Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schroders: wake up call voor VS

Het lagere vooruitzicht van Standard & Poor’s voor de kredietwaardigheid van de VS moet een wake up call zijn voor de VS, schrijft Schroders in zijn maandelijkse Economics & Strategy Viewpoint. De stap van S&P om de outlook voor de VS te verlagen moet politici aanzetten om hun verschillen te overwinnen in de aanpak van het enorme begrotingstekort in de VS. Het herinnert ons er ook aan dat de financiële crisis een wissel heeft getrokken op de staatsbegrotingen. Deze moeten in balans worden gebracht wil er economisch een weg vooruit zijn.

Volgens Schroders nemen politici buiten de VS de aanpak van het begrotingstekort voortvarender ter hand. Terugdringen van het tekort is eenvoudiger bij robuuste economische groei. De crisis heeft echter de consumentenbestedingen onder druk gezet, binnenlandse vraag blijft achter. Een andere factor in dit proces is het rentepercentage en het investeerdersvertrouwen. Renteverhogingen en een krappere monetaire politiek vormen een bedreiging in het terugdringen van de begrotingstekorten.

Rand van de afgrond
Volgens Schroders heeft S&P wel hoofdlijnen uitgezet, maar liggen uiteindelijk de staatsobligaties in de macht van de centrale bank van de VS en van China, die de grootste financier van Amerika’s schulden is. Zolang buitenlandse centrale banken de dollar blijven steunen als wereldwijde munt voor de reserves zal de rating van de VS hoog houden.

Schroders ziet Portugal aan de rand van de afgrond staan. Het land staat voor de enorme uitdaging om het vertrouwen van investeerders terug te winnen. Dat is verloren gegaan door de achterblijvende economische groei in dit land. De rentes op staatsobligaties van de periferielanden lopen opnieuw op. De druk op die landen neemt toe.

Verder ziet Schroders de vrees voor een bankroet van Griekenland groeien. De Grieken moeten uiteindelijk hun schuld herstructureren. Toch denkt Schroders niet dat dit op korte termijn plaatsvindt. Het land is te sterk afhankelijk van externe financiering en een herstructurering kan een omslag in Europa veroorzaken in de stemming over hulp aan andere landen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:30 Must read: Apple worstelt in China
  2. 18 apr Must read: beleggen in landbouw dan maar
  3. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links