Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Dominantie dollar ten einde'

De dollar moet ruimte maken voor zijn rivalen: de euro en de yuan. Dat stelt Barry Eichengreen in de discussie die Schroders aanzwengelt over de toekomst van de Amerikaanse munteenheid. Het goede nieuws – voor de dollar: de competitie moet eerst haar eigen problemen overwinnen. Maar ook de VS zal moeten werken aan het begrotingstekort, voegt Robert Farago, Head of Asset Allocation bij Schroders Private Bank daaraan toe. 

Eichengreen verwacht dat de dollar de komende tien jaar nog dominant blijft. Hij verklaart de financiële crisis door de mismatch tussen een wereld met verschillende machtscentra en een financieel systeem dat puur op de dollar is gericht. De Amerikaanse economie kromp de afgelopen tien jaar in haar aandeel van het wereldwijde GDP, maar het buitenland bleef krediet leveren.

In 2020 staat de yuan naast de dollar

Amerikaanse bedrijven profiteren van de dominantie van de dollar aangezien ze kunnen handelen in de eigen munteenheid. Maar ze kampen met dezelfde problemen als de gemiddelde Amerikaan en de overheid: buitenlanders blijven hen geld lenen, waarmee ze uiteindelijk hun eigen strop kunnen knopen.

Was het voorheen nog nodig om in dezelfde munteenheid te handelen, tegenwoordig is dat volgens Eichengreen overbodig: met een smartphone kan de koers onmiddellijk worden achterhaald. De applicatie staat in de top tien van de Apple AppStore. Het gemak van een dominante munteenheid vormt dus niet langer een reden om geen ruimte te maken voor andere. 

Daarom verwacht Eichengreen dat in 2020 de dollar, euro en yuan naast elkaar de globale munteenheden vormen. Op de lange termijn zal de financiële wereld daardoor alleen maar veiliger worden, aangezien er convergentie bestaat tussen een globale economie met meerdere machtscentra en het bijbehorende financiële systeem.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  2. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  3. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links