Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

BofAML: Overeenkomst ECB en Fed

De kloof tussen ECB en de Fed is volgens de specialisten van Bank of America Merrill Lynch (BoAML) minder groot dan gedacht. Afgelopen week verhoogde de ECB de rente voor de eurozone om de stijgende inflatie te beteugelen. De Fed lijkt daarentegen nog ver van een renteverhoging. Er is een duidelijke correlatie tussen de Amerikaanse en Europese economieën. Ook in prijsontwikkelingen gaan de beide grootheden min of meer gelijk op.

Dit heeft geleid tot de overtuiging: de Fed begint en de ECB volgt. Tot afgelopen week ineens de ECB uit de pas lijkt te gaan lopen met de Fed. De ECB is, volgens BofAML, ervan overtuigd dat het gescheiden van elkaar de inflatie kan beteugelen en het banksysteem kan steunen. De Fed denkt daar anders over. De Fed ziet meer dan de ECB een risico in een strakker monetair beleid. De eurozone is ook meer gevoelig voor stijging van de grondstofprijzen dan de VS.

Trichet gaf eerder al aan dat de traditionele kerninflatie geen betrouwbare graadmeter is voor de inflatieontwikkeling in Europa. De specialisten van BofAML hebben de rekenmethode van de centrale bank van Dallas losgelaten op de inflatie in Europa. In die berekening worden de meest volatiele componenten, waaronder voedsel en energie, buiten beschouwing gelaten. Deze aangepaste kerninflatie index laat zien dat de Europese inflatie sterker gestegen is dan in de VS en de grens van 2% nadert.

Uiteenlopende inflatiedruk

Het verschil in beleid van de ECB en de Fed blijkt dus terug te voeren op een uiteenlopende inflatiedynamiek in de beide economieën. De VS ziet wel opwaarts risico voor de inflatie, maar de prijsdruk wordt beteugeld door de zwakkere arbeidsmarkt.  De beleggingsspecialisten van BofAML verwachten dat het beëindigen van QE2 in de VS maar een kortstondig en beperkt effect op de aandelen- en obligatiemarkt zal hebben.

Het aflopen van het steunprogramma is volgens hen al ingeprijsd. Alleen voor de aandelenmarkt kan de impact groter zijn, omdat marktverwachtingen zichzelf vervullen kunnen. Voor Europa is de verwachting van Bank of America Merrill Lynch dat de rente oploopt tot 2% aan het eind van dit jaar en in 2012 doorstijgt naar uiteindelijke 2,75%. De ECB zal een aantal renteverhogingen door moeten voeren om een geloofwaardige aanpak van de prijsstabiliteit te hebben.

BofAML verwacht dat de inflatiecijfers over februari in de eurozone hoger uit gaan vallen, maar de inflatie bevindt zich rond de top.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Column door: IEXProfs Redactie

De centrale redactie van IEXProfs bestaat uit: Fleur van Dalsem Laura Iseger Rob Stallinga

Meer over IEXProfs Redactie

Recente columns van IEXProfs Redactie

  1. 10:45 Must read: Volatiel beursjaartje
  2. 23 sep Must read: We zullen doorgaan
  3. 22 sep Must read: Slechtste beursweek van het jaar?

Gerelateerd

Bank of America Merrill Lynch

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

core inflatie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Federal Reserve

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

inflatie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare