Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tijd voor correctie

De groeiende waarschijnlijkheid van een correctie in de euro, zoals eergisteren aangegeven, begint steeds meer vorm te krijgen. De dreiging slaat om in werkelijkheid, doordat valutakoersen de overtuiging missen om door te stoten in het voordeel van de eenheidsmunt.

Er is op dit moment geen kracht te bemeten vanuit de andere valuta's die hierop van invloed is, dus is het naar mijn idee puur eurozwakte binnen de opwaartse beweging. In dit scenario ontstaan met het verstrijken van de tijd haarscheurtjes in het optimisme en wint uiteindelijk de verkoopdruk het van de positivo's.

Koerspotentie euroyen
Dit wordt natuurlijk gestaafd in de grafiek. Dus bekijken we vandaag de haarscheurtjes in de intradaggrafiek van eurodollar en werpen we een blik op de euroyen, waar de correctie de meeste koerspotentie heeft. Tussendoor kijken we nog even naar de europond waar inmiddels ook het koersdoel is behaald en er dus ruimte is ontstaan voor een correctie.

Dit brengt het rijtje te corrigeren valutaparen op de volgende samenstelling. Als eerste noemen we eurodollar, en daarmee euro-Hongkong dollar en euroyuang in een adem als correctiekandidaat. Dan is euroyen aan de beurt, gevolgd door eurofrank. Als laatste kunnen we europond aan dat rijtje toevoegen.

Stukjes op z'n plaats
In vergelijking met gisteren is dat er dus weer één meer. Dit geeft aan dat de stukjes op z'n plaats beginnen te vallen en de versnellingen van de crosses om beurten in de pas gaan lopen met het scenario van de grote jongens.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De eurodollar is gisteren doorgegaan met het knuffelen van de bovenzijde van de trendmatige beweging. Er is echter iets niet helemaal goed gegaan in deze poging, waardoor de stijging een kort leven beschoren lijkt te zijn. De RSI is in deze pogingen uiteindelijk niet meer OB geworden hetgeen een teken van toenemende zwakte en dus een verder vorderende correctie is.

Een eventuele draai die koersen nu onder de 1.44 zou brengen is de trigger om zelfs OS te raken. Dit is natuurlijk uit den boze voor elke stijgende trend die respect verdient.

Aanhoudende zwakte
Zo'n geval van aanhoudende zwakte die koersen onder de 1,44 brengt, toont aan dat de correctie echt begint te lopen, waarmee naar mijn idee kooporders voor een deel van de longpositie die ik nog zou willen opbouwen in de buurt van de 1,42 worden gepositioneerd. Ik ben niet van plan deze correctie aan de short kant door te maken. Mijn scenario is gestoeld op handelen vanuit de long en tussentijds (deels) neutraal te gaan.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dan europond. Daarin zien we dat gisteren de 0.89 is behaald, het koersdoel in de afgelopen maanden. In navolging van de andere grote jongens is ook in dit valutapaar de target bereikt, hetgeen mij tot winstneming aanzet.

Natuurlijk is het ook hier niet short, maar iets lager in de buurt van de 0.87 moet nu blijken of de voormalige weerstand steun gaat opwerpen voor europond. Deze grafiek bevestigt de groeiende waarschijnlijkheid van de correctie van de euro.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dit is de grafiek waar de meeste potentie in zit, tijdens die correctie. Indien en wanneer de 120 geslecht wordt van boven naar beneden, geldt dat de weg open ligt om de 117 te bereiken. Natuurlijk is de ruimte nog groter tot aan de 115, maar een rit naar de 117 geeft een hogere slagingskans.

Wanneer de 117 bereikt wordt verandert mijn strategie in het plaatsen van kooporders zo rond de 116, om vervolgens een stijging naar boven de 122 in te zetten. Zover is het niet en komt het deze week ook nog niet, want vooralsnog is het gewoon correction time.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Column door: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente columns van Gökhan Erem

 1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
 2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
 3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

valuta

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

valutavisie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/CHF

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/GBP

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/JPY

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
20 Posts
| Omlaag ↓
 1. trend follower 14 april 2011 12:16
  Erem bedankt voor wederom je bijdrage.
  Het enige waar ik moeite mee heb is het schakelen tussen de verschillende timeframes.

  Is de basis voor jou de intradaygrafiek?
  en gebruik je voor bevesting van de trend het uurgrafiek?
  Ik zie dat je vooral kijkt of de koers een nieuwe top maakt en en hoe de oB/OS zich ontwikkelt zijn er nog eventuele andere aandachtspunten voor bevestiging van verzwakking/versterking van de trend?

  greetz tf
 2. [verwijderd] 14 april 2011 13:32
  Graag gedaan, de bsis is voor mij verschillende time frames en dat komt omdat ik in de loop der jaren heb leren communiceren met verschillende soorten beleggers. Het is gebleken dat je beter zelf kunt bepalen wat het timeframe/profiel is van iemand dan dat je het hem vraagt, want kort voor iemand is 5 minuten terwijl kort bij de ander een paar weken is. dus... Tja over hoe ik werk, das moeilijk uit te leggen in een paar zinnen, want ik heb natuurlijk wel de kennis om aan de hand van de grafiek al te kunnen inschatten wat de verschillende formules gaan doen met de koersgegevens. Maar in het kort kan ik zeggen dat de basis de daggrafiek is, en dat ik vanuit daar de rest erbuij haal naar gelang de toepassing. In de column is het zo dat ik een beperkt aantal karakters de ruimte heb om uit de doeken te doen wat ik vind, dus sla ik een paar stappen over en geef ik aan de hand van de conclusie vaak de srtategie weer.
 3. [verwijderd] 14 april 2011 14:28
  Hallo Gökhan,

  Ik moet nog een gezonde hoeveelheid Dollars aan de ketting leggen voor goederen die we ingekocht hebben. (.....Ik zit nog immer ruim aan de veilige kant ten opzichte van de waarde waarmee ik gecalculeerd heb.

  Is de 1.48-1.50 nu nog realistisch of is deze range inmiddels achterhaald ?

  Alvast bedankt voor je reactie.
 4. [verwijderd] 14 april 2011 15:13
  Mijn analyses voor EUR/JPY en EUR/AUD (die ik gisteren maakte):


  EUR/JPY
  De laatste twee weken is de EUR/JPY bijna 1000 pips gestegen. Er was dan ook een duidelijke stijgende trendlijn te trekken, maar die is gisteren duidelijk gebroken. Een aanwijzing dat de duidelijke longtrend wellicht ten einde zal komen:
  img545.imageshack.us/img545/4653/eurj...

  Op de volgende grafiek zijn duidelijke weerstand- en steunlijnen te trekken. Ik houd het niet voor onmogelijk dat 123.40 en 115.80 voor de komende tijd de range wordt waar we in gaan verblijven. In 119.70 zie ik ook een steun/weerstand maar in mindere mate dan de twee eerder genoemde levels. Mochten we hier dus doorheen gaan, zou ik zeker geen long prefereren.
  img810.imageshack.us/img810/5302/eurj...


  EUR/AUD:
  Vorige week maakte ik onderstaande grafiek. Hierin was te zien dat een wekenlange downtrend half januari voor het eerst werd doorbroken wat uiteindelijk resulteerde in een duidelijke uptrend (zie opgaande diagonale trendlijn). Op 16 maart werd een hoogtepunt genoteerd in de 1.43. Vanaf dat punt werd een nieuwe grote daling ingezet, die uiteindelijk ook weer de diagonale uptrend doorbrak. Een aanwijzing dat wellicht de uptrend is doorbroken en we weer lager gaan.
  img17.imageshack.us/img17/6894/euraud...

  Ik trok een Fibonacci lijn van het hoogtepunt naar het laagste punt en voorzag weerstanden op 1.3777 (23.6% Fibonacci)-1.3797 (weerstandlijn) en rond 1.3876 (weerstand)-1.3886 (38.2% Fibonacci). Hieronder een ingezoomde versie van de grafiek die ik vorige week maakte:
  img860.imageshack.us/img860/5539/eura...

  In de grafiek hieronder is te zien wat de koers vervolgens gedaan heeft. Te zien is dat eerst 1.3777-1.3797 een aantal keren werd getest en uiteindelijk een te grote weerstand had. Later werd deze weerstand echter wel doorbroken, maar de 1.3876 zone bleek toch echt een te grote weerstand te zijn. Vandaag zijn we vanaf dat punt bijna 100 pips gedaald en ik denk dat we verder gaan dalen.
  img88.imageshack.us/img88/7849/euraud...

  Het feit dat de opgaande trendlijn is doorbroken in combinatie met het feit dat we niet door de 1.3876 kunnen komen, doet mij aannemen dat de stijging van de laatste dagen een tijdelijke retracement is van de grote daling die op 16 maart werd ingezet. Het eerste target is 1.3655 en daarna 1.3555.

  Ik weet dat er mensen zijn die long zitten in EUR/AUD, na aanraden van Erem, maar ik houd me hart vast voor die posities. We zijn vandaag zelfs al weer in de 1.36 geweest.


  Deze twee analyses waren puur technisch. Op fundamenteel gebied denk ik weliswaar dat de eurozone komende maanden weer een aantal keren de rente zal verhogen, maar ik ben van mening dat dit voor een redelijk deel ook al in de prijs van de euro zit. Daarnaast is er voor mij ook evenzeer reden om aan te nemen dat er binnenkort weer een "bommetje" gaat ontploffen in de eurozone wat betreft de zuidelijke "probleemlanden". Renteverhogingen van de euro zijn immers gunstig voor landen met een hoge inflatie, maar de zuidelijke landen van Europa zijn juist gebaat bij een hoge consumptie om de economie te laten opkrabbelen, maar dat wordt tegengegaan door deze renteverhogingen. Een "bommetje" zou betekenen dat we weer lager gaan noteren met de euro. Tegenover de dollar misschien niet zo zeer (omdat die minstens zo zwak is als de euro), maar tegenover andere valuta toch zeker wel.


 5. [verwijderd] 14 april 2011 16:45
  Beste Joost, wat jij doet moet je zelf weten, echter, mij geen woorden in de mond leggen aub. Ik heb niets aangeraden aan niemand via dit medium. Dat voorop gesteld, vind ik het complimenteus dat je je eigen anlyses tegen die van mij afzet, echter ik ga niet welles nietes spelletjes spelen. Een belangrijk onderdeel van de gedragscode voor prefessionele (technisch) analisten is dat je je nooit over een ander zijn analyses uitlaat. Los van dat het niet meer toevoegt dan een soort Jerry Springer show, het is de bedoeling dat je je mening op je eigen bevindingen baseert, je reputatie op eigen gedragingen bouwt. Verder moet je goed uitkijken op welke manier je je uitlaat en wel om compliance redenen. Dat gezegd hebbende, dank voor je input.
 6. [verwijderd] 14 april 2011 17:01
  @ Gezellig, dat is dus 1,3967 en daardoor met de huidige stand een niet ok risico rendement verhouding. Ongehedged staan we 5ct hoger en we willen nog 3 ct extra pakken. Verkeerde verhouding naar mijn smaak, dus dat kunnen we rechtbreien door een stop te plaatsen op de 1,43, want dan is er 1,7 ct risico en 3+ ct potentie aardig maar nog steeds niet goed. Een andere optie is sluiten die boel, weg valutarisico, en indien exposure naar boven wenselijk is een call kopen 1,48 met exp. dec. Andere mogelijkheid, een sprinter kopen met stop loss 1,40. In beide startegieen geldt dat er dan niet gehefboomd mag worden voor het gehele bedrag. Wat een juiste weging zou zijn is dat de onderliggende waarde die 1m USD zou moeten vertegenwoordigen. Dus, dat zou ik mijn klanten adviseren. Waarom deze strategie? Nou de valutabehoefte komt niet voort uit een speculatief motief, maar uit een bedrijfsmatigheid. Dus dan moet er denk ik niet gespeculeerd worden met het bedrijf. Wat wel kan is budget vrijmaken met als doel calculatieprijzen op te poetsen, maar dat is een strategische keuze. Bijvoorbeeld door een deel van de winst van deze trade te reseveren voor het oppoetspotje en niet de gehele valutawinst als een one off te beschouwen en in de dividenden van dit jaar mee uittekeren.
 7. [verwijderd] 14 april 2011 18:21
  @ Erem
  Excuses, over het feit dat ik zei op "Erems aanraden". Dat was inderdaad niet zo, ik moest zeggen dat jouw analyse was dat de EUR/AUD zou stijgen. Ik heb ook mijn analyses gemaakt en deze zijn puur op eigen bevindingen geplaatst. Ik zal jouw analyses voortaan buiten beschouwing laten.

  @ Holenbeer
  Er zijn ook mensen die blijkbaar wel wat aan mijn analyses hebben, maar mocht dit niet gewenst zijn, zal ik uiteraard stoppen met mijn analyses hier te plaatsen.
 8. PE_DAXIE 14 april 2011 21:04
  quote:

  joost12355 schreef op 14 april 2011 18:21:


  Er zijn ook mensen die blijkbaar wel wat aan mijn analyses hebben, maar mocht dit niet gewenst zijn, zal ik uiteraard stoppen met mijn analyses hier te plaatsen.

  Iedere input & visie zoals op jou manier vindt ik zeer waardevol hier, en je toont respect door excuses te maken. ;-)
  Mooi blijven posten wat mij betreft.
 9. La Veuve! 14 april 2011 22:18
  quote:

  Peetaex schreef op 14 april 2011 21:04:


  [...]
  Iedere input & visie zoals op jou manier vindt ik zeer waardevol hier, en je toont respect door excuses te maken. ;-)
  Mooi blijven posten wat mij betreft.


  Het is dan ook een forum!
  En wat dat posten betreft, er waart hier vast een moderator rond...
  Als je niet al eerder door onze gastheer op de vingers bent getikt :-)
 10. [verwijderd] 14 april 2011 23:14
  Goedenavond Gökhan,
  Bedankt voor je transparante advies.

  Het bedrijf waar ik werk verdient zijn geld in de grondstoffenhandel. Het is beleid om valutarisico's zoveel mogelijk uit te sluiten, mocht de gelegenheid zich voordoen om de marges op te poetsen zonder grote risico's te lopen dan wordt hier graag gebruik van gemaakt.

  Omdat de koers nu inderdaad 5 cent boven de calculatiekoers ligt ga ik de Dollars maar gewoon aan de ketting leggen. Nogmaals bedankt voor je toelichting.
 11. Cybres 15 april 2011 10:03
  quote:

  Gezellig schreef op 14 april 2011 23:14:


  Goedenavond Gökhan,
  Bedankt voor je transparante advies.

  Het bedrijf waar ik werk verdient zijn geld in de grondstoffenhandel. Het is beleid om valutarisico's zoveel mogelijk uit te sluiten, mocht de gelegenheid zich voordoen om de marges op te poetsen zonder grote risico's te lopen dan wordt hier graag gebruik van gemaakt.

  Omdat de koers nu inderdaad 5 cent boven de calculatiekoers ligt ga ik de Dollars maar gewoon aan de ketting leggen. Nogmaals bedankt voor je toelichting.


  Komt mij wat vreemd over als je je geld verdient met de handel in grondstoffen maar je geen vooraf bepaalde hedge strategie hebt voor de FX exposure. De marge die je maakt op het afzetten hier moet enorm zijn zo lijkt het ;-)
20 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: valuta, valutavisie

Gerelateerde instrumenten

 1. EUR/CHF 1,0790 22:10
  -0,0004
  -0,04%
 2. EUR/GBP 0,9113 22:10
  +0,0041
  +0,45%
 3. EUR/JPY 123,9955 22:10
  +0,3540
  +0,29%
 4. EUR/USD 1,1749 22:10
  +0,0023
  +0,20%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare