Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BofAML: Overeenkomst ECB en Fed

De kloof tussen ECB en de Fed is volgens de specialisten van Bank of America Merrill Lynch (BoAML) minder groot dan gedacht. Afgelopen week verhoogde de ECB de rente voor de eurozone om de stijgende inflatie te beteugelen. De Fed lijkt daarentegen nog ver van een renteverhoging. Er is een duidelijke correlatie tussen de Amerikaanse en Europese economieën. Ook in prijsontwikkelingen gaan de beide grootheden min of meer gelijk op.

Dit heeft geleid tot de overtuiging: de Fed begint en de ECB volgt. Tot afgelopen week ineens de ECB uit de pas lijkt te gaan lopen met de Fed. De ECB is, volgens BofAML, ervan overtuigd dat het gescheiden van elkaar de inflatie kan beteugelen en het banksysteem kan steunen. De Fed denkt daar anders over. De Fed ziet meer dan de ECB een risico in een strakker monetair beleid. De eurozone is ook meer gevoelig voor stijging van de grondstofprijzen dan de VS.

Trichet gaf eerder al aan dat de traditionele kerninflatie geen betrouwbare graadmeter is voor de inflatieontwikkeling in Europa. De specialisten van BofAML hebben de rekenmethode van de centrale bank van Dallas losgelaten op de inflatie in Europa. In die berekening worden de meest volatiele componenten, waaronder voedsel en energie, buiten beschouwing gelaten. Deze aangepaste kerninflatie index laat zien dat de Europese inflatie sterker gestegen is dan in de VS en de grens van 2% nadert.

Uiteenlopende inflatiedruk

Het verschil in beleid van de ECB en de Fed blijkt dus terug te voeren op een uiteenlopende inflatiedynamiek in de beide economieën. De VS ziet wel opwaarts risico voor de inflatie, maar de prijsdruk wordt beteugeld door de zwakkere arbeidsmarkt.  De beleggingsspecialisten van BofAML verwachten dat het beëindigen van QE2 in de VS maar een kortstondig en beperkt effect op de aandelen- en obligatiemarkt zal hebben.

Het aflopen van het steunprogramma is volgens hen al ingeprijsd. Alleen voor de aandelenmarkt kan de impact groter zijn, omdat marktverwachtingen zichzelf vervullen kunnen. Voor Europa is de verwachting van Bank of America Merrill Lynch dat de rente oploopt tot 2% aan het eind van dit jaar en in 2012 doorstijgt naar uiteindelijke 2,75%. De ECB zal een aantal renteverhogingen door moeten voeren om een geloofwaardige aanpak van de prijsstabiliteit te hebben.

BofAML verwacht dat de inflatiecijfers over februari in de eurozone hoger uit gaan vallen, maar de inflatie bevindt zich rond de top.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  2. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  3. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links