Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bank of America: economie verzwakt

Het vertrouwen van investeerders in de wereldwijde groei en bedrijfswinsten daalt. Dat wijst de Bank of America Merril Lynch Survey of Fund Managers voor deze maand uit. Het percentage respondenten dat denkt dat de economie de komende twaalf maanden zal groeien, zakte van 58% in februari en 27% in april naar 10%. Slechts 9% denkt dat de bedrijfswinsten het komende jaar gaan stijgen.

Vooral in Europa zien respondenten de nabije toekomst somber in. Twee maanden geleden dacht 32% nog dat de economie zou groeien, nu verwacht 8% dat de economie het komende jaar verzwakt. Investeerders zien de schuldencrisis als grootste risico wereldwijd. Met deze uitdagingen en de dalende angst voor inflatie, verwacht men dat de VS langer wacht met het verhogen van de rente. 

Fondsmanagers hadden een lichte voorkeur voor cash en obligaties ten opzichte van aandelen en grondstoffen. Risico-aversie is vooral zichtbaar op de meer defensieve gebieden, zoals niet-duurzame consumentengoederen en farmaceutica, en de meer volatiele en groeiafhankelijke sectoren, zoals energie en materiaal.

Vertrouwen in BRIC-landen is tanende
Volgens Gary Baker, het hoofd van de Europese aandelenstrategie bij BofA Merrill Lynch Global Research, bestaat er nu een risico dat investeerders te pessimistisch zijn over de situatie in Europa, zeker gezien de recente sterke bbp-gegevens.

Van de respondenten verwacht 28% dat de Chinese economie het komende jaar verzwakt, een stijging ten opzichten van de 15% in maart. Ondanks het verminderde vertrouwen in de BRIC-landen, blijft de toewijzing van aandelen in deze landen stijgen. Van het panel is 29% nu overwogen in aandelen in de opkomende markten. 

De verwachtingen voor Japan zijn twee maanden na de aardbeving verbeterd. Deze maand ziet 59% de economie aansterken en denkt 38% dat de winsten gaan toenemen het komende jaar. Het panel vermijdt echter de yen; 64% denkt dat deze overgewaardeerd is. De dollar wordt door 48% als ondergewaardeerd gezien, de euro door 60% als overgewaardeerd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  2. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  3. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links