Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Goldman Sachs: Risico einde QE2?

Niet zozeer het aflopen van het tweede programma van kwantitatieve verruiming (QE2) zal een impact op de markten hebben, maar de groeiverwachting voor de Amerikaanse economie moet in de gaten gehouden worden. De specialisten van zakenbank Goldman Sachs hebben onderzocht in hoeverre er een marktverstorende werking uitgaat van het aflopen van QE2. De vrees bestaat in de markt dat er verkrapping optreedt na QE2 door stijgende obligatiekoersen, een sterkere dollar en dalende aandelenmarkten.

Volgens Goldman Sachs zit de kracht van het steunprogramma van de Fed meer in de hoeveelheid stukken die gekocht zijn, dan in de flow van aankopen. Daarom zal de impact van het aflopen van het programma beperkt zijn, ook voor obligaties. Een groter effect wordt alleen veroorzaakt als er een onverwachte aankondiging komt van het verkopen van de opgekochte staatsobligaties. Maar Goldman Sachs verwacht een dergelijke stap niet op korte termijn.

Volgens Goldman Sachs zal dus niet het beëindigen van het opkoopprogramma aanleiding zijn voor een krappere monetaire politiek. Een combinatie van andere redenen kan er wel toe kunnen leiden.
De zakenbank adviseert de volgende risico’s nauwlettend te volgen:

  • Belangrijkste risico voor de obligatiemarkt is wel een verschuiving in de visies op de groei van de Amerikaanse economie. De staatsobligaties zijn al gestegen met de positieve verwachtingen over de groei van de economie. Het is een verandering in de macroverwachtingen die grote invloed hebben op de obligaties.
  • De scherpe stijging van de olieprijs en grondstofprijzen. Als deze hoge prijzen aanhouden gedurende het hele jaar dan kan dit leiden tot een neerwaartse bijstelling van onze groeiverwachting voor de Amerikaanse economie.
  • De ontwikkeling van de kerninflatie. De berichten sijpelen door dat de kerninflatie ernstiger is dan de verwachtingen. Nog altijd denkt Goldman Sachs dat de doorwerking van de hoge olie- en grondstofprijzen in de kerninflatie beperkt is. Wel kunnen de obligatiemarkten nerveus worden van de inflatieontwikkeling en de koersen beïnvloeden. 
  • Fiscale thema’s kunnen een risico’s vormen. De markten zijn optimistischer over de schuldencrisis in de eurozone. Maar de onderhandelingen in de Senaat over de staatsbegroting  en het enorme tekort voegt een fiscaal risico aan de Amerikaanse staatsobligaties toe.

 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

core inflatie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Goldman Sachs

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

quantitative easing (QE)

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: IEXProfs Redactie

De centrale redactie van IEXProfs bestaat uit: Fleur van Dalsem Laura Iseger Rob Stallinga

Meer over IEXProfs Redactie

Recente columns van IEXProfs Redactie

  1. 20 sep Must read: Groeiaandelen blijven...
  2. 19 sep Must read: Na de ETF...
  3. 18 sep Must read: Geld moet rollen

Gesponsorde links