Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

...Maar wij hebben UCITS

Europese beleggingsfondsen doen het op de internationale markt beter dan Amerikaanse. De toestroom van nieuw geld is voor de Europeses fondsen aanzienlijk groter. Hoe komt dat?

Het totale vermogen dat geïnvesteerd is in beleggingsfondsen is nog altijd het hoogst in de fondsen die in Amerika geregistreerd zijn: 11.000 miljard(!) dollar. Europese beleggingsfondsen zijn, met een totaal belegd vermogen van 8.000 miljard dollar, groot maar collectief nog altijd kleiner.

In sneltreinvaart komt daar nu verandering in. De Europese innovatieve UCITS (Undertaking for Collective Investment in Transferable Securities; in "gewoon" Nederlands Instelling voor Collectieve Belegging in Effecten) slaat bij internationale beleggers heel goed aan.  De UCITS kennen diverse voordelen die beleggers zien zitten.

Beschermd en flexibel
Als fondsmanagers van UCITS koerswinst realiseren, hoeven zij deze niet direct uit te keren aan de participanten. Dat is wel het geval bij Amerikaanse fondsen. Beleggers worden chagrijnig als zij belasting moeten afdragen op de koerswinst van Amerikaanse fondsen terwijl zij nota bene gewoon zijn blijven zitten in het fonds. Ze besparen zich die ergernis als zij kiezen voor de Europese variant van beleggingsfondsen.

UCITS laten, binnen vastgestelde grenzen, de fondsmanager meer flexibilteit om een goed rendement neer te zetten. Onder de nieuwe variant van de UCITS, de zogenoemde NewCITS, mag de fondsmanager ook bijvoorbeeld hedging-technieken toepassen om het rendement/risico profiel te optimaliseren.

De NewCITS kunnen daarom technieken gebruiken die in Amerika alleen voorbehouden zijn aan hedge funds. Er is echter een belangrijk voordeel voor beleggers in NewCITS ten opzichte van hedge funds. De NewCITS kennen harde regels als het gaat om transparantie, voorkomen van belangenverstrengeling en de segregatie van activa en schulden.

Stilstand in Amerika
Tot slot bieden de NewCITS doorgaans een betere verhandelbaarheid. Het ziet er niet naar uit dat de Amerikanen het (goede) Europese voorbeeld gaan volgen. Versoepeling van het belastingregime wordt bijvoorbeeld gedwarsboomd door de moeizame discussie tussen Republikeinen en Democraten als het gaat om het oplossen van de groeiende schuldenberg en het begrotingstekort.

Voorlopig geeft dat de Europese fondsen dus vol de wind in de zeilen.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

  1. jun '11 Indexcrash 6
  2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
  3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: UCITS, NewCITS, Regelgeving

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links