Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dolle dwaze dollardagen

De Eurorente is verhoogd met een kwartje, en nu? Eigenlijk niks nieuws. Ja, leuk om achteraf te verklaren dat de euro daarom is gestegen, maar is dat niet het paard achter de wagen spannen? Wat was er eerst: de stijging of de renteverhoging? En is de hele ontwikkeling van de euro in de afgelopen maanden alleen te verklaren door te zeggen dat die eenheidsmunt sterk is?

De beweging van de euro tegen de dollar afgezet is ingezet aan het begin van 2011 en heeft het halfjaar ervoor de basis gelegd voor deze koersontwikkeling. Het in- en uitzoomen om op verschillende timeframes de bewegingen te zien en met elkaar in verband te brengen, heeft weldegelijk nut. Want al deze gedragingen bij elkaar opgeteld hebben ervoor gezorgd dat we in feite geordend de boel omhoog hebben gezet in het voordeel van de euro.

Trend beschouwen
Omdat we elke dag deze koersen volgen op intradagbasis lijkt het soms een random spelletje. Echter, wanneer we terugkijken en de hele trend beschouwen dan is het niet de renteverhoging, niet de PIIGS, niet Japan, en is het ook geen gok, maar is het een raak voor een knaak-situatie.

Het is all of the above en nog veel meer, opgeteld bij de verwachtingen van de wereld, minus de wensen, gedeeld door angst, vermenigvuldigd met hebzucht, maal de wortel van wat de headlines niet heeft gehaald. Maar welk item welk effect sorteert is nog moeilijker in te schatten dan te benoemen of het een belangrijk feit is geweest. Laten we de grafiek bekijken, die spreekt voor een groot deel voor zich.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Wanneer we naar de grafiek van de eurodollar kijken kunnen we niet meer zien wat waarom is gebeurd. Sterker, als we de grafiek bezien lijkt het zelfs een saaie bedoening geweest te zijn tot huidige niveaus. Sceptici zeggen nu: "Als je de lijnen zo legt is het een makkie, want iedereen kan zien dat er een trend in zat". U was erbij en weet dat het echt niet zo is gegaan. Het is elke dag weer spannend en stapje voor stapje opgebouwd.

Doen wat je moet doen
Waarom deze bespreking van de trend? Nou, vooral om te laten zien dat we met z’n allen als miertjes deze trend hebben gebouwd zonder het einddoel te weten, en u was erbij. Dat is precies de manier waarop we door moeten gaan. Niet van tevoren proberen in te schatten waarom het gebeurt, gewoon doen wat je moet doen aan de hand van je eigen parameters en bouwen maar.

Daarmee verleg ik direct het time frame waarover we praten van het verleden naar de toekomst. Koersdoel 1,4450 is de bovenzijde van de trend en we zijn op weg daar naartoe. De kracht van de euro wordt inmiddels bijgestaan door zwakte uit de VS. Want het momentum uit de yen-zwakte begint af te nemen waardoor de illusie van een sterke dollar wegvalt. En nu de euro ook een nieuw big figure heeft dat we een hele tijd niet gekend hebben, kun je als dollar niet meer het beeld aanmeten dat je kracht hebt. Zo ook het beeld in kabel. Ponddollar wel te verstaan.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Ook tegen het pond is de dollar een kilootje lichter gaan wegen. De consolidatiefase in dit valutapaar is na wat gestuiter aan het bijdraaien naar een opwaartse trend met meer potentie. Zodra de 1,65 is bereikt ligt de weg open voor een verdere stijging naar de 1,70 op termijn.

Wereldwijde verzwakking
Hiermee wil ik aantonen dat het niet alleen de kracht van de euro is waarmee de eurodollar is gestegen, het is een wereldwijde verzwakking van de dollar die plaatsvindt. En het is niet een dag, maar een heel proces waar we mee te maken hebben. Vraag om u heen, wie is er vast op de dollar? Wie wil er nou die valuta hebben? Al liggen ze bij de Bijenkorf in de aanbieding, ik zie geen kopers op het moment.

Tot slot, over winkels gesproken, heeft u onze nieuwe site gezien? Eremplusnikken.nl is vernieuwd, aangevuld, en werkt nu als een zonnetje. Kom eens een kijkje nemen zo vlak voor het weekend. Registreer, log in en zie de volledige werking en inhoud. We zijn benieuwd naar uw mening.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 april 2011 10:26
    Zoals te zien staan er 2 bearish AB=CD patronen (oranje en geel).
    De eerste had kwa tijd al af moeten zijn (eind maart).

    De zone van de tweede, de gele, werd gisteren met een gap getest. Deze sterke prijsacties rond een weerstandzones zijn vaak waarschuwingen, ondanks dat gisteren de prijs zakte.
    Vandaag wederom een gap door de gele zone in de oranje zone.
    Wederom een sterke prijsreactie in een belangrijke zone. Ik zou zeggen op naar de 1.45.

    P.S.
    Zie jij het ook zo Juan?
  2. [verwijderd] 8 april 2011 10:55
    Sergeant,

    Hate to say it maar de gaps in de chart komen door gebroken handels sessies. Wat niet wil zeggen dat we niet nog door kunnen stoten naar 1.45 hoor. Is dan wel een absolute topping prijs, probability wise.

    Ik zit short ingeschaald tussen 1.4390 en 1.4420. Mijn stop ligt op 1.4620, target 1: 1.3850 ish target 2: 1.3580ish.

    Cheers
    Juan

  3. [verwijderd] 8 april 2011 11:38
    Ik ben nu even positieloos, EUR/USD dikke winst en EUR/AUD gemiddeld verlies. Even afwachten hoe PIGS, USgov en QE3 gaan vallen en dan weer naar de grafiek handelen.

    Ik wacht nu met het vrijgemaakte geld aan de zijlijn om op een mooi moment met grof geschut in zilver te stappen. Die zal hopelijk na de forse stijging een terug test naar een nieuwe steun gaan maken.
  4. [verwijderd] 8 april 2011 16:02
    Goedemiddag Gokhan, de afgelopen dagen heeft de EURO de reis naar de Noordpool flink doorgezet. Zijn we nu in Denemarken en blijven we hier voorlopig even ? Of knallen we aan één stuk door naar centraal Scandinavië om vervolgens via Spitsbergen uiteindelijk het tentenkamp definitief op de Noordpool op te zetten ?
  5. [verwijderd] 8 april 2011 17:29
    @ Gökhan : EURUSD goed gezien en goed geanalyseerd !!!
    Petje af, mijn complimenten.

    EURAUD gaat volgens mij ook de goede kant op.
    We hebben deze week geen nieuwe low gemaakt en zitten nog steeds in de 1,36-1,38 range te rommelen.
    RSI is niet oversold geweest, en de Positive Reversal is nog steeds geldig, althans dat denk ik.
    Ik blijf dus positief en verwacht dat we volgende week weer richting 1,38 gaan, en dan erop en erover.

    Fijn weekend allen.

  6. [verwijderd] 8 april 2011 23:21
    Gokhan vandaag weer een deel ingedekt ,ik ga ervanuit dat op 1,445 weerstand komt te liggen.
    Meestal zwiept het dan heen en weer. Dat wil ik niet dan liever zekerheid op 1,4405 ..
    De rest laat ik nog lopen , wel met een stoploss op 1,425
    Dat lijkt onzinnig , maar ook onzinnigheid bestaat in de valutahandel .

    Toch is het super te bedenken dat we van 1,34 hebben zitten wachten.. Bij 1,40 de helft ingedekt nu weer de helft op 1,4405 ..

    Nog even en ik doe geen normale handel meer maar ga in dollars handelen.

    In mijn handel hoor ik vaak dat er geen plaats is voor nieuwkomers of dat bestaande bedrijven zullen ophouden te bestaan. Handel in comm. Heeft geen toekomst.
    Toch is de grootste handel ter wereld denk ik de handel in dollars, dat is toch raar , de handel is zo transparant
    Dat je je afvraagt waar nu de winst te behalen valt.

    Grt
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links