Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tokio een maand later

Citi-strateeg Robert Buckland verbleef in Tokio vanwege een klantenbezoek. Het is altijd goed om eens wat te horen van iemand die ter plekke was, in plaats van alleen media-indrukken te krijgen. Buckland maakte een aantal aardige observaties.

Als eerste dat Japanners letterlijk en figuurlijk nog steeds geschokt zijn. Er komen dagelijks nog circa tien naschokken voor, met een gemiddelde kracht van 6,1. Dat komt overeen met de recente aardbeving in Auckland, waar dat land toen van ondersteboven lag. In Japan is men daar dus heel wat beter op voorbereid. Maar, zoals achteraf blijkt als het mis gaat, dat is men nooit genoeg.

Aandelenkoersen
Als tweede valt op dat de buitenlanders flink aan het kopen zijn geslagen na de aardbeving. Terwijl Japanners juist hun aandelen verkochten. Op zich hebben de buitenlanders dat goed gedaan. De koersen zijn na de crash flink gestegen en liggen nog maar een paar procent onder het niveau van voor de zware aardbeving.

 

Maar hoe is het fundamenteel? Want natuurlijk gaan de winsten naar beneden.

 

De grote vraag is of het een tijdelijk fenomeen is of niet. In het grafiekje is duidelijk te zien dat er per saldo 60% meer downgrades dan upgrades zijn. Logisch. Overigens valt gelijk op dat in de meeste regio’s deze taxaties per saldo naar beneden gaan. Alleen in de VS niet. Maar ja, daar hebben ze momenteel de dollarwind vol in de rug.

Japan goedkoop
Maar ook op basis van andere waarderingsmaatstaven is Japan nu goedkoop geworden. De prijs-boekwaarde staat nu op 1,1 keer. Terwijl het wereldwijde gemiddelde 1,9 keer is. Nu moet u wel beseffen dat een gedeelte van die boekwaarde is weggevaagd. Maar het getroffen gebied is natuurlijk beperkt. Dus veel impact op de prijs-boekwaarde zal het niet hebben.

Buckland is not shaken nor stirred en blijft dus gewoon bij zijn overweging in Japanse aandelen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 april 2011 12:29
    Dat doet tie maar lekker alleen. Feitelijke is er in een straal van 40 km het gebied onleefbaar geworden, en kan dus volledig worden afgeschreven. De minimale halveringstijd is 28 jaar, en dus zal het zeker nog 100 jaar duren voordat dit deel weer bewoonbaar is. Mss dat je wel 'sterk' overwogen kan zitten in bouwbedrijven, aangezien er een complete volksverhuizing nodig zal zijn.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links