Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Explosief Express

De beurzen werden de afgelopen weken beïnvloed door schuldenpolitiek (Internationaal Monetair Fonds, Griekenland, et cetera) en de bewegingen in de commodity-prijzen. Voorts bleek dichter bij huis, de afgelopen week TNT explosief materiaal te zijn.

Of de aandeelhouders op de langere termijn veel opschieten met de door hegde afgedwongen splitsing is de vraag. Helemaal als we weten dat hedgefonds zijn voor de snelle handel en dus binnenkort hun winsten gaan verzilveren.

Ook vraag ik me af of we ander belangrijk nieuws niet per ongeluk negeren? Bijvoorbeeld de gedwongen verkopen van huizen in de Verenigde Staten.

In veel staten zijn de foreclosures op recordniveaus aanbeland. Ik las in Durango Herald dat 28% van de totale verkopen gerelateerd zijn aan foreclosures. Dan kijk je toch anders naar de huizenverkoopcijfers? Toch?

Goede timing
Het moedertje van TNT werd ooit leuk verkocht door de overheid en die overheden hebben altijd een goede timing. Hoewel, als ik kijk op welke niveaus we goud verkocht hebben moet ik daar ook weer niet te veel achter zoeken.

Ik vind de splitsing van TNT vooral een intellectuele uitdaging voor de technische analisten. Want kun je de historie echt gewoon door twee delen en dan de nieuwe koers er aan plakken en op basis daarvan koop- en verkoopsignalen geven?

Het bedrijf wordt ineens twee totaal verschillende bedrijven toch?

Wappen
Over verschillen gesproken: KPN. Er is een hoop veranderd in de afgelopen jaren, Wappen blijkt tegenwoordig wat anders dan vroeger. In mijn tijd had het met internetten op je mobiel te maken maar tegenwoordig heeft het iets met pillen en sex te maken.

Kortom, de tijden veranderen sneller dan we denken. Zo waren we vroeger duur aan het sms-en en nu gaan we charten via het net, via Twitter (dan kan iedereen meekijken), Facebook, Hyves en andere social media en zoals ik laatst ook zei via de nieuwste Microsoft-programma’s (vernieuwingen van de oude msn-berichtenservice).

Daarnaast heb je het Pingen en What’s App. Maar voor al deze zaken heb je het internet nodig en dus zijn KPN en de andere telecomaanbieders niet helemaal uitgeschakeld. Het is niet zoals een hoefsmid die door de introductie van de auto ineens buitenspel gezet werd.

Wat de effecten van de technologie zijn wordt dus moeilijk voorspelbaar. Wel denk ik dat we niet te negatief over dit bedrijf moeten doen. Want ondanks dat iedereen legaal aan de poten van dit bedrijf zaagt, heeft het nog steeds een cashflow waar veel bedrijven jaloers op zouden zijn.

Dividendlijstje
Ik zag een dividendlijstje van een collega-beheerder voorbij komen, waarin de diverse telefoonbedrijven in de top-tien van dividendbetalers staan en dat is in periode van lage rente nog steeds een interessant gegeven.

Van KPN naar Nokia is een kleine stap. Microsoft gaf de afgelopen week een voorbeschouwing op hun nieuwste Windows Phone 7. Het wachten is dus op een presentatie van Nokia met hun nieuwste gadget. Ze zijn niet voor niks Microsoft-partner geworden.

Ik heb de aandelen te vroeg gekocht maar ik blijf erin geloven en verwacht toch op korte termijn goed nieuws. Het blijft dus een koop.

Ik blijf negatief over de banken. Daar moeten de effecten van de Amerikaanse huizenmarkt nog veel verder doordringen.

Dexia-fan
Neem Dexia, dit fonds was vrijdag dicht in afwachting van een aankondiging. Ze kwamen uiteindelijk met een afschrijving van 3,6 miljard euro. Ze gaan de Amerikaanse probleemportefeuille versnelt verkopen en dat is goed nieuws.

Ook gaan er weer vele ontslagen vallen en dat is voor het personeel niet leuk maar de koers ging na hervatting, zij het aarzelend, uiteindelijk omhoog. Ondanks dat dit bedrijf mijn carrière in de structured product-markt gekost heeft, gun ik Dexia het allerbeste.

Valse concurrentie
Wel erger ik me aan de valse concurrentie van staatsbedrijven in Nederland. Ik zie dit als China in het klein. Immers zoals China valselijk concurreert met overheidsgeld met het Westen, concurreren veel verzekeraars en banken ook met de echte onafhankelijke partijen.

Zo vond ik het vreemd dat ASR een belang mag nemen in Brand New Day (BND). Maar daar moeten jullie als lezers maar eens over nadenken, anders lijkt het erop of ik een BND-hater ben en dat is ook weer niet zo.

De situatie in Nederland is wereldwijd gezien niet vreemd. Neem AIG in de Verenigde Staten, in december heb ik mijn verbazing uitgesproken over het koersniveau van het staatsbedrijf en gelukkig is het aandeel sindsdien gehalveerd.

Een goed begin is het halve werk, maar half werk is niet af. Dus wie weet?

De short der shorters
Ik vind AIG op deze niveaus zeker geen long, maar ook niet geen short. Ook zijn er allerlei mensen die de social media-fondsen een short vinden, met turbo’s kunt u nu ook short op Linkedin.

Maar ik heb een lievelingsshort. Iedereen houdt van ze maar ik niet. Ik vind de concurrentie betere producten brengen. Neem even de Samsung Galaxy SII of de HTC Sensation… Ja ik heb het over Apple.

Virus
Apple heeft zoals voorspeltd nu ook virussen in hun software en wat doet de koers op dit bericht... Ja, die gaat omhoog op dat bericht. Blijkbaar vinden we het nu eindelijk een echt merk.

Als ze groot genoeg zijn voor virussen dan moet het wel goed zijn? Tegen dit soort redeneringen en Steve Jobs met het eeuwige leven kan ik inderdaad niet op. Mijn stoploss ligt voor de zekerheid op 340,70 dollar.

Dus nog even en de Apple-liefhebbers winnen het van het gezonde verstand.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Bart Meerdink 30 mei 2011 14:56
    Je Apple short is een schoolvoorbeeld van cognitieve dissonantie nl.wikipedia.org/wiki/Cognitieve_diss...

    FvD loopt met KPN en Nokia overigens wel gevaar om in een value trap te lopen, met name bij Nokia. De samenwerking met Microsoft is toch wel een beetje van de lamme en de blinde.

    Microsoft neigt van nature meer naar anti-competitive praktijken (saboteren van de concurrentie) vanuit een sterke marktpositie dan naar het scheppen van waarde door innovatie. Vandaar de reeks mislukkingen buiten hun kern-activiteiten (m.u.v. de XBOX misschien, de aanhouder wint op basis van financiële kracht).

    Maar wie weet.
  2. [verwijderd] 30 mei 2011 16:43
    Tot nu toe inderdaad de lamme helpt de blinde. Microsoft en Nokia zijn in ieder geval op dit moment de verliezers op de smartphone markt. Maar dit is dan ook een 'now or never' 'final attempt'.

    Als ze het gekochte Skype trouwens als standaard gaan integreren in Nokia telefoons, zodat je eigenlijk direct skypt ipv belt, en je weet een goed verdienmodel daar aan te hangen, dan zie ik daar nog wel wat in.

    Maar dan moeten ze wel HEEL VEEL centjes gaan verdienen om de overnamesom te rechtvaardigen.
  3. [verwijderd] 30 mei 2011 16:55
    quote:

    Bart Meerdink schreef op 30 mei 2011 14:56:

    Je Apple short is een schoolvoorbeeld van cognitieve dissonantie nl.wikipedia.org/wiki/Cognitieve_diss...

    FvD loopt met KPN en Nokia overigens wel gevaar om in een value trap te lopen, met name bij Nokia. De samenwerking met Microsoft is toch wel een beetje van de lamme en de blinde.

    Microsoft neigt van nature meer naar anti-competitive praktijken (saboteren van de concurrentie) vanuit een sterke marktpositie dan naar het scheppen van waarde door innovatie. Vandaar de reeks mislukkingen buiten hun kern-activiteiten (m.u.v. de XBOX misschien, de aanhouder wint op basis van financiële kracht).

    Maar wie weet.
    Laat maar, bart. Frank/cees is "bildungsresistent" in
    dit geval, om maar eens een toepasselijke duitse term te gebruiken.
  4. forum rang 5 Bart Meerdink 30 mei 2011 17:43
    quote:

    chiel schreef op 30 mei 2011 16:55:

    [...]Laat maar, bart. Frank/cees is "bildungsresistent" in
    dit geval, om maar eens een toepasselijke duitse term te gebruiken.
    Ja, dat hoort bij de cognitieve dissonantie.

    Maar toch, los van Apple, leerzaam onderwerp voor iedere belegger, inclusief FvD...
  5. [verwijderd] 30 mei 2011 19:00
    Toch een nuancering: express lijkt (of is) veel sexier dan post. Bovendien is express internationaal. Maar de groei van internetverkopen (het dvd-tje gekocht op bol.com) gaat allemaal via de postdivisie.

    Dus met digitalisering hebben die aan de ene kant last (wie stuurt er nog een kaartje met feestdagen?), maar qua pakketbezorging loopt het natuurlijk wel weer beter...
  6. forum rang 5 Bart Meerdink 2 juni 2011 13:13
    Een zeer uitgebreid artikel voor wie wil proberen in te schatten of de Nokia turnaround onder Elop kans van slagen heeft:

    www.businessweek.com/magazine/content...

    Ikzelf denk dat er bij Nokia te veel tegelijk moet gebeuren. Elop concentreert zich op baanbrekende produkten, maar inmiddels gaat het al over hele ecosystemen, hardware, software-platform, ontwikkelaars, app/media store, media partners, koppeling naar TV. En brand-loyalty plus synergie tussen diverse categorieën electronica (smartphone, PC, TV, tablet). Plus relaties naar technologie partners en massa-assemblage die veel flexibiliteit maar toch A-kwaliteit tegen lage prijs leveren. En dan heb ik het nog niet eens over cloud-diensten die ook heel mooi in het plaatje passen.

    Grote broer Microsoft zou kunnen helpen met grote deals, en ontwikkel-tools, maar of het genoeg is?

    Kijk maar eens heel precies waar Apple mee bezig is: elk puzzelstukje is daar aanwezig.

    Elop heeft trouwens wel een goede staat van dienst. Maar hij redt het denk ik niet.
  7. forum rang 5 Bart Meerdink 2 juni 2011 23:59
    Een video van een interview met Eopl is hier te zien:

    allthingsd.com/video/

    Hij heeft het (aan het slot) ook expliciet over een 'war of ecosystems'. En dat Microsoft Nokia daar veel mee kan helpen. Plus dat Nokia in Q4 voor de feestdagen haar Windows Phone 7 phone uit wil brengen.

    Dat zal wel ongeveer 'make or break time' zijn voor de alliantie.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links