Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Bevestiging zoeken

De eurodollar worstelt met de bovenzijde van het intradag trendkanaal. Daaruit blijkt dat er weinig directe ruimte te ontdekken valt in de opwaartse beweging van dit valutapaar.

De euroyen is klaar voor het corrigeren nadat het eerste koersdoel bereikt is als gevolg van de uitbraak boven 115. De eurofrank heeft de weerstand weer gezien en te sterk bevonden. Dit is in drie zinnen de beschrijving van de tegenwind die de euro heeft op dit moment.

Het is echter niet zomaar tegenwind, het zijn wel drie belangrijke valutaparen die iets zeggen over de stand van zaken rond de euro. De drie paren laten zien dat er op dit moment geen reden is tot direct euro's kopen, maar dat is maar één kant van het verhaal. We gaan vandaag eens kijken welke valutaparen het positivisme nog niet hebben laten varen, dus waar de euro waarschijnlijk nog wel terrein wint wanneer we de technische analyse bril opzetten.

Maar eerst de gebruikelijk eurodollar intradaggrafiek.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De hourly eurodollar heeft met de meest recente poging het plafond te halen een minder overbought niveau bereikt dan de vorige keer. Oké, het is OB, dus daardoor is het niet direct een sterk short signaal. Maar we houden het met argusogen in de gaten. De eerste de beste keer dat er geen OB meer komt te staan op de borden, is dat een teken van verzwakking.

Vooralsnog wordt dit paar opwaarts gestuwd. En wel hierom:

Klik op de grafiek voor een grote versie

De Aziatische munten zoals de Hongkong dollar en daaronder de yuang zijn onverstoord aan het verzwakken tegen de euro. Deze valuta hebben op dit moment een na-ijleffect van wat de eurodollar heeft gedaan en we zien deze paren vandaag een nieuw hoogtepunt noteren.

Deze gepeggde munten worden normaliter met de dollar meegesleept. Maar zie hier het omgekeerde effect: de verzwakking van de Aziaten zorgt er nu voor dat de dollar mee glijdt ten opzichte van de euro. Het goede nieuws voor de langetermijnbeweging is dat nu ook deze paren een OB-stand hebben bereikt op de daggrafiek. Dat is een bevestiging voor de stijging op termijn.

Lichte verzwakking
Dus we hebben verzwakking van het beeld van de euro afgezet tegen de dollar. Niet in koersen maar in signalen, al is het maar lichte verzwakking. De euroyen is rijp voor correctie maar dat is onderdeel van een groter positief scenario. Eurofrank heeft te veel moeite om de weerstand te slechten en is weer zuidwaarts gedraaid.

De positivo's zijn de euro-Zweedse kroon die de dalende weerstand heeft gebroken, de euro-Australische dollar die een PR heeft neergezet na het breken van de dalende weerstandslijn, en de euroyuang en de euro-Hongkong dollar die een na-ijleffect hebben op de eurodollar-beweging van eerder.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Zoals ook gisteren gesteld, het is niet mijn bedoeling om short te gaan denken voor de euro. Althans nog niet, het is naar mijn idee een tijdelijke ontwikkeling waarbij beleggers de kans wordt geboden nog een keer lager in te stappen alvorens de koersdoelen voor dit jaar opgezocht gaan worden. Met andere woorden: de discrepantie in de valutaparen, de beperkte ruimte in eurodollar intradag en de uitbraak van de euroyen tezamen met de nieuwe OB-standen op dagbasis voor verschillende paren, zegt mij dat een eventuele daling voorlopig correctief van aard is.

Het risico zit hem dus in het te snel short gaan, een beter idee is naar mijn mening de daling te laten voor wat het is, en op lagere niveaus te positioneren voor een misschien wel laatste push naar boven voor de euro.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

 1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
 2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
 3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 13 april 2011 20:42
  quote:

  _flyy schreef op 13 april 2011 10:45:


  De EUR/AUD heeft gisteren de 1,38 gebroken als recente weerstand en volgens mij kan het nu richting de top van rond de 1,43 op korte termijn.

  Zoals ik al eerder heb aangegeven zit er op 1.3875-1.3885 een zeer sterke weerstand. een aanval op deze weerstand is vandaag met succes weerstaan. De stijging van de laatste dagen vat ik op als een tijdelijke retracement, en verwacht voor zowel EUR/JPY als EUR/AUD de komende tijd lagere koersen.
 2. _flyy 13 april 2011 21:02
  Joost, waar haal je de wijsheid vandaan dat de 1,38750-1,3885 een sterke weerstand zou zijn? Kun je het aangeven in de grafiek bijvoorbeeld? Feit is namelijk dat een paar weken geleden een top is gezet net boven 1,43 en na een scherpe daling richting 1,36 is er tweemaal een klein topje rond 1,38 gezet. Dat was voor mij dan ook de weerstand van belang.

  Groet,

  flyy
 3. [verwijderd] 14 april 2011 15:15
  quote:

  _flyy schreef op 13 april 2011 21:02:


  Joost, waar haal je de wijsheid vandaan dat de 1,38750-1,3885 een sterke weerstand zou zijn? Kun je het aangeven in de grafiek bijvoorbeeld? Feit is namelijk dat een paar weken geleden een top is gezet net boven 1,43 en na een scherpe daling richting 1,36 is er tweemaal een klein topje rond 1,38 gezet. Dat was voor mij dan ook de weerstand van belang.

  Groet,

  flyy

  zo'n grafiek heb ik eerder gegeven in een eerdere column van Erem, maar volgens mij heb ik dezelfde grafiek gezet in de nieuwste column van Erem, waar dit ook te zien is.
 4. _flyy 14 april 2011 18:51
  Het fibo niveau zou van betekenis kunnen zijn, maar de weerstand rond het niveau dat jij aangeeft is veel minder relevant geworden doordat het een paar weken geleden uitgenomen is in de stijging naar 1,43. Sterk zou ik em derhalve niet noemen, maar het lijkt in eerste instantie wel z'n dienst hebben gedaan. Ik geloof eerlijk gezegd niet dat dit niveau nogmaals als barrière gaat zijn... We zullen zien!

  Groet,

  flyy
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: valuta, valutavisie

Gerelateerde instrumenten

 1. EUR/CHF 1,1025 12:44
  +0,0006
  +0,06%
 2. EUR/CNY 7,8303 20 apr
  -0,0020
  -0,03%
 3. EUR/JPY 129,7990 12:43
  -0,2915
  -0,22%
 4. EUR/USD 1,2005 12:43
  -0,0031
  -0,25%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare