Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Gevaren op de loer

De koersontwikkelingen van de euro zijn niet meer wat ze geweest zijn. Er beginnen wat barstjes in het mooie beeld te ontstaan die we een lange tijd niet hebben gezien. Zo op het eerste gezicht is er natuurlijk niet veel aan de hand, want koersen staan nog rond vergelijkbare niveaus tegen de grote valuta als vorige week.

De barstjes hebben dan ook geen directe invloed op de koersontwikkeling op de korte termijn, maar er dient snel verbetering te komen wil het langetermijnplaatje nog veel meer upside bieden aan beleggers.

De euro heeft een andere verhouding met elke valuta, en om het gevaar te zien moeten we dan ook kijken naar de verschillende ontwikkelingen tegen die munteenheden. De komende dagen staan in het teken van het gevaar aangeven in de verschillende valutaparen.

Als eerste de eurodollar.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Wat mij hier niet zint, is het feit dat we op de intradaggrafieken recent twee keer OS zijn geworden. Dat zien we niet in deze grafiek maar de uitwerking mist zijn doel niet op dit time frame. Want de iets te grote beweging neerwaarts heeft ervoor gezorgd dat de RSI in de eurodollar, en daarmee ook in de euro-Hongkong dollar en euroyuang, niet meer OB is geworden ondanks het feit dat koersen hoger staan.

Dit betekent dat er meer voor nodig is om de opwaartse trend zoals we die kennen, in stand te houden. Wanneer en indien koersen een neerwaartse focus krijgen, geldt dat er geen bevestiging meer is van de opwaartse trend en dat daarmee vanuit de RSI-toepassing zich een gevaarlijke periode aandient voor de euro.

Waarschuwing
Dit schrijven is geen signaal voor shortposities, eerder een waarschuwing voor nieuwe haussegerichte posities. Als ze al aangegaan moeten worden, geldt dat een stoploss op of vlak onder het entry-niveau aan te bevelen. Aangezien een correctie op dit time frame wel eens te veel downside met zich mee kan brengen.

Dit beeld van groeiend gevaar is ook af te leiden op een geheel andere manier, namelijk door te kijken naar alternatieve valutaparen en daar een analyse te plegen van de verwachtingen omtrent de euro.
Vandaag pakken we de euro-Zweedse kroon erbij.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Deze grafiek is typisch een geval van jammer. Ik gaf vorige week al aan dat enkele valutaparen die zich om welke reden dan ook als safe haven hebben gedragen, de stijging van de euro tegen de dollar niet meer ondersteunen.

Deze intermarket techniek vertelt ons dat niet alle cilinders synchroon lopen, wat inhoudt dat de kracht minder is dan wanneer ze wel allemaal draaien. De dragers van de kracht worden steeds schaarser. Dat vormt een waarschuwing op zich, naast het verhaal van de RSI en andere indicatoren die dat zouden kunnen aangeven zoals de DMI en de bijbehorende ADX.

Zweedse kroon
De euro-Zweedse kroon grafiek is slecht omdat de uitbraak die zo goed was geen valide terugtest heeft gekend om de uitbraak kracht bij te zetten. Dus inderdaad gebrek aan kracht vanuit de intermarket optiek. Op z'n best is de grafiek neutraal te noemen, hetgeen ook weer bevestigd wordt vanuit de RSI die gewoon rond de 50 noteert zonder OB geraakt te zijn in de meest recente poging tot uitbraak.

Morgen meer over dit soort verzwakkingen, maar dan bekeken vanuit een ander valutapaar.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

 1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
 2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
 3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: valuta, valutavisie

Gerelateerde instrumenten

 1. EUR/CNY 7,8157 16 apr
  +0,0028
  +0,04%
 2. EUR/USD 1,1985 22:00
  0,0000
  0,00%
 

Trending

  Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
  #/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare