Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goudbubbels - Soros verkoopt

George Soros noemde goud de ultieme bubbel en heeft in het eerste kwartaal bijna zijn gehele positie van 800 mln euro in het edelmetaal van de hand gedaan, schrijft Reuters. Dit deed hij kort voor een terugval in de grondstofprijzen, die deels aan zijn verkoopdrang geweten wordt. Soros bouwde zijn positie van 655 miljoen dollar in goud in december af tot 6,9 miljoen dollar aan het eind van Q1.

Het edelmetaal zette zijn opmars tijdens het eerste kwartaal door en bereikte recordhoogtes, opgedreven door de onlusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de aanhoudende zorgen over de Europese schuldencrisis. Tot begin mei liep de koers op, waarna een terugval plaatsvond. De goudprijs heeft sindsdien meer dan 5% verloren. Dit wordt deels toegeschreven aan de terugtrekkende beweging van Soros en de angst dat meer grote fondsen hem zullen volgen.

Eric Mindich heeft zijn positie in goud gehalveerd tot 326 miljoen dollar. Touradji Capital Management heeft 173.000 aandelen in SPDR Gold Trust  van de hand gedaan. John Paulson blijft nog altijd bij goud, hij houdt vertrouwen in het edelmetaal en is verreweg de grootste aandeelhouder in het SPDR Gold Trust.

Volgens Mark Luschini, strateeg bij Janney Montgomery Scott, zijn de verkopen begrijpelijk, omdat Soros zijn positie in goud opbouwde uit vrees voor deflatie. Momenteel is inflatie een groter gevaar. Investeerders zouden volgens Luschini nog 3% tot 5% van hun beleggingen in goud moeten doen om het inflatiegevaar en mogelijke andere turbulentie in het financiële systeem af te dekken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  2. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau
  3. 22 apr Must read: Inzetten op herstel duurzame energiebedrijven

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. u.r.k. 17 mei 2011 19:34
    Patricia,
    Er is geen sprake van een goudbubbel. Het papieren goud wordt enkel verkocht, niet het fysieke goud. Waarschijnlijk, althans de mogelijkheid bestaat dat uit de opbrenst van het papieren goud, fysiek goud wordt aangekocht. Dit heeft te maken met het feit dat het vertrouwen in het papieren geldsysteem aan het verdwijnen is en men daardoor voor goud gaat kiezen. Centrale baken zijn al netto goud kopers.
    Wat speelt er, de schulden van de VS zijn zo groot, dat zij nooit meer kunnen worden afgelost, de enige mogelijkheid is afstempelen van de schulden. De EEG wordt dan mede het ravijn in getrokken door de VS. Men zal er dan ook alles aan doen om dat te voorkomen.
    De dollar zal haar status van wereld munt gaan verliezen, met catastrofale gevolgen voor de
    VS(alles wordt dan minstens drie keer zo duur)
    Het gevolg van het laaghouden van de prijzen van edelemetalen zal zijn dat P.R. China
    de goud,zilvermarkt etc zal gaan beheersen.China heeft voldoende middelen(dollars) om de gehel edelmetaalmarken over te nemen.En dat zal gaan gebeuren.
    Wat zei Deng ook weer:
    Het Midden Oosten heeft Olie, wij hebben R.E.E., daarkomt dan bij: wij hebben ook de markt van de edele metalen en grondstoffen, vervolgens de wereld hegemonie
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links