Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Daar gaat de dollar

Een week geleden maakte kredietbeoordelaar Standard & Poor's bekend dat zij het vooruitzicht op de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten negatief heeft bijgesteld. Amerika behoudt weliswaar haar gewenste “triple A” status, het neemt niet weg dat de kredietwaardigheid door één van de vier Amerikaanse kredietbeoordelaars in de twijfel wordt getrokken. 

Uit de kredietverlagingen van Enron en de Wall Street-banken, net voor hun faillissement in respectievelijk 2001 en 2008, weten we dat S&P een dergelijke stap alleen zet als de feiten onafwendbaar zijn. Met uitgaven ter grootte van ruim $3.800 miljard en inkomsten van bijna $2.200 miljard is een normalisering van de financiële problemen van de VS vrijwel onmogelijk.

Nu de Fed meer dan 80% van alle staatsobligaties op blijkt te kopen en zelfs Pimco al het Amerikaanse schatkistpapier heeft gedumpt (en er zelfs short op is gegaan) lijken we aan de vooravond van een verdere val van de dollar te staan. Niets voor niets noteert de US Dollar Index op het laatste niveau in jaren.Willem Middelkoop - US Dollar Index

Op naam in de kluis
Toch - en waarschijnlijk tegen beter weten in - blijft Minister van Financiën Timothy Geithner erbij dat Amerika de allerhoogste kredietwaardigheid nooit zal kwijtraken. De bezuinigingen waar onlangs Democraten en Republikeinen een akkoord over sloten – een slordige $30 miljard voor het begrotingsjaar 2011 – bleken na doorberekening van de Amerikaanse rekenkamer (Congressional Budget Office) te resulteren in een bezuiniging van $352 miljoen. Dat is een effectieve bezuiniging van 0,023% van het tekort. Het levert een gevoel van plaatsvervangende schaamte op. 

Het is daarom niet vreemd dat de universiteit van Texas deze week bekend maakte dat haar universiteitsfonds UTIMCO bijna $1 miljard aan fysiek goud in New York heeft laten opslaan. Het op een na grootste universiteitsfonds van de Verenigde Staten, met bijna $20 miljard onder beheer, heeft daarmee haar goudpositie (maar liefst 5% van het fonds) wezenlijk veranderd. In plaats van termijncontracten en andere papieren posities in goud, heeft zij gekozen om het goud fysiek en gealloceerd op te slaan. Gealloceerd betekent dat het goud op naam in de kluis ligt. 

Mede door deze opkomende institutionele vraag heeft goud de belangrijke psychologische grens van $1.500 doorbroken. De weg ligt nu open naar $2.000. Een totale wereldgoudmijnproductie van slechts 2.600 ton kan onmogelijk de totale fysieke vraag van 4.000 ton dekken. Bovendien geldt dat, omdat er momenteel wereldwijd sprake is van een negatieve reële rente (inflatie is groter dan spaarrente), spaarders bijna wel gedwongen worden om te beleggen om geen verlies te lijden op hun spaargeld. Willem Middelkoop - Goudprijs

Verder in het moeras
Zolang deze globale schuldencrisis niet fundamenteel wordt opgelost en centrale bankiers en overheden de rekening vooruit blijven schuiven, zinken we steeds verder weg in het moeras van excessieve schulden. Zolang er geen middel voor handen is om schulden te kunnen liquideren zonder dat er nieuwe schulden aan te pas komen, dan zal het saldo aan uitstaande financiële verplichtingen blijven toenemen. Of die nu betaald kunnen worden of niet. 

De autoriteiten kiezen ervoor om dit ofwel op de balans van overheden (lees: Europa) te zetten, ofwel op de balans van de centrale banken èn de overheid (lees: Amerika). In beide gevallen hebben burgers een probleem, want zij betalen de rekening. Edelmetalen zijn juist veilige havens omdat er geen financiële verplichtingen aan ten grondslag liggen; ze kunnen niet afgestempeld worden of worden bijgedrukt. Die kwaliteit ziet men in steeds hogere prijzen terug.

 


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Meer over Willem Middelkoop

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
  2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
  3. jun '11 Derivaten des doods 35

Gerelateerd

Reacties

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Gunther 26 april 2011 19:25
    quote:

    Jean schreef op 26 april 2011 17:51:

    Kan er in de toekomst "Advertorial" boven deze stukjes komen te staan?
    Bah altijd al die flauwe opmerkingen bij stukken van Willem. Ik lees zijn stukken altijd met veel plezier. Volgens mij is hij vooral niet geliefd bij economen, omdat hij self-made is. Maar de meeste economen zijn niet onafhankelijk en het probleem met het huidige stelsel is dat dit gebaseerd is op vertrouwen. In principe is het stelsel al verrot, maar negeren we dit. Dat is wat alle economen doen. Als iedereen realistisch naar de fundamenten zou kijken, dan begon morgen de revolutie.
  2. [verwijderd] 26 april 2011 19:50
    quote:

    Gunther schreef op 26 april 2011 19:25:

    [...]
    Bah altijd al die flauwe opmerkingen bij stukken van Willem. Ik lees zijn stukken altijd met veel plezier. Volgens mij is hij vooral niet geliefd bij economen, omdat hij self-made is. Maar de meeste economen zijn niet onafhankelijk en het probleem met het huidige stelsel is dat dit gebaseerd is op vertrouwen. In principe is het stelsel al verrot, maar negeren we dit. Dat is wat alle economen doen. Als iedereen realistisch naar de fundamenten zou kijken, dan begon morgen de revolutie.
    En wat zou die 'revolutie' dan moeten inhouden....????

    Bedoel je soms dat we als een soort lemmingen financiële zelfmoord moeten plegen...???

    En WM is niet populair bij economen, omdat hij zich presenteert als een econoom, maar het niet is.
  3. geobeo 26 april 2011 20:13
    haha financiele zelfmoord hoeven we niet meer te plegen; volgens mij legt Willem dus uit dat we daar al druk mee bezig zijn of we het nou willen of niet.

    Verder een aantal vragen over de reacties hierboven:
    1. Wat is de definitie van wel of niet econoom zijn? Wel of niet gestudeerd hebben aan een Universiteit?
    2. Waarom is dit relevant voor de kwaliteit van een column?
    3. Waar beweert Willem precies econoom te zijn? Hebben jullie daarvan een quote?
  4. [verwijderd] 26 april 2011 20:17
    Overigens betwijfel ik of Europa ook zo zwak is, als de situatie van waarin USA zich in begeeft. Ter meer omdat alle grondstoffen nagenoeg in USD-dollars worden afgerekend. Als de euro duurder wordt, t.o.v. afreken valuta dollar, dan heeft dat prijsdempend effect op gekochte grondstoffen voor de Europese markt.
  5. hardclubber 26 april 2011 20:28
    er is een categorie hardcore WM bashers die al een aantal jaren alles wat hij zegt afdoet als preken voor eigen parochie. Elke andere analist die natuurlijk voor eigen parochie predikt (en veelal geen econoom is!) wordt met andere standaarden becommentariseert. Ik kan me niet ontrekken aan de gedachte dat deze beleggers de zilvervloot gemist hebben en al 2 jaar roepen dat het een bubbel is die gaat knappen. Al is het een bubbel, so be it. Instappen op zilver bij 11 euro heeft geen windeieren gelegd, Al gaat de koers door 2 na een crash nog steeds 10 keer betere return dan onze brave AEX beleggers die netjes de adviezen van ABN, RBS etc opvolgen....en oja.. de AEX toppen en opeenvolgende crashes in 2001 en 2007 dat waren geen bubbles....
  6. nobahamas 26 april 2011 21:57
    quote:

    geobeo schreef op 26 april 2011 20:13:

    haha financiele zelfmoord hoeven we niet meer te plegen; volgens mij legt Willem dus uit dat we daar al druk mee bezig zijn of we het nou willen of niet.

    Verder een aantal vragen over de reacties hierboven:
    1. Wat is de definitie van wel of niet econoom zijn? Wel of niet gestudeerd hebben aan een Universiteit?
    2. Waarom is dit relevant voor de kwaliteit van een column?
    3. Waar beweert Willem precies econoom te zijn? Hebben jullie daarvan een quote?
    4. Welke econoom in dienstverband heeft het lef gehad om te publiceren dat hij privé belegt in goud of zilver....
    Zelfs Cees de Korte durft het niet te zeggen!
  7. [verwijderd] 26 april 2011 22:32
    Ik herinner me eventjes een jaar geleden, toen veel mensen met veel stampij aankondigden dat de euro eraan zou gaan. Nu is het weer de dollar die wat zwak is. Niks nieuws onder de zon. Een belangrijke wereldmunt zal simpelweg niet klappen. Daarvoor zijn de belangen over en weer veel te groot.
  8. z0n0p 26 april 2011 22:51
    Deze gewezen modefotograaf voorspelde in oktober 2008 dat voor het eind van dat jaar ING zou zijn genationaliseerd en dat de rest van de wereld reddeloos verloren zou zijn. Goud kun je niet eten, je kunt er niet op koken en niet op rijden en er zit nog een berg van dat spul onder de grond van Afrika. Plezier ermee, maar we leven niet meer in de tijd van de romeinen.
  9. forum rang 6 andre68 26 april 2011 23:32
    quote:

    z0n0p schreef op 26 april 2011 22:51:

    Deze gewezen modefotograaf voorspelde in oktober 2008 dat voor het eind van dat jaar ING zou zijn genationaliseerd en dat de rest van de wereld reddeloos verloren zou zijn. Goud kun je niet eten, je kunt er niet op koken en niet op rijden en er zit nog een berg van dat spul onder de grond van Afrika. Plezier ermee, maar we leven niet meer in de tijd van de romeinen.
    Dat ING niet genationaliseerd is komt hoogstwaarschijnlijk door salonsocialistenvriendje / bankholmaatje Kok destijds in de RvC van 's lands grootste woekeraar. Het lijntje met vrindje Bos was kort.

    Kwestie van de juiste vrindjes / beschermheren op het juiste moment bij politiek en DNB. De Fortis-Belgen en bloemkool-bankiers van DSB hadden minder geluk.

    Momenteel krijgen de woeker-banken weer vet op de botten door een ongekend hoge rentemarge op hypotheken.

    De laagste rente op spaargeld en de hoogste rente op hypotheken van de ons omringende landen. Leve het bank-kartel en de haar een hand boven het hoofd houdende overheid (tot de elleboog in de reet van de banksector..)

    NMA (tandenloze schoothond van banken en overheid) stelt onderzoek naar kartelvorming uit naar "in de loop van het voorjaar" (van wélk jaar...???).

    NMA heeft het waarschijnlijk te druk met onderzoek naar prijsafspraken tussen wasknijper-producenten. Ook betaalt de NL-consument mogelijk teveel geld voor kattenbakkorrels, pendaalemmerzakken en cavia-brokken. En samenzwerende pannenlappen-producenten opgelet: NMA-ambtenaren draaien momenteel continudienst (12 uur, op 12 uur af) om u op HETERDAAD te betrappen op prijsafspraken.
  10. [verwijderd] 27 april 2011 00:23
    quote:

    z0n0p schreef op 26 april 2011 22:51:

    Deze gewezen modefotograaf voorspelde in oktober 2008 dat voor het eind van dat jaar ING zou zijn genationaliseerd en dat de rest van de wereld reddeloos verloren zou zijn. Goud kun je niet eten, je kunt er niet op koken en niet op rijden en er zit nog een berg van dat spul onder de grond van Afrika. Plezier ermee, maar we leven niet meer in de tijd van de romeinen.
    Dat boek van hem "Overleef de kredietcrisis" kwam ca 2 jaar te laat en was dus gewoon een zakkenvuller voor WM, ik vind dat de kopers hun geld moeten terugvragen.
    Als dit boek begin 2008 was verschenen, dan was hij inderdaad een genie geweest.
  11. geobeo 27 april 2011 09:57
    quote:

    jrxs4all schreef op 27 april 2011 09:32:

    Hahaha, de dollar valt. Al weer Willem ? Weet je nog van de vorige keer ? De dollar is inmiddels al tig keer gevallen .....

    En blijft de enige wereldvaluta. Jammer he Willem. Volgende keer misschien beter,

    JR
    Wat een reactie weer hoor. Heb je z'n boek en stukken uberhaupt wel gelezen? Hij heeft nooit beweert te kunnen voorspellen wanneer de dollar zou vallen. Alleen dat hij zal vallen staat voor hem vast. Hij maakt zijn standpunt aannemelijk met argumenten en geeft tips voor wat je kunt doen om jezelf in te dekken voor het scenario.

    Je reactie slaat dus nergens op aangezien er geen "vorige keer" is dat hij beweerde dat de dollar viel voor zover ik weet. Verder zou je overigens prima kunnen zeggen, dat sinds de introductie van de euro de USD flink gevallen is en als je de trend bekijkt ook nog wel even zal blijven vallen.

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links