Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Succesvolle oosterburen

Wij hadden afgelopen week bij OHV een bijeenkomst met onze Europese alliantiepartners in Frankfurt. Veel anekdotes werden uitgewisseld over feestjes van Berlusconi door onze Italiaanse partners, maar ook sprak men over de economie.

De Duitse economie groeit stevig, volgens hen. Nieuw personeel is niet aan te slepen, huizenprijzen stijgen weer en auto’s gaan als warme broodjes over de toonbank. Waarom lukt het Duitsland wel en andere landen niet?

Het lijkt er op dat lage lonen in Duitsland een belangrijke invloed hebben op deze sterke economische groei. Hieronder ziet u de loonkostenontwikkeling in Europa na de start van de EMU. Terwijl overal de lonen stegen, bleef de loonkostenontwikkeling in Duitsland zeer gematigd. Zoals u kunt zien zijn juist de lonen in Griekenland het hardst gestegen.

De beperkte loonstijging in Duitsland zorgt ervoor dat de exportmachine overuren draait. Zowel binnen als buiten Europa exporteert Duitsland behoorlijk. Sinds juni vorig jaar stijgt de export explosief. Waar vroeger het Duitse bedrijfsleven last had van een dure D-mark, hebben ze dit probleem binnen de EMU in combinatie met hun lage lonen niet meer.

De Europese Centrale Bank is ook gevestigd in Frankfurt. De beleving onder Duitsers van een sterke economische groei zal daarom ook doordringen bij de beleidsmakers van de ECB. Dit heeft nu al invloed op de korte rente, waar ik vorige week over schreef. Voor dit jaar verwacht de markt een viertal verhogingen van een kwart procent.

De aantrekkende groei en de inflatie die hierbij om de hoek komt kijken, zal verdere opwaartse druk op de rente geven. Kort bij huis beleggen in renteproducten of in Floating Rate Notes, lijkt het devies voor het komende jaar.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

Duitsland

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Griekenland

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Wij Rosario 20 april 2011 14:45
  Helaas geloven de vakbonden en de bestuurders in ons land daar niet in. Die geloven meer pakken wat je nu pakken kunt en morgen zien we wel weer zoals men dat in het zuidelijk deel van Europa en de VS ook doet. De meeste economen denken dat inflatie = groei is. In werkelijkheid is het inflatie = verlies van echte werkgelegenheid.
 2. [verwijderd] 20 april 2011 17:26
  Tsja, als D en GR niet samen in de treuro hadden gezeten was de D-mark t.o.v. de Drachme waarschijnlijk zoveel gestegen dat dat verschil veel kleiner was.

  De GR zijn bij het bepalen hun loonstijgingen waarschijnlijk de drachme inflatie %s blijven gebruiken en de Germanen de D-mark %s.

  Maar de euro is een groot succes, dat natuurlijk wel.
 3. bub 20 april 2011 22:51
  Ik denk dat landen als Duitsland en Nederland best wat hogere lonen aan zouden kunnen. Duitsland zeker. De afhankelijkheid van de export is gewoon te groot de vruchten ervan landen niet bij de werknemer. Dus met mate stijgen zodat je naar een betere balans gaat. Dat verlaagt ook de spanningen binnen Europa: de PIIGS worden vanzelf weer lage lonen landen waar het goed vakantie vieren is. Dat is een betere manier om hun schuldenprobleem op te lossen dan je spaarbank failliet zien gaan. In beide gevallen is je geld weg, in het ene geval heb je een kater, in het andere een vakantie.
 4. [verwijderd] 21 april 2011 10:22
  Duitsland heeft gewoon geluk gehad.

  Hun kwaliteitsprodukten zijn echt niet goedkoop maar er is gewoon veel koopkrachtige vraag naar.

  Lonen kunnen best omhoog want zelfs als de Euro tov de Dollar stijgt wordt er nog verkocht. Prijs doet blijkbaar niet veel ter zake (wel als je goedkope rommel produceert).
 5. [verwijderd] 21 april 2011 10:30
  Duitsland heeft gewoon geluk gehad.

  Er is veel vraag naar kwaliteitsprodukten en die leveren de Duitsers. Er is genoeg koopkrachtige vraag in de wereld naar deze produkten. Zelfs als de Euro duur is wordt er nog flink verkocht.

  Alleen tijdens een crisis ben ik voorstander van loonmatiging maar als het beter gaat niet. NW Europa moet het hebben van efficient werken/produceren en niet van loonmatiging. Loonmatiging is alleen in het voordeel van de top/aandeelhouders die dan alle winsten aan zichzelf uitkeren.
  Als het goed gaat moeten de vakbonden toeslaan, te vaak laten vakbonden veel geld voor de werknemers lopen.
 6. Handelsman 21 april 2011 12:51
  De conclusie van de heer Abma, dat Duitsland door de beperkte loonstijging de afgelopen jaren nu een lage lonen land is geworden, is pure onzin, en berust op het verkeerd interpreteren van de gebruikte grafiek. Iets waar hij helaas een handje van heeft.

  De salarissen in Duitland (hoog in 1999, beperkte stijging) zijn nog steeds veel hoger dan in Griekenland (laag in 1999, flinke stijging).

  Wel is de afgelopen jaren het loonaspect van de concurrentieverhoudingen in de eurolanden gunstig geweest voor Duitsland.
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Duitsland, Griekenland

Column door: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij d...

Meer over Richard Abma

Recente columns van Richard Abma

 1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
 2. okt '13 Zwak fundament 5
 3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare