Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Uit het goede hout gesneden

Frans van Houten heeft bij Philips eindelijk het roer overgenomen van zijn voorganger Gerard Kleisterlee. Het eerste wat de nieuwe CEO naar buiten moest brengen was een winstwaarschuwing voor de tv-divisie. Nu denkt u misschien dat dit een slecht begin is, maar niets is minder waar.

Want topman Van Houten heeft gelijk laten zien uit wat voor hout hij gesneden is; direct kondigt hij de joint venture voor de televisietak aan. Verder bracht hij naar buiten wat er volgens hem tot nu toe fout is gegaan bij Philips en wat hij daar aan gaat doen. Zo is Van Houten van plan om de targets van iedere afdeling intern bekend te maken, zodat iedere directeur, afdelingshoofd en ander personeelslid weet van het reilen en zeilen van het bedrijf. Gevolg hiervan is een hogere sociale controle.

Ontslagen in top
Voorheen bleef falen vaak relatief onopgemerkt, waardoor de nodige impulsen voor verbetering ontbraken. Zeg maar gerust dat de organisatie lag te dommelen achter het stuur. Die dagen zijn nu dus voorbij. De City heeft daar een mooie expressie voor: you snooze, you lose. U kunt dus de nodige ontslagen in de top van Philips verwachten.

Dit is natuurlijk triest voor de desbetreffende personen, maar het zorgt er wel voor dat de slapende reus die Philips is, ontwaakt. De tijd is aangebroken dat Philips zijn kennis, z’n patenten en z’n marktpositie ten volle gaat benutten. De gedane acquisities die nog zielsalleen staan onder de Philips-paraplu zullen eindelijk samenwerken zodat optimaal kan worden genoten van de inkoopvoordelen die dit gaat bieden.

Potentie aan verkoopzijde
Nog veel belangrijker is de potentie aan de verkoopzijde (het zwakke punt van het bewind van Kleisterlee). Sommige van de medische productlijnen van Philips zijn mondiaal uitgerold en hebben inmiddels een goede marktpositie veroverd. Maar veel van de aangekochte medische bedrijven zijn niet goed geïntegreerd op de verkoopzijde.

Zo kan het dus zijn dat Philips een klasseproduct heeft met een leidende positie in één van zijn markten, dat door onvoldoende transparantie en gebrek aan winstverantwoording nooit over het mondiale verkoopnetwerk van Philips Medical is gegooid. Hierdoor laat Philips de kans liggen om van een lokale winnaar een globale winnaar te maken. Kortom: er is heel veel onontgonnen winstpotentie bij Philips en Frans van Houten heeft net de eerste juiste stappen genomen.

Kans voor serieuze belegger
Met de tv-divisie in een joint venture en het management onder verscherpt toezicht, kunnen de verliezen worden gestelpt en  de verborgen schatten verzilverd. Nu het slechte nieuws over de televisietak het snelle geld heeft verjaagd is het moment van de serieuze belegger aangebroken. De door ons aangegeven koerspotentie van tot wel +50% ligt in het verschiet. Maar de belegger moet zich wel verzekeren, met name tegen de problemen met de PIIGS (Portugal Italië, Ierland, Griekenland en Spanje). In onze column Potentieel van Philips gaven wij de voorkeur om KBC als short hier tegenover te stellen.

De koersen van Philips zijn de afgelopen dagen verder gedaald. Maar zoals het in een langetermijnanalyse betaamd, heeft een daling op de korte termijn niet direct of altijd een schokkend effect. Sterker, soms geeft een korte termijn koersontwikkeling een betere kans om de langere termijn positie op te bouwen. Zodra de verslechtering die op de korte termijn plaatsvindt afgelopen is, vormt het in een dergelijk geval een koopsignaal van iets grotere orde. Zie hieronder de grafiek van Philips.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Het aandeel lijkt de belangrijke steun op basis van horizontale lijnen op de 20.50 te slechten en daarmee een verslechtering voor de langere temrijn af te geven. Echter, in het bovenstaande stukje staat het woord lijkt centraal. De recente daling was dusdanig overdreven doordat bijvoorbeeld stoplosses zijn getriggered die op de 20.50 gepositioneerd waren, dat een oversold situatie is ontstaan tegen de onderzijde van de langere en de kortere termijn trends. Vertaald naar gewone woorden, heeft een kleine waas en semipaniek op cijfers dit aandeel naar de huidige niveaus gebracht.

Nu geldt dat indien een eventuele tweede poging de laagste koersen te doorbreken mislukt en koersen dus direct weer noordwaarts keren, er veelal sprake is van de vorming van positieve divergentie. In combinatie met OS en trendbreuk van de RSI zelf, geldt dat een koopsignaal ontstaat voor het onderliggende fonds. Dat is hier aan de orde waardoor trading posities met behoorlijke opwaartse potentie geoorloofd zijn naar mijn idee. Hiermee wordt de test van de onderzijde van de langere termijn dalende lijn en de korte termijn downtrend afgerond en kan de voorlopig correctieve beweging opwaarts starten.

Conclusie
Met andere woorden, ondanks het feit dat koersen een daling hebben laten zien sinds de cijfers en ook sinds onze vorige gezamenlijke column over Philips, blijft het aandeel koopwaardig.


Gökhan Erem maakte jaren furore op IEX als de helft van het illustere technische analyse-tweetal Erem & Nikken. Na vijftien jaar samenwerking bij verschillende grote financiële instellingen hebben zij de krachten gebundeld in Erem + Nikken. Inmiddels voeren de twee hun eigen website eremplusnikken.nl, waarmee zij beleggende particulieren van technische analyse voorzien.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen belang bij uw transactiegedrag doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, wordt geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column aanvaard. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen.

Alexander Sassen van Elsloo is head of research bij Hobart Capital Markets in Londen. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Sassen van Elsloo heeft geen enkel belang bij het feit of u wel of geen transactie doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Sassen van Elsloo geen enkele vorm van aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Sassen van Elsloo en Erem hebben tijdens hun samenwerking in de brokerwereld voor hedgefunds deze unieke combinatie van FA en TA als handelsmerk gevoerd. Met deze invalshoek bestuderen zij redenen en oorzakelijke verbanden, met hun eigen specialismen. Voor meer info over Sassen van Elsloo: klik hier.Voor meer info over Ere...

Meer over Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

  1. apr '11 Uit het goede hout gesneden 3
  2. apr '11 Het begin van het einde 13
  3. mrt '11 Beleggen in bling 1

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 april 2011 19:46

    Heren, hele goede analyse. Zeer aardig die combi TA en FA en aardige hedge gevonden.

    Ik moet er nog nader over nadenken. Toch even een voorgedachte die ik vanmorgen kreeg. Ik las over een 20 mld overname van J&J in medische apparaten. Dat is big money.

    Helaas een wat minder goede bijgedachte en die was: "kan Philips met medisch wel tegen dergelijk geweld op?"

    Ander punt is dat Philips het volgens mij te weinig zoek in apparaatverkoop met full service onderhoud/beheer erbij. Dat is wat langlopende inkomens.

    Voor mij als belegger mag de terechte opschoning aan de top bij Philips beginnen bij de veel te weinig dynamische Investorrelations. Lijkt nergens op. De tijd is voorbij van een AV met wat kadotjes voor de aandeelhouder is voldoende

    Vanwege afvloeiingregelingen zou dat te veel geld kunnen kosten en daar ben ik als aandeelhouder tegen. Stuur die afdeling dus eerst maar een maand op stage bij bijvoorbeeld Imtech. Zoek een nieuwe IR baas erbij en gooi er wat swing in.

    Groet, Jonas
  2. [verwijderd] 27 april 2011 21:52

    Even in de rust van Barca. Ergenis en ergenis. Ze passeren tegenwoordig geen mannetje meer en een mooie Krolpass kuinnen of durven ze niet. Knokkers als Neeskens zie je niet. Sommige bedrijvenzoals Philips, Unilever lijken net zo ingezakt: de angst om fouten te maken, belemmert echte actie.

    dat heeft echter niets met beleggen te maken en dat laatste schijnt hier wel de bedoeling te zijn. Hier dat J&J- bericht.

    " J&J to Buy Synthes for $21.6 Billion
    Published: Wednesday, 27 Apr 2011 | 6:12 AM ET Text Size By: Reuters

    Twitter LinkedInMore Share
    Johnson & Johnson is to buy Swiss medical devices maker Synthes for 19 billion Swiss francs ($21.6 billion) in its largest ever buy, boosting its orthopaedic business and reshaping the industry.


    CNBC.com
    --------------------------------------------------------------------------------


    The U.S. healthcare group [JNJ 65.47 0.52 (+0.8%) ] will pay 159 Swiss francs in cash and stock for each Synthes share, the two companies said on Wednesday. That was a premium of 8.5 percent over Synthes's closing share price on Tuesday.

    A deal had been anticipated after Synthes said on April 18 it was in talks with J&J.

    The acquisition, which is likely to close in the first half of 2012, has the backing of both the Synthes and J&J boards and will give J&J a leading position in equipment to treat trauma.

    Synthes, which posted sales of $3.7 billion in 2010, makes nails, screws and plates to fix broken bones, as well as artificial spine discs.

    "Orthopaedics is a large and growing $37 billion global market and represents an important growth driver for Johnson & Johnson," said Bill Weldon, J&J's chairman and chief executive.

    The deal is expected to have a modestly dilutive impact on J&J's adjusted earnings per share for 2012. Crucially, the deal has the backing of Hansjoerg Wyss, who holds 40 percent of Synthes directly and another 8 percent through family trusts, and was seen as key to any deal going through.

    Synthes holds its annual general meeting on Thursday.

    "It is surprising the deal has been struck between cash and shares. The market consensus, and our view, was it would be all cash, so the quality of the take-out is slightly lower than we anticipated," said Morgan Stanley analyst Michael Jungling.

    "The take-out valuation doesn't seem particularly demanding. It's a scarce asset, and the acquisition makes J&J the number one in the world in orthopaedics," Jungling said.

    Kepler Capital Markets analyst Florian Gaiser also said he felt the premium was not very high.

    "The premium ...reflects the challenges to hand over Synthes to a new owner who needs to fully respect the Synthes culture and the tight relationship to the AO Foundation. These elements will limit the chances of the new owner to influence the business and exploit synergies," he said.

    The AO Foundation, which is a key partner to Synthes, has said a deal would not initially result in any change and existing contractual obligations would have to be assumed by the new company.

    The AO Foundation is a medically guided non-profit organisation led by an international group of surgeons specialised in the treatment of trauma and disorders of the musculoskeletal system.

    Synthes shares were trading 0.41 percent firmer at 147.10 francs, outperforming a 0.2 percent weaker European healthcare index [.SXDP 390.81 0.68 (+0.17%)].

    Counter Bid Unlikely

    Under the deal, each share of Synthes common stock will be exchanged for 55.65 francs in cash and 103.35 francs in J&J common stock, the groups said.

    Synthes and J&J also said the transaction had an estimated net acquisition cost of $19.3 billion as of the close of business on April 26 based on Synthes approximately 119.5 million fully diluted shares outstanding and approximately $2 billion in cash on hand as of signing.

    The medical device sector has been consolidating as companies seek economies of scale and new business areas, but analysts doubt anyone will want to take on J&J with a counter-bid for Synthes.

    "We do not expect a counter bid as we see J&J as the only logical industrial buyer," Vontobel analyst Carla Baenziger said."

    There had previously been speculation J&J, which had cash and short-term investments of $27.7 billion at the end of 2010, was interested in buying British orthopaedics company Smith & Nephew [SN-LN Unavailable ()]. Smith & Nephew shares were trading 3.28 percent lower on the news.

    Medical devices and diagnostics accounted for 40 percent of J&J's $61.6 billion in 2010 sales, but the business has been hit by competition and recalls in its hip and knee replacement unit.

    J&J owns around 250 separate companies under its corporate umbrella. The group attempted to buy U.S. medical device maker Guidant, which specialised in cardiovascular products, several years ago, but was outbid by Boston Scientific [BSX 7.30 0.03 (+0.41%) ].

    Cravath represented Johnson & Johnson in connection with this deal.

    Track Stock Funds, Bond Funds, Money Market Funds and ETFs Here
    Copyright 2011 Thomson Reuters. Click for restrictions"

    Zo dus 21 mld. Er zijn dagen dat ik dat even niet in mijn achterzak heb. Is zoiets niet te big voor Philips/ Natuurlijk zou het kunnen als de ingezakte machine weer gaat lopen, maar dat wordt een hele heis voor Van der Houten.

    Zet er i.v.m. vertrek van Kleisterlee naar Vodafoon, maar een short Vodafoon ook onder. Van Houten zou, denk ik ook niche moeten zoeken en dan doorpakken waar het meer perspectief biedt.

    Nu eens kijken of ze nog echt leuk kunnen voetballen.

    Groet, Jonas

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links