemand die het volgende balletje opgooide: hoe had de netto performance van 's werelds meest briljante belegger er uit gezien als Buffett zich als een long only hedge-beheerder had gedragen. U weet wel de gebruikelijke 2+20.

Dat is 2% per jaar aan beheersfee plus 20% van het rendement. En laten we wel wezen sinds 1965 is hij toch een briljante belegger geweest met een gemiddeld rendement van 20,2% per jaar, waar de S&P 500 slechts 9,4% haalde.

Stel u had in 1965 100 dollar in Berkshire Hathaway belegd, dan was uw belegging nu 490.409 dollar waard geweest. Wow. Zo’n superbelegger gun je toch wel het standaardtarief van een hedgefundbelegger, toch?

Achteruitgang
Als u de goede man ieder jaar 2+20 had betaald, dan was uw vermogen niet tot 490.409 dollar gestegen, maar slechts tot 53.325 dollar. Een miezerige 10,9% van uw oorspronkelijke vermogen.

De opmerkelijke achteruitgang, is vooral het gevolg van het rente-op-rente effect. Einstein zei ooit al dat het rente-op-rente effect de grootste kracht in het universum is.

De performance van Berkshire is overigens de afgelopen jaren niet zo briljant meer. Over de afgelopen acht jaar heeft hij het al niet meer beter gedaan dan de index. Het grappige is dat als Warren Buffett een hegdefondsbeheerder was geweest, hij toch in vier van de acht jaar zijn performance fee had ontvangen.

De volgende grafiek is de koersperformance van Berkshire Hathaway versus die van de S&P 500.

Intrinsieke waarde
Gelukkig kijkt Buffett niet zo naar koersen. De rendementen waar Buffett het over heeft zijn de veranderingen in de intrinsieke waarde van het aandeel. Daar heeft hij invloed op, niet op de koers. De intrinsieke waarde van een aandeel Berskshire Hathaway ‘A’ is momenteel 95.453 dollar. De koers is 115.000 dollar.

De moraal van het verhaal. Als u de volgende keer een verkoper aanhoort met briljante verhalen over een hedgefund, denk dan maar even aan het Buffett-voorbeeld. De hoge kosten zullen uw rendement nekken en dat van de verkoper spekken.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 juni 2011 11:26
    Die 20% performancefee is ook uitgevonden om sukkels geld uit de zak te kloppen. Het wordt pas interessant als de fondsmanager ook 20% van je verliezen uit eigen zak betaalt.

    Over die quote van Einstein over compounded interest, dat heeft hij naar alle waarschijnlijk nooit gezegd: www.snopes.com/quotes/einstein/intere...
    timpanogos.wordpress.com/2006/07/22/e...

    Maar die fout wordt wel vaker gemaakt.
  2. [verwijderd] 8 juni 2011 11:33
    quote:

    Mark9712 schreef op 8 juni 2011 11:26:

    Die 20% performancefee is ook uitgevonden om sukkels geld uit de zak te kloppen. Het wordt pas interessant als de fondsmanager ook 20% van je verliezen uit eigen zak betaalt.
    Over die quote van Einstein over compounded interest, dat heeft hij naar alle waarschijnlijk nooit gezegd: www.snopes.com/quotes/einstein/intere...
    timpanogos.wordpress.com/2006/07/22/e... die fout wordt wel vaker gemaakt.
    Die zogenaamde uitspraak van Einstein heb ik altijd al vreemd gevonden, ik geloof nl niet dat die man belangstelling had voor rente-zaken.
  3. [verwijderd] 8 juni 2011 12:37
    "Het SNS Nederland Aandelen Fonds heeft een van de laagste kosten in de industrie."

    Het SNS NL aandelen fonds heeft misschien een van de laagste kosten in de industrie maar dat is dan ook misschien het enige wat het relatief aantrekkelijk maakt. Ik heb even op Morningstar gekeken onder kopje "Aandelen Nederland"; SNS NL aandelen fonds staat over YTD, 1 jaar, 2 jaar, 5 jaar en 10 jaar consequent in de onderste helft qua performance. Daar sta je dan met je lage kosten.

    Ik zit nu alweer een paar jaar in een NL hedgefonds. Krijgen 30% performance fee, maar wel alleen over het absolute outperformance gedeelte (zogenaamd High Watermark). Dus strijken niet automatisch elk jaar hun performance fee op zoals jij suggereert voor de hele industrie. Hebben over de laatste (bijna) vier jaar 100% rendement behaald. SNS Aandelen fonds een negatief rendement.

    Waar denk je dat ik liever in beleg? Het interesseert mij toch niet heel veel wat de kosten zijn? Uiteindelijk draait het allemaal om absolute performance...

    Al met al een redelijk tendentieus stukje. Het lijkt erop dat IEX hun columnisten meer en meer voor eigen parochie laat preken...
  4. [verwijderd] 8 juni 2011 12:56
    Pff...Corne,

    Wel heel kort door de bocht.

    Als je 2% kosten in rekening brengt bij Buffett, dan graag de kosten voor beheer terug naar meneer Buffett. De operationele kosten van Berkshire liggen al jaren tussen de 8 en 15% van de revenuen en zijn vaak hoger dan het netto jaarrendement.
    Dus daarmee verdubbelen we makkelijk het jaarlijkse rendement voor het betalen van slechts 2%.

    Daarnaast heb je in je berekening geen rekening gehouden met de high water mark. Dat scheelt nog al wat. Zolang het rendement niet meer boven de vorige top uitkomt, wordt er niets uitgekeerd. Er zijn maar weinig tot geen hedge funds die elk jaar een reset doorvoeren van de performance fee drempel.

    De fee discussie is typisch Nederlands. Graag voor een dubbeltje op de eerste rij meneer?

    Het blijft goed te bedenken dat: "If you pay peanuts, you get monkeys"

  5. Humans R underrated 8 juni 2011 13:27
    “Over a ten-year period commencing on January 1, 2008, and ending on December 31, 2017, the S & P 500 will outperform a portfolio of funds of hedge funds, when performance is measured on a basis net of fees, costs and expenses.” Detailed Terms »

    PREDICTOR
    Warren Buffett

    CHALLENGER
    Protege Partners, LLC
    STAKES $1,000,000

    longbets.org/362/
  6. [verwijderd] 8 juni 2011 13:35
    quote:

    Victor123 schreef op 8 juni 2011 13:27:

    “Over a ten-year period commencing on January 1, 2008, and ending on December 31, 2017, the S & P 500 will outperform a portfolio of funds of hedge funds, when performance is measured on a basis net of fees, costs and expenses.” Detailed Terms »

    PREDICTOR
    Warren Buffett

    CHALLENGER
    Protege Partners, LLC
    STAKES $1,000,000

    longbets.org/362/
    Prima, maar ze hebben het hier over een "portfolio of funds of hedgefunds". Nogal een range.

    Voor performance zal je wel een high-potential hedge fonds moeten selecteren, niet zomaar een "run of the mill" hedgefonds. Net zoals ik persoonlijk niet het SNS NL aandelen fonds zou selecteren als ik in een nederlands fonds zou willen beleggen.
  7. [verwijderd] 8 juni 2011 13:42
    Nee Corne doet het allemaal voor een paar consumptiebonnen
    Is ook niet raar ,een achterhaalde portfolio theorie minus salarissen, kan het ook niet beter doen dan de index wat eigenlijk ook een afspiegeling is van die portfolio theorie
    Toch amusant dat de ene luchtfietser de andere betere luchtfietser bekritiseert
    Wonderlijk dat er zoveel mensen een goed belegde risicovrije boterham hebben in de financiele industrie, terwijl ze het op de lange duur niet beter doen dan een pijltjesgooiende aap
    Een pak en achterhaalde economie opleiding en wat financiele termen rondstrooien die ingewikkeld lijken
  8. [verwijderd] 8 juni 2011 17:05

    Arme Corné. het gaat er hard aan toe, maar wie kaatst, kan de bal terug verwachten. Ach, ik schat zo in dat hij wel tegen een stootje kan. Naar mijn idee worden hier overigens wat appels met peren vergeleken.

    Is ook niet een verschil tussen hedge- en aandelenfondsen dat bij de eerste je niet weet wat ze uitspoken en bij de tweede wel? Persoonlijk beleg ik liever niet in iets waarvan ik niets begrijp, maar dat is dan dus mijn opvatting.

    Het fonds van Corné vergelijken met een hedgefonds klopt ook niet vanwege de anders gerichtheid. Mag Corné even 100% cash of in een buitenlands kansje. Voor fonds Corné lijkt me de AEX/AMX de juiste maatstaf. Bij hedgefonsen zal dat anders liggen.

    Vraag aan Rosser op welke Hollandse hedgefondsen doel je.

    Tussen de uiterste qua fee spreekt dit mij wel aan:

    " • De beheervergoeding bedraagt 1,25% per jaar, per
    kwartaal betaalbaar, over de intrinsieke waarde
    van het Fonds per kalender kwartaal ultimo.
    • De performance fee bedraagt 15% over het
    rendement dat boven 10% wordt behaald, echter
    pas nadat eerdere negatieve resultaten over de
    twee voorgaande jaren zijn gecompenseerd."

    Vooral dan de allerlaatste zin. Betreft een bekend Nederlands smallcaps fonds.

    Groet, Jonas
  9. [verwijderd] 8 juni 2011 17:35
    quote:

    jonas schreef op 8 juni 2011 17:05:

    ...
    Naar mijn idee worden hier overigens wat appels met peren vergeleken.

    Is ook niet een verschil tussen hedge- en aandelenfondsen dat bij de eerste je niet weet wat ze uitspoken en bij de tweede wel? Persoonlijk beleg ik liever niet in iets waarvan ik niets begrijp, maar dat is dan dus mijn opvatting.

    Het fonds van Corné vergelijken met een hedgefonds klopt ook niet vanwege de anders gerichtheid. Mag Corné even 100% cash of in een buitenlands kansje. Voor fonds Corné lijkt me de AEX/AMX de juiste maatstaf. Bij hedgefonsen zal dat anders liggen.

    Vraag aan Rosser op welke Hollandse hedgefondsen doel je.
    ...

    Groet, Jonas
    @Jonas,

    Natuurlijk worden er appels met peren vergeleken. Een hedgefonds is geen NL smallcap fonds. Maar aangezien Corne de kosten van zijn fonds gaat vergelijken met de kosten van een hedgefonds om goede sier te maken opent hij zelf deze Doos van Pandora. Het stukje dat hij schrijft is bovendien tendentieus en zit vol met suggestieve fouten.

    Ik wilde geen reclame maken voor het hedgefonds waar ik op doelde omdat ik dacht dat IEX anders mijn post zou censureren (helemaal omdat ik nogal kritisch was op Corne's stukje natuurlijk). Het hedgefonds heeft een hoog IQ op zn engels zullen we maar zeggen.

    Mvg,
    -Rosser-
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links